אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתחילת השנה המדדים בארה"ב מעניקים תשואת יתר על ישראל - האם המגמה תימשך? צילום: shutterstock

מתחילת השנה המדדים בארה"ב מעניקים תשואת יתר על ישראל - האם המגמה תימשך?

השווקים המפותחים מציגים תשואה עודפת של כמעט 10% מול הבורסה הישראלית. חיים ישראל ממריל לינץ', אלון גלזר מלידר שוקי הון, רפי ניב ממיטב ויאיר שני מדש מנתחים איך הגענו לכך ומה עושים בתיק ההשקעות

01.05.2011, 18:38 | שהם לוי

מהפך: אחרי תקופה ארוכה בו הציג השוק הישראלי תשואות מעוררות קנאה מול שאר העולם, מתחילת השנה הבורסה בתל אביב מדשדשת בעוד בחו"ל - ובעיקר בשווקים הגדולים והמפותחים חוגגים. למעשה, הבורסה בתל אביב הפגינה תשואת חסר של 10%-12% בהשוואה למדדי המניות המובילים בבורסות של המדינות המפותחות כמו מדד דאו ג'ונס בארה"ב, מדד דאקס בגרמניה ומדד MSCI העולמי (אליו נכנסה ישראל במאי 2010) - וזאת כאמור רק מתחילת השנה. אז למה זה קרה ומה עושים בתיק ההשקעות:

 

המצב הגיאופוליטי ובריחת הזרים

המהפכה במצרים ופתיחת המעברים לרפיח, המהומות בסוריה וההסכם בין חמאס לפת"ח הם רק חלק מההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון. נוסיף לכך אפשרות ריאלית להכזרת מדינה פלסטינית וקיבלנו חששות אמיתיים בקרב המשקיעים שאולי אנחנו עומדים לפני מדרון מדיני ואולי אף מלחמה. "ברגע שמדינה פלסטינית תאושר - כללי המשחק משתנים לגמרי" אומר ל"כלכליסט" מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות רפי ניב. לדבריו, ישראל לא תוכל לבצע את הפעילויות הבטוחוניות שלה ולמעשה קמה כאן מדינה זרה. "האווירה המדינית תשפיע מאוד על הכלכלה - עבור הסיכון המתגבר, המשקיעים דורשים תשואה בהתאם" הוסיף.

המצב הגיאו-פוליטי של ישראל מדאיג לא רק את המשקיעים הישראלים אלא גם את הזרים. "הזרים לא רוצים להשקיע בישראל" אומר בנחרצות יאיר שני, סמנכ"ל בדש ניירות ערך. לדבריו, "הזרים רוצים להקטין סיכון בשוק שיש בו סיכון גיאופוליטי". "מדובר בסיכון שמשקיעים זרים רואים אותו ולא המשקיעים הישראלים" אומר אלון גלזר, סמנכ"ל המחקר של לידר שוקי הון. "אם אנחנו משקיעים במניה במזרח הרחוק - גם אם מצב הכלכלה מצוין ואם יש רעידות אדמה פוליטיות ואירועים אלימים, גם אנחנו היינו מצמצמים את האחזקה למרות שהכל בסדר. אותו דבר גם כאן" הוא הוסיף.

"הזרים לא רוצים להשקיע בישראל". חיים ישראל ממריל לינץ "הזרים לא רוצים להשקיע בישראל". חיים ישראל ממריל לינץ' | צילום: בועז אופנהיים "הזרים לא רוצים להשקיע בישראל". חיים ישראל ממריל לינץ

הנתונים על בריחת הזרים מעוררים דאגה. בנק ישראל פירסם לאחרונה כי השקעות הזרים נפלו ב-99% (!) בחודש פברואר - מ-420 מיליון דולר במניות ל-3 מיליון דולר. לדברי חיים ישראל ממריל לינץ', "נוצר מצב של וואקום". כרגע, אל הריק הזה לא נכנסים המשקיעים הישראלים.

אחת הסיבות לכך כל פי ישראל היא רמת המחירים הגבוהה ביחס לאלטרניטיבות בחו"ל. "המכפיל בישראל (של מדד ת"א 25 - ש"ל) הוא 11. אם נשווה את זה לארה"ב, זה אומר שישראל מעניקה תוספת תשואה של 1%-1.5% - פוטנציאל זניח עבור שוק כל כך קטן במונחים עולמיים".

עליית הריבית ועליות המחירים

ריבית בנק ישראל עומדת כיום על 3%, בהשוואה לריבית של 1.25% בגוש היורו וריבית בטווח של 0%-0.25% בארה"ב. במילים אחרות, הריבית בארץ גבוהה יחסית וכאשר הריבית גבוהה, הרצון להשקיע בנכסים עם סיכוי להפסד כמו בבורסה פוחת. בנוסף, רמת ריבית של 3% היא לא סופית ואנו צפויים לראות את המשך מגמת עליית הריבית במשק כאשר לפי הערכות מגיע לרמת ריבית של 4.5% - 5% בתוך שנה.

"ישנה הפרדה ברורה בין שווקים שהריבית בהם עולה לשווקים אחרים. הבטחות הפד כי הריבית תישאר נמוכה מראה כי יש אלטרניטיבות טובות יותר בשוקי המניות" אומר חיים ישראל. יאיר שני מוסיף כי "כשהריבית עולה מתחילות להיווצר אלטרטיבות למשקיעים בשווקים הצומחים כמו ישראל. המשקיעים לא רעבים לשוק המניות". שני מזכיר כי כל השווקים הצומחים הניבו תשואות חסר על השווקים המתפתחים.

   

הבנקים ודירוג האשראי של ישראל

הבנקים הם המנוע של הכלכלה הישראלית, מושפעים ממנה ומשפיעים עליה. ההחלטה של בנק ישראל לזמן את ראשי הבנקים בחמישי האחרון לשיחה בוודאי לא נתפסה באור חיובי בקרב המשקיעים והיה ניתן לראות זאת היטב בתגובת המניות שירדו בכ-4.5% מאז פירסום תקנות המשכנתה החדשות.

"קשה יהיה לפתח מגמה חיובית", רפי ניב ממיטב "קשה יהיה לפתח מגמה חיובית", רפי ניב ממיטב "קשה יהיה לפתח מגמה חיובית", רפי ניב ממיטב

"אנחנו לא במצב בעייתי מבחינת הבנקים" אומר רפי ניב, אבל מתריע "אם המגמה תימשך עוד שנה-שנתיים, זה יביא את הבנקים למצב בעייתי".

בנוסף, בשבוע שעבר פירסמה סוכנות הדירוג מודי'ס דו"ח על כלכלת ישראל שרבים הגדירו אותו כלקוני ולא ממצה. גורמים בשוק ההון, בעיקר גופים זרים, מצפים כבר תקופה ארוכה להעלאת דירוג האשראי של ישראל, או לפחות לשינוי תחזית הדירוג. מוד'יס אומנם לא חסכה בשבחים על הכלכלה הישראלית אבל המשקיעים פשוט ציפו ליותר.

אז מה עושים?

"שוק ההון לא יכול להתנתק את מה שקורה מסביב. כל עוד אנחנו נראה חוסר יציבות מסביבנו כולל סימני השאלה של מה שיקרה בספטמבר מבחינת מדינה פלסטינית. שוק ההון שלנו יהיה רגיש לאירועים ואנחנו עלולים להמשיך לראות יציאה של כספים, במיוחד על רקע עליית הריבית" אומר אלון גלזר.

לדבריו, שוק ההון בישראל יתנהל בקורלציה גבוהה למידת הבלאגן באזור. "מבחינה כלכלית מצבנו טוב אבל אנו נהיה  תלויים באופן משמעותי באירועים" מסכם גלזר.

"כל עוד העננה הגיאו-פוליטית - יהיה קשה לפתח מגמה של עלייה", אומר רפי ניב. "אי ודאות יוצרת ירידות שערים, אם המשקיעים יראו שאי-הוודאות לא משפיעה על הכלכלה אז השערים בבורסה יחזרו לעלות" הוא מסכם.

 

לגבי תיק ההשקעות, ישראל ממליץ על השקעה בארה"ב ובבריטניה. "בין היתר אנחנו מציעים למשקיעים לגוון את התיק בסחורות במיוחד - נפט ומתכות יקרות" אומר ישראל ומוסיף את המלצת השקעה בכל המדינות שמושפעות מהנפט כמו ברזיל רוסיה וערב הסעודית.

שני ממליץ לתת משקל יתר לשווקים המפותחים בחו"ל כמו ארה"ב וגרמניה, על פני שווקים מתפתחים כדוגמת ישראל. תיק ההשקעות המומלץ של שני הוא 25% באג"ח ממשלתי, 35% באג"ח קונצרני בדירוג A+ במח"מ של עד 3 שנים (20% בארץ, 15% בחו"ל) עם אפשרות לשלב אג"ח HIGH YIELD בחו"ל. 35% במניות (24% בארץ, 11% בחו"ל) ועוד 5% במזומן.

תגיות