אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מלחמה דרך הרשת? הגיע הזמן לצאת מהפאניקה צילום: Shutterstock

דו"ח טכנולוגי: מלחמה דרך הרשת? הגיע הזמן לצאת מהפאניקה

מחקר חדש טוען שהאיומים במלחמת סייבר מנופחים, ומגיעים מגורמים שיש להם אינטרס לעורר בהלה. וגם: החורים בהסברי אפל על פרשת המעקב באייפון, ובארנס אנד נובל במתקפת נגד על מיקרוסופט

28.04.2011, 13:15 | יוסי גורביץ

חשיפה: האינטרנט לא יהרוג את כולנו

כולנו שומעים מדי פעם איומים בכך שמלחמות שיתנהלו דרך הרשת ישתקו את החיים שלנו כפי שהכרנו אותם. תרחישי הזוועה האלה נפוצים כמעט כמו הדיווחים האינסופיים על חתונת הנסיך מבית המלוכה על שם המחלות התורשתיות עם מה-שמה-מידלטון. אבל האם התרחישים האלה מבוססים?

לא בהכרח, אומרים חוקרים. הם מזהים "אינפלציה של איומים", ומשווים בינה ובין מסע ההפחדה שניהל ממשל בוש בתקופה שקדמה לפלישה לעיראק (זוכרים את קונדי "אנחנו לא רוצים שהאקדח המעשן יהיה פטריה גרעינית" רייס?). חלק ניכר מהאיומים במלחמת סייבר, הם מזכירים, מגיעים מחברות ואנשים שיש להם עניין להפיץ אותם - כי הם אלה שמתיימרים למכור לנו פתרונות.

החוקרים, ג'רי בריטו וטייט ווטקינס, אומרים שלמרות כל הרעש, הצווחות, נפנופי הידיים, הקופים המעופפים ושלל הכלים האחרים ליצירת היסטריה, עד כה לא נצפה אף איום ממשי על שלום העולם כתוצאה מהתקפת סייבר.

כן, ודאי שהיו התקפות לא קטנות כאלה בעבר, גם נגד מדינות כמו גיאורגיה ואסטוניה. אבל אף אחד משני המשטרים האלה לא קרס בגללן: אסטוניה ממשיכה להיות הדמוקרטיה המקוונת המובילה באירופה. גיאורגיה הובסה במלחמה קרקעית מהסוג הישן והרע, שמדינות שלחוסר מזלן חולקות גבול עם רוסיה מכירות כבר מאות שנים.

המלחמה בין גאורגיה לרוסיה. הוכרעה בגלל הטנקים, לא בגלל המחשבים, צילום: MCT המלחמה בין גאורגיה לרוסיה. הוכרעה בגלל הטנקים, לא בגלל המחשבים | צילום: MCT המלחמה בין גאורגיה לרוסיה. הוכרעה בגלל הטנקים, לא בגלל המחשבים, צילום: MCT

יש המון דיווחים על התקפות אפשריות על מתקנים אסטרטגיים, כמו תחנות כוח או כורים גרעיניים. עכשיו, כפי שלמדו האיראנים מסטוקסנט, התקפה כזו בהחלט אפשרית. אבל היא לא תגיע דרך הרשת, כי שום ארגון שפוי לא יחבר את הכור הגרעיני שלו לשם. מי שירצה לתקוף מתקן כזה, סביר להניח, יצטרך להגיע אליו פיזית ולדחוף לו את התוכנה ידנית.

נביאי הזעם הנוכחיים, בניגוד לנביאי זעם מהזן הישן, מצוידים בדרך כלל בחוזה שמן מאיזו חברה לאבטחת מידע. "הכל נכון, אבל אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לקחת סיכון", הם אומרים. למי ששכח, זה בדיוק אותו הטיעון שהושמע בנוגע לנשק להשמדה המונית של סדאם חוסיין. כן, הנשק שאיש לא מצא עד עצם היום הזה.

הפתעה! אפל סותרת את עצמה!

לאחר שבוע של שתיקה, ואחרי ערימה של זימונים לחקירה, נאלצה אפל להגיב אתמול על פרשת הריגול שלה. כדי למשוך את תשומת הלב של התקשורת, היא שלפה את סטיב ג'ובס ממקום המחבוא שלו, וכדי להסיח את דעתם של הפנאפלים, היא ניצלה את ההזדמנות כדי להודיע על צאתו לשוק של האייפון הלבן. תראו, ציפור!

אז מה אומרת לנו אפל? שהיא לא יודעת איפה אנחנו נמצאים כי היא עוקבת אחרי אנטנות סלולריות, שיכולות להיות במרחק של כ-150 קילומטרים מהמשתמש. נשמע הגיוני, עד שנזכרים שהמידע שעומד במרכז הסערה כולל את נקודות ה-WiFi הקרובות למשתמש. ונקודות WiFi, כפי שציינו בגוקר, מזהות את מיקום את המשתמש ברדיוס של כמה מטרים, לא 160 קילומטר.

ג ג'ובס. אופס, מה עושה כאן הבאג הזה? | צילום: Asa Mathat | All Things Digital ג

יתר על כן, אפל הודתה בכך במפורש במידע שסיפקה עם האייפד שמצויד רק WiFi: המכשיר מזהה את מיקומך בהתאם לרשת הסמוכה. לא בדיוק של קילומטרים, מציין גוקר בעוקצנות, אלא של חדרים.

ומה עם העובדה שהאייפון שומר את המידע שלך כבר שנה? והעובדה שהוא ממשיך לעקוב אחריך, גם כשאתה מבקש לנטרל את שירותי המיקום? אלה, לטענת אפל, באגים. באגים שנמצאים במערכת ההפעלה שלה כבר שנה, ושהיא לא שמה לב אליה כלל. אופס! באותה הזדמנות, תתעלמו ממה שאמר ג'ובס על כך שהמידע הזה היה מיועד לסייע לאפל בעתיד - כפי שמעיד הפטנט שביקשה - לצורכי מעקב תחבורה עתידי כלשהו, כי זה סותר את קו המפלגה שמדובר בבאג.

על כל פנים, בקרוב תוציא אפל מהדורה חדשה של מערכת ההפעלה שלה, והפעם הטכנאים שלה יקפידו למחוק את המידע הזה. מי יודע, אולי הם אפילו יספיקו לעשות את זה לפני השימועים בסנאט!

מיקרוסופט, תרביצו למישהו בגודל שלכם

חברת הספרים בארנס אנד נובל הופתעה לפני כחודש כשחטפה תביעה ממיקרוסופט. קורא הספרים האלקטרוני של בארנס אנד נובל, הנוק, מפר לטענת התביעה פטנטים של ענקית התוכנה. עכשיו הגישה בארנס אנד נובל כתב הגנה תוקפני למדי.

כפי שהיה ברור מלכתחילה, התביעה של מיקרוסופט היא יריית אזהרה בכיוון אנדרואיד: מיקרוסופט טענה תמיד שלינוקס, שעליה מתבסס אנדרואיד, מפרה פטנטים שלה. כל זמן שקהילת הקוד הפתוח לא ניסתה לעשות מהם יותר מדי כסף, מיקרוסופט לא הגיבה. כשאנדרואיד הופך לשחקן המוביל בשוק הסמארטפונים, וייתכן שבקרוב גם בתחום הטאבלטים, זה כבר סיפור אחר. לתמונה הזאת נכנס הנוק, שמבוסס על אנדרואיד.

בארנס אנד נובל מציגים שני טיעונים מרכזיים בתגובתם. קודם כל, הם אומרים שם, מיקרוסופט לא המציאה את אנדרואיד, ולא טרחה לייצר מכשירים המבוססים עליו. על כן אין שום סיבה עלי אדמות שהיא תרוויח ממנו - בזמן שהיא מנסה להשתלט על השוק שלו עם ווינדוס פון.

שנית, העסקה של מיקרוסופט עם נוקיה, שבה הוסכם שנוקיה תחליף את סימביאן בווינדוס פון, נראית כמו מתקפה משולבת של מיקרוסופט ונוקיה על שאר שוק הסלולר - ולפי יצרני הנוק, זה נראה באופן חשוד כמו עבירה על חוקי ההגבלים העסקיים. בארנס אנד נובל שואלת בנימוס האם מיקרוסופט באמת רוצה להכנס עוד פעם לשדה המוקשים שכמעט הביא לפירוקה לפני קצת יותר מעשור. היא גם מאשימה את מיקרוסופט בכך שהיא דורשת סכום כפול מהמקובל בתחום.

וכמובן, מתחת לפני השטח, עולה מצד בארנס אנד נובל השאלה: מה אתם נטפלים אלינו? לכו תריבו עם מישהו בגודל שלכם, מישהו כמו גוגל. דו יו פיל לאקי, פאנק?

נוק קולור. מיקרוסופט נלחמת באנדרואיד - ובארנס אנד נובל נפגעת נוק קולור. מיקרוסופט נלחמת באנדרואיד - ובארנס אנד נובל נפגעת נוק קולור. מיקרוסופט נלחמת באנדרואיד - ובארנס אנד נובל נפגעת

חופש ביטוי ברשת? לא בדמוקרטיה הגדולה בעולם

במובנים רבים, הודו היא סיפור הצלחה ענק. צריך רק להסתכל על השכנה פקיסטן כדי להבין עד כמה. שתי המדינות השתחררו מהשלטון הבריטי באותה השעה בדיוק - שעת החצות המפורסמת של סלמן רושדי. אחת מהן, אחרי שורה של ניסויים וטעויות, פנתה מערבה והפכה למעצמת הייטק. האחרת עברה שלל תהפוכות, עם מעורבות גדולה של גורמים איסלאמיים ושל אנשי צבא, ואחד מתחומי היצוא המרכזיים שלה הוא קנאות וטרור.

הודו הוכתרה כ"דמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם", אבל אין דמוקרטיה נטולת בעיות, במיוחד לא עם נתוני הפתיחה שלה - אוכלוסיה ענקית, עוני משווע, ואנאלפבתיות. ואם היו חסרות סיבה לדאגה, חוקים חדשים שקיבלה המדינה בשקט לוקחים את חופש הביטוי ברשת ההודית שורה של צעדים אחורה.

החוקים אוסרים על משתמשי רשת להביע את עצמם באופן שיהיה "פוגעני", "מציק", "מביע שנאה" או "מחלל קודש". כלומר, הם נסיון לכפות דיון מנומס ומסורס על האוכלוסיה ההודית.

תוך לקיחת השראה מהחקיקה הבריטית שהיתה נהוגה בתחילת המאה (כמו שורת הפקודות שעדיין בתוקף בישראל), אוסרת החקיקה ההודית על הבעת דעה שעשויה לפגוע ביחסי החוץ של המדינה, או לפגוע ברגשות הציבור. מה פוגע ברגשות הציבור? למשל, ספר שיצא לאחרונה שטען שמהטמה גהנדי, האיש ששימש כפרזנטור של תנועת השחרור ההודית אבל בפועל השפיע עליה מעט מאוד, היה בעצם הומוסקסואל.

אז עכשיו נדרשים "אתרים מתווכים" - אתרים שמפרסמים תוכן, כמו יוטיוב או פייסבוק - למחוק תוכן שפוגע ברגשותיו של מישהו בתוך 36 שעות מרגע קבלת הדרישה. ספק אם החברות מסוגלות לעמוד בדרישה הזו, וספק עוד יותר אם יישאר איזשהו דיון אמיתי בהודו, אם כל אחד יוכל לסתום את הפה של יריביו בטענה שהתוכן פוגע ברגשותיו העדינים.

אבל ההודים לא מתכוונים לשבת בשקט: קבוצה של פעילי רשת כבר הודיעה שהיא תערער לבתי המשפט. "מה אנחנו, סעודיה?", תהה אחד מהם.

 

קצרצרים

כשסטיב ג'ובס צווח בשנה שעברה שגוגל "רוצים להרוג את האייפון", היתה לו סיבה טובה ללחץ. מכירות מכשירי האנדרואיד כבר עברו את אלו של האייפון, ועל פי הערכה חדשה, בקרוב יהיו יותר אפליקציות לאנדרואיד מאשר לאייפון. אז נכון, אפל מסננת יותר אפלקציות, אבל ההערכה מלמדת משהו על העדפת הקהל והמפתחים - לא שזה צריך להפתיע, בהתחשב באופן שבו אפל מתייחסת למפתחים שלה. עוד כמה שנים, העריכה גרטנר, האייפון יהיה במקום השלישי או הרביעי בתחום הסמארטפונים. במילים אחרות, מה שקרה לפני עשרים שנה בין מיקרוסופט ואפל, קורה עכשיו בין גוגל ואפל.

פפסי מקס. "מכונת משקאות חברתית"? מה?! פפסי מקס. "מכונת משקאות חברתית"? מה?! פפסי מקס. "מכונת משקאות חברתית"? מה?!

אם שמעתם רעש חריג בשעות האחרונות, זה כנראה כי דפקתי את הראש בקיר בעקבות הידיעה הזו. בקצרה, פפסי מוציאה מכונה חדשה למכירת משקאות. לגיטימי - זה סוג הדברים שחברת משקאות אמורה לעשות. אבל המכונה אמורה להיות "חברתית", וזו כבר סיבה להתקוממות עממית. הטמבלים שישתמשו במכונה יוכלו לשלוח לחבריהם תלוש שיאפשר להם לקבל פחית פפסי בכל מכונה "חברתית". לשם כך, כמובן, הם יצטרכו לתת לפפסי את מספר הסלולר של החברים שלהם. הרעיון מטומטם עד דמעות, ומה שמטריד עוד יותר הוא שמישהו בדק את הנושא והגיע למסקנה שיש לו עתיד. הערכה: רועץ מדיה חברתית הצליח להתגלח יפה מאוד על הזקן של חברת ענק נבוכה, שלא מבינה את העולם המשתנה שבו היא חיה. לקיר שלום.

וושינגטון ממשיכה במרץ בפרויקט פירוק הבוטנט קורפלד באמצעים חדשניים, כמו צווים להשתלטות על שמות הדומיינים והשרתים של מפיץ הספאם הגדול. הבולשת הפדרלית טוענת שמאז שהחל המבצע, מספר האותות ששולח הבוטנט למחשבים שעליהם הוא השתלט נפל מ-800 אלף ביום לפחות ממאה אלף ביום. בין קורבנות הבוטנט אפשר למצוא ערימה של ארגונים שצריכים היו להיות מוגנים טוב יותר, כולל תאגידים הקשורים לתעשייה הצבאית, ארגונים ממשלתיים, בנקים, בתי חולים, נמלי תעופה ולפחות תחנת משטרה אחת. ג'יזס.

כפי שנאלץ כל העולם לדעת, בנו של יורש העצר הבריטי יתחתן מחר עם בחירת לבו. החתונה מחר תשודר בשידור חי ברשת, כך שאם היא תקרוס, אתם יודעים את מי להאשים. כמו כן, כדי למנוע מנודניקים לצלם את החתונה בשידור חי, או לדווח עליה בטוויטר, יוצבו משבשי סלולר בקרבת הטקס. ההיסטוריונים ייזכרו בצער שבפעם הקודמת שמישהו מהמשפחה הזו ניסה להתחתן עם פשוטת עם, זה נגמר בכך ששניהם נחשדו בשיתוף פעולה עם הנאצים (אדוארד השמיני וגברת סימפסון).

ונסיים במקום שלא ממש מרגיש את האווירה החגיגית: בעיראק, המדינה שג'ורג' בוש שחרר מכבלי החיים, מצאו שימוש מבטיח להודעות SMS: איומי רצח. ושם צריך לקחת איומים כאלה ברצינות. אנחנו נוטים לראות בטכנולוגיה כלי משחרר, אבל היא מסוגלת לשרת בקלות אלימות פרועה: בתקופת המהומות שאחרי הבחירות בקניה, למשל, אורגנו פוגרומים באמצעות SMS. במקרה של ה"דר שטירמר", או רצח העם ברואנדה שהסתייע ברדיו, המסיתים לרצח מצאו את עצמם מול בית דין בינלאומי. במקרה של הודעות SMS לקורבן אין שום דרך לדעת שמשהו קורה, כי התקשורת היא פנימית ובין הבריונים עצמם. משהו לחשוב עליו במהלך סוף השבוע.

   

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
א. מה הבעיה עם המכונה של פפסי? לפפסי ז"א.
אם המשתמשים הולכים לאהוב את זה, אז מדובר דווקא ברעיון מעולה שיניב כסף. באשר למשתמשים שהולכים להשתמש בזה... כן, זה לא הכי חכם מצידם, אבל אם לומר את האמת- אז כמו בהרבה עניינים של פרטיות- על רובם זה לא הולך להשפיע. חוץ מזה כבר צצים לי בראש מספר רעיונות איך אפשר לנצל את הדבר לקבל משקאות ולא לחשוף נתונים אמיתיים... ב. מה הקטע שלך עם התקפות על אפל? נכון, מה שהם עושים זה נורא! אין וויכוח. אבל מה לא לציין את העובדה ש*כל*(!) סמארטפון אחר (בעצם, לא בטוח לגבי בלאקברי) עושה את אותו הדבר. האנדרואיד אפילו יותר גרוע, חוץ מהעובדה שהוא משומש ע"י גוגל למיפוי של כל ראוטר אלחוטי שהטלפון הנ"ל עובר על ידו, הוא מאפשר גם לצדדים שלישיים שהם לא גוגל לגלות את המיקום שלך. בקיצור, מה שאתה עושה זהה לתקיפה עקבית של סלקום על כך שהאנטנות שלהם פולטות קרינה...
29.04.11
לכל התגובות