אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטייקונים בוועדת הריכוזיות: "להאיר פינות חשוכות, לא לסגור את המועדון" צילום: אוראל כהן

הטייקונים בוועדת הריכוזיות: "להאיר פינות חשוכות, לא לסגור את המועדון"

מוזי ורטהיים, צדיק בינו, נציגי אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר וקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה נפגשו בחמישי עם חברי הוועדה לבחינת הריכוזיות במשק, וביקשו להימנע מצעדים גורפים. אנשי אי.די.בי הציגו מחקר בינלאומי השוואתי, שלפיו ישראל נמצאת במקום טוב באמצע ביחס למדינות בעולם המערבי

01.05.2011, 06:49 | תומר אביטל

נציגים של כמה מהקבוצות הגדולות בישראל הציגו בשבוע שעבר בפני חברי הוועדה לבחינת הריכוזיות במשק מחקרים שמהם עולה כי המשק בישראלי אינו סובל לכאורה מבעיית ריכוזיות. המחקרים הוצגו במסגרת סבב פגישות שערכה הוועדה, במטרה לאפשר לטייקונים ולמומחים לכלכלה להביע את עמדתם בנושא התחרות והשפעתה של הריכוזיות על המשק.

חלק מהטייקונים זומנו על ידי הוועדה, וחלק ביקשו להשמיע את עמדתם בפני הוועדה שנמצאת כעת בשלב האחרון של שימוע לגורמים חיצוניים. בין השאר נפגשה הוועדה עם מוזי ורטהיים, צדיק בינו, נציגי קונצרן אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר ונציגי קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה.

שלושת הצעדים העיקריים שנמצאים על שולחן הוועדה הם צמצום השליטה של טייקונים בחברות־בנות ונכדות של הקבוצה, מיסוי דיבידנדים בין חברות־בנות ונכדות לחברות־אם והפרדת האחזקות הפיננסיות מהאחזקות הריאליות.

כדי לצמצם את מידת השליטה בחברות משורשרות שוקלת הוועדה כי במידה שלבעל השליטה אחזקה קטנה מאחוז מסוים, הוא יוכל למנות רק חלק מהדירקטוריון כאשר יתר חבריו ימונו בידי האסיפה הכללית של בעלי המניות. הוועדה בודקת אם המהלך יגדיל את עצמאותו של מנכ"ל החברה־הבת. הוועדה צפויה לפרסם את המלצותיה בחודש יוני.

ביום חמישי האחרון נפגשו חברי הוועדה עם ורטהיים ובינו; עם נציגי קונצרן אי.די.בי עמי אראל, חיים גבריאלי, אייל סולגניק ועורכי הדין רם כספי ויאיר כספי; ועם נציגי קבוצת דלק, מנכ"ל הקבוצה אסי ברטפלד ומנכ"ל הפניקס אייל לפידות.

מטרות הוועדה לבחינת הריכוזיות "להגביר את התחרותיות" ועדת הריכוזיות מונתה בחודש אוקטובר האחרון בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, לאחר שוועדת הכספים של הכנסת העבירה בחודש יולי החלטה הקוראת לממשלה להקים ועדה ציבורית לבחינת נושא הריכוזיות במשק תומר אביטללכתבה המלאה

נציגי אי.די.בי הציגו בפני הוועדה תוצאות מחקר שערכה חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי, שממנו עולה כי המשק הישראלי אינו סובל מבעיית ריכוזיות ובהשוואה בינלאומית הוא ממוקם במקום טוב באמצע. בפגישתם אמרו הנציגים לחברי ועדת הריכוזיות כי "אם יש פינה חשוכה במועדון, צריך להאיר את הפינה הספציפית, אבל לא לסגור את המועדון".

ערב החג השני נפגשה הוועדה עם מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר צבי זיו ופרופ' אמיר ברנע מהמרכז הבינתחומי, שאותם זימנה כמומחים. פרופ' ברנע הביע התנגדות עקרונית לקיומה של הוועדה, מאחר שלדבריו אין מידע מסודר בנושא הריכוזיות הרוחבית. "הרבה אנשים מדברים מהמותן", אמר ברנע לחברי הוועדה. "אין דיון מסודר, ולא ברור אם יש תוצאות שליליות לריכוזיות בשטח. יש תצפיות ספורדיות ולא ניתוח מסודר. אם חושבים שריכוזיות רוחבית היא רעה יש דרכים לטפל בה, אך קודם שיוכיחו את קיומה. יש ידע מקיף על ריכוזיות בתוך ענף מסוים, אולם אין ניתוח על ההשלכות של גוף ששולט בתחומים רבים".

ברנע טען בתוקף כי כל עוד בנק ישראל מתעקש על גרעיני שליטה בבנקים, יהיה זה בעייתי להפריד בין הקשרים הפיננסיים לריאליים. בנוסף אמר ברנע כי בידי הרגולטור קיימים כלים לטיפול בבעיית הריכוזיות וכל שיש הוא להפעילם.

"חברי ועדת הריכוזיות מנסים להקטין את השליטה של בעל השליטה, אבל אני לא מאמין ברעיון הזה", אמר ברנע ל"כלכליסט". "חשוב לוודא שבהפעלת הכלים לא ייווצרו בעיות חמורות בתופעות הלוואי יותר מהמצב הקיים. הצעתי להם צעדים נוספים כמו להחמיר את הדרישות מלווה בודד - אפשר למנוע מצב שבו גוף אחד יקבל אשראי מעל היקף מיסוי. ניתן גם לחייב קבוצה להנפיק את כולה ולאסור עליה לרשום למסחר את כל חלקיה בנפרד".

בנוסף נפגשה הוועדה עם עו"ד דוד חודק ונגה קינן מפורום ראשי המשק, שטענו בפני הוועדה כי "אין כלל ריכוזיות עודפת במשק". השניים טענו כי אם יופרדו האחזקות הפיננסיות והריאליות, המשק ייקלע לבעיה. זאת לדבריהם, מאחר שאין מי שיכול לרכוש מוסד פיננסי מבלי שיהיו לו אחזקות ריאליות. בנוסף טענו קינן וחודק כי אימוץ המלצות הוועדה עלול להציב את הבנקים בפני סכנת רכישה בידי חברות הביטוח או קרנות זרות. כמו כן טענו חודק וקינן כי יש להציב יש להעניק לבעל שליטה המחזיק במעל 20% מחברה משורשרת שליטה מלאה על מינוי הדירקטוריון. 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ועדת קבורה לשינויים
עוד הפעם עובדים עלינו בעיניים. הרי שכר של מיליון שקל לחודש לכל הצדיקים שלא מבחינים בריכוזיות של המשק צריך להמשך לעד , חלילה לשנות את הכללים ולפגוע בחגיגה הבלתי נתפסת שמתרחשת אל מול עינינו. אותם אנשים שזועקים זעקות שבר כאשר מנסים להעלות את שכר המינימום.,אלה שמקבלים שכר מהאגדות הם אלה שפורשים את משנתם בפני הועדה ,שכל תפקידה הוא להרדים אותנו.רבותי מה שנותר לנו לעשות הוא לשלוח את הנבחרים לכל הרוחות ,בתקוה שהבאים אחריהם יהיו טובים יותר.(,הרי להפגנות ברחובות לא נצא,אולי כן).
שלמה , מבשרת  |  01.05.11
6.
החתולים השמנים שמתפרנסים מטייקונים באים להביע דעה
ברור שהם יגידו שאין בכלל ריכוזיות במשק ! אולי כדאי לחברי הועדה הנכבדים להזמין את גב' כהן מחדרה שתספר להם איך היא לא מצליחה לסגור חודש בגלל שיש לה טלפון נייד של סלקום של נוחי או פרטנר של אילן, בגלל שהיא מתדלקת בתחנות דלק של פז ששייכת לצדיק או דלק שנמצאת בבעלות של יצחק, בגלל שהיא קונה בשופרסל של נוחי או במגה של דודי, בגלל שגובים לה עמלות מטורפות בבנק הפועלים של שרי או בינלאומי של צדיק.
רמי , טייקונלנד  |  01.05.11
3.
טייקונים
טייקונים מייללים ושואבים את משאבי זכויות הכלל. מחזירים פרוטות לצרכי ציבור, בשיטת תיכנוני ומקלטי מס. משתלטים על חופי ימים ומשאבי טבע, שהם רכוש הכלל, מרוויחים הון תועפות ממשאבים אלו, ,הבסורד מושלם הגוזלים חשים כנגזלים. הולך וקרב היום בו הציבור ההולך ונחנק יבצע פעולה עויינת
הנמר , מרכ\  |  01.05.11
לכל התגובות