אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יאיר שני:  "התשואה באג"ח זבל הלכה, נשאר רק הסיכון" צילום: עמית שעל

יאיר שני: "התשואה באג"ח זבל הלכה, נשאר רק הסיכון"

סמנכ"ל ההשקעות בדש צמח בשוק ההון כסוחר ואנליסט לפני שעבר לצדו השני של המתרס והוביל חברה לקראת הנפקה. בסופו של דבר, דווקא האינתיפאדה הכריעה בצומת שבין העולם הריאלי לפיננסי, ושני חזר אל האהבה האמיתית שלו

01.05.2011, 07:28 | רחלי בינדמן

יאיר שני, סמנכ"ל ההשקעות בדש, עבר כברת דרך ארוכה בשוק ההון. במהלך השנים הכיר את עולם הפיננסים משני צדי המתרס, הן כמנהל השקעות שהשקיע בחברות ציבוריות, והן כמי שהוביל והכין חברה פרטית לקראת הנפקתה בבורסה.

שני נדבק בחיידק שוק ההון במהלך לימודי חשבונאות באוניברסיטת תל אביב ובהמשך בתוכנית לחילופי סטודנטים, שבמסגרתה למד בבית הספר למינהל עסקים קלוג שבאוניברסיטת נורת'ווסטרן. "בזמן הלימודים", הוא מספר, "לפני שהתחלתי לעבוד באופן מקצועי, הגעתי לסניפי הבנק שלי, רק כדי לקרוא תשקיפים וללמוד את החברות הציבוריות, ואז לבצע אנליזה מדוקדקת".

עם סיום לימודיו, באמצע שנות התשעים, התקבל שני לעבודה בקרנות הנאמנות להק של בנק הפועלים, כמבצע בזירת מסחר באופציות בבורסה. במקביל, עשו את צעדיהם הראשונים באותה תקופה סוחרי מעו"ף כמו אייל בקשי, והתחום כולו התחמם. "הקמנו בלהק קרן מעו"ף, ואני סחרתי עבורה. זה היה בית ספר מצוין", מספר שני.

יאיר שני. "הורדת הדירוג לבנקים מעוררת תמיהה", צילום: ענר גרין יאיר שני. "הורדת הדירוג לבנקים מעוררת תמיהה" | צילום: ענר גרין יאיר שני. "הורדת הדירוג לבנקים מעוררת תמיהה", צילום: ענר גרין

אחרי תקופה כמבצע, הוא עבר לאנליזה בלהק ומאוחר יותר ניהל כמה קרנות, עד שב־1999 קיבל הצעה שלא היה יכול לסרב לה. "אחרי שלוש שנים של גאות לא נורמלית בשוק ההון, ובעיקר בתחום ההנפקות, קיבלתי הצעה מקבוצת חברות פרטית, שעסקה בפיתוח וייצור כלי עבודה בסין, להוביל מהלך של הנפקתה בבורסה בתל אביב. נראה לי מעניין להכיר את העולם העסקי הריאלי, ולא רק לסקר אותו".

ומה קרה לאותה חברה?

"אחרי שנה של הכנות להנפקה, פרצה האינתיפאדה וגדעה את החלומות. הגעתי לצומת דרכים שבו היה עליי להחליט אם להישאר בעולם הריאלי. למדתי להבין איך פועלת חברה עסקית, וכיצד היא מתכננת ומתנהלת מול הבנקים, וצברתי יתרונות וידע שישרת אותי בהמשך. אך בסופו של דבר הבנתי שאת שוק ההון אני אוהב יותר.

"פגשתי באותה תקופה את אורן חנוכה, שהקים את דש גמל. אמרתי לו שאני רוצה לחזור לשוק ההון, והוא הפנה אותי אל עמית ברגר, שהיה הבעלים של דש. מאז אני בקבוצה, כבר למעלה מעשור".

הניסיון בשוק הריאלי מסייע לך בזיהוי חברות שניצבות לפני משבר?

"בהחלט. לא פעם אפשר לראות את המשבר שעתיד לבוא, כתוצאה למשל מניהול לא טוב. אך לעתים הסיבות למשבר אחרות, כמו מינוף יתר, שהיה במקרה של אפריקה ישראל. חברות צריכות להביא בחשבון שהן יזדקקו למחזור חוב, אך לפעמים התנאים בשוק קשים, ורק החברות החזקות יותר, שמסוגלות לשלם ריבית גבוהה יותר, שורדות. מינוף גבוה, שטוב בשוק עולה, הוא חרב פיפיות, וזהו אחד מלקחי המשבר".

המרדף אחרי עוד פיפס

 

דש השתתפה בהנפקות אג"ח, שנקלעו מאוחר יותר לקשיים?

"ברוב ההנפקות של סוף 2007, שכללו בעיקר חברות לא מדורגות והשקעות בנדל"ן במזרח אירופה, בחרנו שלא להשתתף מטעמים של מודל עסקי לא תקין או תמחור לא מתאים. חלק מהגופים המוסדיים והציבור נכנסו להנפקות האלה, במרדף אחרי עוד פיפס בתשואה. אני חושב שהמלצות ועדת חודק, שעשו סדר והגבירו את מודעות המוסדיים להשקעות באג"ח, חשובות מאוד".

האם נכון אפוא ליישם את מסקנות חודק גם על קרנות הנאמנות?

"יש מאפיינים שונים לניהול מוצרים לטווח ארוך כמו פנסיה וגמל, ולניהול נכסים לטווח קצר, אך את המסרים העיקריים של חודק צריך להחיל לדעתי גם על הקרנות, בהתאמה לסוג המוצר".

בית ההשקעות מיטב סגר לאחרונה קרן של אג"ח זבל (אג"ח לא מדורגות בסיכון גבוה. ר"ב) בפני משקיעים חדשים, מאחר שלהערכתו אין בנמצא אלטרנטיבות ראויות להשקעה בתחום. מה דעתך?

"האג"ח הלא מדורגות נקראות בעגה המקצועית High Yield, אבל כיום אנו רואים שנשאר רק ה־High, כלומר סיכון גבוה, בלי ה־Yield (תשואה). אמנם, אג"ח לא מדורגות אינן בהכרח 'מוקצות' בעיניי. אך למעשה בכל שוק האג"ח, ולא רק בלא מדורגות, רמת התשואות כיום נמוכה ופוטנציאל רווחי ההון כמעט לא קיים.

"אנו בדש מעדיפים כעת חשיפה למניות על פני איגרות חוב, ובשוק האג"ח אנו ממליצים להיצמד לאג"ח בדירוגים של +A ומעלה ובמח"מ קצר של עד שלוש שנים".

חברת דירוג האשראי מודי'ס הורידה לאחרונה את דירוג הפיקדונות של חמשת הבנקים בישראל. אתה מבין את הצעד הזה?

"למען האמת, זה מעורר תמיהה. המערכת הבנקאית בישראל הרבה יותר סולידית מהמערכת האמריקאית. נכון שהיא מסתפקת בתשואות נמוכות יחסית על ההון, אך עובדה זו מקנה לה גם יציבות אדירה. הרי הבנקים בארצות הברית, שהגיעו לתשואה גבוהה על ההון, נכנסו למשבר בגלל המינוף הגבוה. לכן אינני מבין את הורדת הדירוג לבנקים, ולהערכתי, היא לא תשפיע על המערכת המקומית".

תמרור אזהרה לארה"ב

 

חברת הדירוג S&P העניקה אופק שלילי לדירוג החוב של ארצות הברית. כיצד ישפיע הצעד על השווקים?

"ארצות הברית נמצאת בתוך משבר קשה, עם גירעון אדיר של 10% ויחס חוב־תוצר שמחייב טיפול, כך ש־S&P לא חידשה למעשה דבר, אלא רק הרימה תמרור אזהרה, שאומר שחייבים לטפל בעניין. עם זאת, צריך לזכור שארה"ב היא עדיין המשק היעיל בעולם, ובכוחה להתמודד עם המשבר הזה.

"יש כאן תופעה מעניינת. ארה"ב ואירופה הגיבו למשבר בצעדים הפוכים. ארה"ב אמרה: 'נוריד ריבית לאפס ונוסיף נזילות לשווקים, כדי להיות הסטארטר של הצמיחה. ברגע שנראה צמיחה יציבה וארוכת טווח, נתחיל לסגת מהשוק ונצמצם גירעונות'. זהו בדיוק השלב שאליו נכנסים האמריקאים כעת.

"באירופה, לעומת זאת, אמרו: 'קודם כל נטפל בבעיות, נבצע קיצוצים, נוריד את יחס חוב־תוצר ונעלה את הריבית כדי להיאבק באינפלציה'. כרגע נראה שדווקא השיטה האמריקאית עובדת טוב יותר".

השורה התחתונה של יאיר שני: "ככלל, חשיפה למניות עדיפה כיום על שוק האג"ח. התשואות באג"ח נמוכות, ופוטנציאל רווחי ההון כמעט לא קיים. למי שבוחר בכל זאת באפיק זה, מומלץ להיצמד לאיגרות חוב בדירוג +A ומעלה ובמח"מ קצר של עד שלוש שנים" 

תגיות