אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שורה של בכירים במשק ייפגשו הערב עם חברי ועדת הריכוזיות צילום: אסף שילו

שורה של בכירים במשק ייפגשו הערב עם חברי ועדת הריכוזיות

חלק מהטייקונים זומנו ע"י הוועדה, וחלק ביקשו להשמיע את עמדתם בשלב האחרון של שימוע לגורמים חיצוניים. בין הבאים נציגים של קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר

28.04.2011, 18:43 | תומר אביטל

שורה של בכירים במשק ייפגשו הערב (ה') עם חברי ועדת הריכוזיות במשרד ראש הממשלה. בין השאר יגיעו עמי אראל, חיים גבריאלי, אייל סוגלניק, רמי כספי ויאיר כספי - נציגים של קבוצת אי.די.בי שבשליטתו של נוחי דנקנר. חלק מהטייקונים זומנו על ידי הוועדה, וחלק ביקשו להשמיע את עמדתם בפני הוועדה שנמצאת כעת בשלב האחרון של שימוע לגורמים חיצוניים.

בראש הוועדה עומד מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי וחברים בה בין השאר מנכ"ל האוצר חיים שני, יו"ר רשות ני"ע (הפורש) זוהר גושן, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל, המפקח על הבנקים בבנק ישראל דודו זקן, והממונה החדש על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה.

שלושת הצעדים העיקריים שנמצאים על שולחן הוועדה - והיא שוקלת להמליץ עליהם על ראש הממשלה - הם צמצום מידת השליטה של טייקונים בחברות משורשרות, מיסוי דיבידנדים בין חברות בנות לחברות אם, והפרדת אחזקות פיננסיות מריאליות.

לגבי הצעד הראשון, הוועדה שוקלת שבמידה ולבעל השליטה אחזקה קטנה מאחוז מסוים הוא יוכל למנות רק חלק מהדירקטוריון. האסיפה הכללית במקרה כזה תמנה את שאר הדירקטוריון. בכך למעשה תגדל עצמאותו של מנכ"ל החברה המשורשרת - שממונה ע"י הדירקטוריון - והוא יוכל, כך מקווים בוועדה, לפעול יותר לטובת החברה.

פגישה עם מומחים

הוועדה צפויה לפרסם את המלצותיה בחודש יוני. בשבועות האחרונים זימנה הוועדה מספר מומחים ואישים רלוונטיים בכדי לשמוע את עמדתם בנושא הריכוזיות והגברת התחרותיות במשק. הוועדה מקצה לרוב הפגישות 20-30 דקות, וכלל חבריה משתתפים בה. לפני החג קיימה הוועדה שורה של פגישות במשרד ראש הממשלה בתל אביב. בין השאר הגיעו לדיונים מנכ"ל בנק הפועלים בדימוס צבי זיו, פרופ' אמיר ברנע מהמרכז הבינתחומי, ונגה קינן ופרופ' דוד חודק מפורום ראשי המשק.

האחרונים הביעו את עמדתם לפיה "כלל אין ריכוזיות עודפת במשק". בנוגע להצעות שעומדות על השולחן, קינן וחודק טענו שאם יופרדו האחזקות הפיננסיות והריאליות, המשק ייקלע לבעיה. הסיבה היא, לדבריהם, שאין מי שיכול לרכוש מוסד פיננסי מבלי שיהיו לו אחזקות ריאליות. כמו כן, קיימת סכנה, לדבריהם, שחברות הביטוח או קרנות זרות ירכשו את הבנקים.

בנוגע להמלצה להפחית את מימוש השליטה ברמות אחזקה נמוכות, הפורום טען כי צריך לשים חסם של 20% בשרשור מלא. כלומר, שבעל שליטה לו אחזקה של מעל 20% תהיה שליטה מלאה על הדירקטוריון, ובעל אחזקה של 20% ומטה ישלוט על מינוי של חמישית מהדירקטוריון בלבד. לגבי הטלת מס בין חברות בנות לחברות אם, נציגי הפורום אמרו שמדובר ב"עיוות שלא קיים בשום מקום בעולם".

פרופ' ברנע מתנגד לוועדה בהיעד מידע בנושא

פרופ' ברנע לעומת זאת התנגד כלל לעצם קיום הוועדה. זאת משום שלא קיימת, לדבריו, אינפורמציה מסודרת על נושא הריכוזיות הרוחבית.

ברנע אמר להם כי "הרבה אנשים מדברים מהמותן. אין דיון מסודר, ולא ברור אם יש תוצאות שליליות לריכוזיות בשטח. היום יש תצפיות ספורדיות ולא ניתוח מסודר. אם חושבים שריכוזיות רוחבית היא רעה יש דרכים לטפל בה, אך קודם שיוכיחו זאת. יש רק ידע מקיף על ריכוזיות בתוך ענף מסוים, אולם אין ניתוח על ההשלכות של גוף ששולט בהרבה תחומים".

ברנע טען בתוקף כי קיימת בעיה להפריד את הקשרים הפיננסיים לריאליים, במידה ובנק ישראל יתעקש להמשיך ולהחזיק קבוצות שליטה בבנקים. לבסוף הבהיר ברנע לוועדה כי לרגולטור כבר יש היום כלים קיימים לטפל בבעיה, ורק צריך להפעיל אותן.

ברנע אמר ל"כלכליסט" "הם מנסים להקטין את השליטה של בעל השליטה, אבל אני לא מאמין ברעיון הזה. חשוב לוודא שבהפעלת הכלים לא יווצרו בעיות חמורות בתופעות הלוואי יותר מהמצב הקיים. הצעתי להם צעדים נוספים כמו להחמיר את הדרישות מלווה בודד - אפשר למנוע מצב בו גוף אחד יקבל אשראי מעל היקף מסוי".

תגיות