אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערים הגדולות בברזיל יקרות יותר מניו יורק צילום: רויטרס

הערים הגדולות בברזיל יקרות יותר מניו יורק

הזינוק בשווי המטבע המקומי והאינפלציה הגואה בכלכלה הגדולה בדרום אמריקה יצרו מציאות שבה כרטיס לסרט בסאו פאולו עולה 15 דולר

01.05.2011, 20:07 | סוכנויות הידיעות

סאו פאולו וריו דה ז'ניירו מצטרפות לרשימת הערים היקרות בעולם, מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". אחרי שנים רבות שבהן ניסתה ברזיל להצטרף למועדון המדינות העשירות, נסיקתו של המטבע המקומי עזרה לה לקדם את השאיפה לפחות בכל הקשור ליוקר המחיה בערים הגדולות.

התחזקותו של הריאל הברזילאי מול הדולר ב־40% בתוך שנתיים, יחד עם שיעור אינפלציה של 6.4%, יצרה מציאות שבה תושבי סאו פאולו משלמים על כרטיס לסרט סכום השווה ל־15 דולר — מחיר גבוה יותר מאשר בניו יורק. מחירי הדירות בשכונת איפנמה המפורסמת בריו הוכפלו מאז 2008, ובשנה האחרונה עלו מחירי הדירות באזורים הקרובים לאתרי המשחקים האולימפיים ב־2016 ביותר מ־50%.

כבר לא חופשה זולה

 

המחירים הללו משקפים המרה של הריאל, המטבע המקומי, לדולר. ברזילאים בעלי משכורות ממוצעות לא מושפעים מהתנודתיות במטבע המקומי מפני שמשכורותיהם עולות באופן יחסי לדולר, אולם גם הם מתחילים להרגיש את נטל האינפלציה ואת התחממות הכלכלה.

ועדיין, מדובר בשינוי עצום בהשוואה למצב לפני עשור, כאשר מחירי קרקעות, שכר דירה וכוח העבודה בברזיל היו זולים במונחים דולריים. מצב זה הפך בזמנו את המדינה הדרום האמריקאית העשירה בסחורות למקום מפתה ביותר עבור משקיעים וגן עדן חושני לתיירים שחיפשו חופשה זולה. אולם טירוף השקעות גלובלי הזניק את שווי המטבע המקומי ושינה את המצב.

אחרי שטיפס בשבוע שעבר ל־1.57 ריאל לדולר, המטבע הברזילאי קרוב לשיא של שלוש שנים, וגולדמן זאקס אמר כי מדובר במטבע בהערכת היתר הגבוהה בעולם.

לשינוי הזה עשויות להיות השלכות שליליות על הכלכלה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, שמשמש סימן אזהרה לשאר הכלכלות המתעוררות. על פי "הוול סטריט ג'ורנל", בשעה שברזיל נעשית יקרה יותר במונחים דולריים, היא מאבדת את היתרון התחרותי שמקנה מטבע חלש בכלכלה העולמית. יצרנית בשר הבקר הגדולה בעולם JBS SA הברזילאית, לדוגמה, אומרת כי היא מייצאת פחות מברזיל מפני שרבים מלקוחותיה בעולם כבר לא יכולים לשלם על בקר ברזילאי. בה בעת, היצוא ממפעלי החברה בארה"ב הולך וגדל.

הבעיה היא שברזיל הפכה ליקרה כמו המדינות העשירות לפני שהגיעה למצב שבו היא מציבה להן תחרות אמיתית. אם ממירים את שכר העובדים בברזיל לדולרים, הוא מתחיל להתקרב לשכר בעולם המפותח, אך הפריון נמוך יותר. עבור חברות זרות עשיית עסקים עם ברזיל עולה לפחות כמו עם חברות אמריקאיות אם לא יותר, אף שהעסקים הברזילאיים נמצאים בעמדת חיסרון בגלל הכבישים המשובשים, הנמלים המוזנחים, הפסקות החשמל, הפשיעה והמיסוי הכבד.

המחירים הגבוהים בברזיל עומדים בסתירה צורמת לעוני הרב במדינה, שבה מיליונים חיים בפאבלות, שכונות עוני בשולי הערים. אולם המטבע הברזילאי מתחזק בעיקר מסיבות טובות: הכלכלה צמחה ב־7.5% בשנה האחרונה, ומשכה זרם אדיר של השקעות זרות, לצד השקעות ספקולטיביות רבות ששואפות ליהנות משיעור הריבית הגבוה שהיא מציעה.

הממשלה: נילחם באינפלציה

 

ההתמודדות עם עליית המחירים הפכה לסוגייה מדינית לא פשוטה עבור ממשלתה הצעירה של הנשיאה דילמה רוסף. ברזיל זקוקה לשיעור ריבית גבוה כדי למתן את האינפלציה. אולם העלאת הריבית עשויה להגביר את תסוף המטבע מפני שהיא תמשוך משקיעים זרים. בנאום לכבוד 1 במאי בסוף השבוע אמרה רוסף כי ממשלתה תילחם מלחמת חורמה בעליית האינפלציה כדי להגן על ערך משכורות העובדים. "הבטחת כוח הקנייה משמעותה מלחמת חורמה באינפלציה", אמרה רוסף. "זהו אחד מקווי היסוד של המדיניות הכלכלית שלנו שלעולם לא נרפה ממנו".

לדברי רוסף, ברזיל יכולה להאיץ את קצב הצמיחה על ידי הכשרת מספר גבוה יותר של עובדים מיומנים, שיפור התשתיות ותיקון עיוותים במערכת המיסוי.

תגיות