אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה לאחר אסון הדליפה, BP לא יוצאת גם מתסבוכת הנפט הרוסי צילום: בלומברג

שנה לאחר אסון הדליפה, BP לא יוצאת גם מתסבוכת הנפט הרוסי

האוליגרכים היהודים המנהלים את TNK, שותפתה הרוסית של BP שחתמה עמה על הסכם בלעדיות, זועמים על ניסיון ההתקשרות של ענקית האנרגיה הבריטית עם רוסנפט. המוצא היחיד הוא רכישת חלקם של האוליגרכים, שדורשים מחיר מופקע

28.04.2011, 08:36 | אולגה ויניאר

שנה בדיוק לאחר הפיצוץ באסדת קידוח הנפט במפרץ מקסיקו, שגרמה לאסון סביבתי אדיר ממדים, ענקית האנרגיה הבריטית BP שוב נמצאת בתסבוכת. בעודה מתמודדת מול חצי הביקורת ותביעות שהגישו נגדה ארגונים ירוקים בארה"ב ומחוצה לה, נפתחה מולה חזית חדשה גם ברוסיה - הפעם מצדם של אוליגרכים (במקרה הנוכחי, כולם גם יהודים). אנשי עסקים אלה הם שותפיה בתאגיד BP-TNK, שהפך בינתיים לחברת הנפט השלישית בגודלה של רוסיה. על הפרק: עסקה מתנדנדת בשווי 16 מיליארד דולר ותביעת פיצויים מאיימת.

כדי לצאת מהפלונטר, תיאלץ ענקית האנרגיה הבריטית לשלם לאילי ההון סכום של 40 מיליארד דולר שהם דורשים בתמורה למכירת חלקם בתאגיד, או לחלופין להתמודד עם תביעת פיצויים בגובה 10 מיליארד דולר. העילה למשבר ביחסים עם השותפים הרוסים - ניסיון התקשרות עם חברת נפט נוספת במדינה.

BP, שביקשה להיכנס כשותפה בקידוחים הימיים בקוטב הצפוני שמבצעת חברת האנרגיה המקומית רוסנפט, הנמצאת בשליטת הממשלה, עוררה את זעמם של שותפיה הרוסים. לטענתם, מדובר בהפרת הבלעדיות שעליה חתמה BP בעצמה כאשר הקימה תאגיד עם חברת נפט מקומית אחרת - TNK. שותפיה בתאגיד BP-TNK הם שלושה מיליארדרים רוסים ממוצא יהודי - ויקטור וקסלברג העומד בראש קבוצת רנובה, הבנקאי מיכאיל פרידמן העומד בראש קבוצת אלפא, ולאונרד בלווטניק העומד בראש קבוצת אקסס. שלושתם יחד מרכיבים את תאגיד AAR המחזיק ב־50% מתאגיד BP-TNK.

בינתיים, רוסנפט קיבלה את הצעת BP לדחות את מועד השלמת העסקה והעניקה לה אפשרות להסדיר את המחלוקות מול AAR עד 16 במאי. ואולם, ב־BP-TNK דורשים לבטל את העסקה מיד או לחלופין לאפשר לתאגיד כולו להיכנס כשותף בקידוחים הארקטיים של רוסנפט ולא רק ל־BP. דחיית העסקה משמעותה נכונות של החברה הרוסית לתת לבריטים זמן נוסף לפתור את התסבוכת שאליה נכנסו.

באמצע ינואר חתמו רוסנפט ו־BP על הסכם להקמת שותפות לחיפושי נפט וקידוחים בחלקו הדרומי של ים קארה. השתיים הגיעו להסכם על חילופי מניות, ובמסגרתו רוסנפט אמורה היתה לקבל 5% ממניות BP בתמורה ל־9.5% מהמניות שלה. את העסקה, ששווייה הוערך ב־16 מיליארד דולר, היו אמורות השתיים להשלים עוד בסוף פברואר, אבל אז התערבו יזמי AAR שאיתם חתמה BP על הסכם שותפות עוד ב־2008 ופנו לבית המשפט הגבוה בלונדון שהקפיא את עסקת חילופי המניות, ובהמשך התיק עבר לבית משפט הבינלאומי לבוררות בשטוקהולם.

ימים אחדים לאחר מכן, דווח על כוונת בעלי המניות הרוסים ב־BP-TNK לתבוע 10 מיליארד דולר מהשותפים הבריטים. המוצא היחיד מהפרשה (מלבד ויתור על ההתקשרות עם רוסנפט) נותר רכישת מלוא השליטה בתאגיד על ידי BP. אבל לא כולם מאמינים כי הדבר יצליח. ב־5 במאי יתקיים בשטוקהולם שימוע שבו הצד הרוסי ינסה למנוע את קיום העסקה בין BP לרוסנפט.

 

לא רוצים להיפרד מהמניות

בעוד שפרידמן ווקסלברג מכחישים את הדיווחים על כוונתם למכור את חלקם בתאגיד, מקורות בחברה עצמה מספרים כי ביקשו 40 מיליארד דולר עבור חלקה של AAR (50%), וזאת בשעה ששווי השוק של החברה כולה עומד על 50 מיליארד דולר. אנליסטים ברוסיה מעריכים כי היזמים מבקשים לנצל את התסבוכת שאליה נקלעה BP כדי למכור את חלקם בשותפות במחיר מופקע. העמדה הרשמית של AAR היא ש־ BP-TNK היא השקעה אסטרטגית עבורם ואין להם כל כוונה למכור את המניות שלה. ואולם, יש הטוענים כי האוליגרכים פשוט לא מוכנים להיפרד מהמניות שלהם, ולכן מציעים מחיר לא ריאלי.

היבט פוליטי ברור

רוברט דאדלי, מנכ"ל BP שכיהן בעבר כמנכ"ל BP-TNK, אמר כי אין בכוונתו לשלם את הסכום שדורשים ממנו. על פי דיווחים, BP מוכנה לשלם 27 מיליארד דולר בלבד עבור 50% המניות בתאגיד.

"קשה להאמין כי עסקה זו תצא לפועל. המצב הוא כזה שגם אם BP תרכוש את המניות בשיתוף רוסנפט, הם יצטרכו ללוות סכום גדול. לרשותה של BP עומדת כמות מזומנים של 20 מיליארד דולר ולרוסנפט - 4 מיליארד", אמר וסילי טנורקוב, אנליסט בכיר בבית השקעות ולס קפיטל ברוסיה.

אי אפשר להתעלם מההיבט הפוליטי של העסקה. את ההסכם בין BP לרוסנפט רקח איגור סצ'ין, סגן ראש ממשלת רוסיה ומי שכיהן עד לאחרונה כיו"ר מועצת המנהלים של רוסנפט. סצ'ין נחשב לאחד האנשים החזקים בפוליטיקה הרוסית ומקורב ביותר לראש הממשלה ולדימיר פוטין. התנגדותם של פרידמן, וקסלברג ובלווטניק לאותה עסקה התפרשה כיציאה נגד פוטין. "ל־TNK כבר לא יהיו יחסים טובים עם הממשל מאחר שהם תמיד ייתפסו כמי שחיבלו בעסקה בינלאומית חשובה. אם AAR יצליחו לקבל את 40 מיליארד הדולר שהם מבקשים, הרי שהמשחק השתלם, אבל אם לא, מצבם יהיה עגום. ספק אם מישהו ירצה להתקרב לחברה זו גם אם נכסיה יהיו טובים", כותב האנליסט.

מדוע העסקה כה חשובה לממשל? מדובר בסוג של "הלבנת" רוסנפט בעיני משקיעים זרים, לאחר שבמשך שנים נחשבה למוקצה בעיני המערב, משום שרכשה ב־2007 את רוב נכסי יוקוס - ענקית הנפט של מיכאיל חודורקובסקי. פוטין, שהיה אז הנשיא, הביא את יוקוס לפשיטת רגל לאחר שהאשים את החברה בהעלמות מס במיליארדי דולרים, סכומים שהחברה לא יכלה לשלם.

רוסנפט לא רק רכשה את הנכסים, אלא גם שילמה עבורם מחיר הנמוך בכ־40% ממחיר השוק ובכך יצרה לעצמה תדמית שלילית במיוחד. כעת, באמצעות התקשרות עם BP וחילופי המניות, מבקשים שם לשנות את המצב. BP מצדה שבעה משיתוף הפעולה עם AAR, ואחרי משבר ניהולי לפני שנתיים ומחלוקות בלתי פוסקות עם השותפים הרוסים, תשמח להיפרד מהם ולמצוא שותף אחר במדינה העשירה בנפט וגז.

מצפים לפתרון של פוטין

אנליסטים ברוסיה מדברים על מחדל של הממשלה, השולטת ברוסנפט באופן רשמי. היא כל כך מיהרה לבשל את העסקה בין החברה לבין גוף בינלאומי מכובד הנמצא בקונצנזוס עסקי, עד שלא שמה לב כי BP חתומה על הסכם בלעדיות עם תאגיד נפט רוסי אחר. עיני כל נשואות אל ראש הממשלה פוטין, שבעבר נהג לפתור משברים כאלה במילה אחת או בהוראה ישירה לאוליגרך. אבל הפעם הוא מתגלה בחולשה מפתיעה ואומר כי אין ביכולתו להביא את הסכסוך לסיומו. "לא הכל בידי הקרמלין", מודה פוטין, ובהזדמנות אחרת קורא להנהלת BP ליישב את ההדורים מול השותפים הרוסים לפני השלמת העסקה עם רוסנפט. "אם יש שאלות ובעיות הנוגעות להתחייבויות ההדדיות, יש להסדיר אותן באופן חוקי", אמר ראש הממשלה.

בינתיים, מי שיכולים לברך על התסבוכת הם הארגונים הירוקים, שמתנגדים לשותפות מפני שגם ל־BP וגם לרוסנפט אין הטכנולוגיות הבטוחות הדרושות לביצוע קידוחים בתנאים ארקטיים.

תגיות