אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוטי פרידמן: "אפשר לתבוע את המצרים, אבל כדאי להיות חכמים" צילום: אוראל כהן

מוטי פרידמן: "אפשר לתבוע את המצרים, אבל כדאי להיות חכמים"

לדברי יו"ר חברת החשמל לשעבר, פתיחת הסכם הגז המצרי ב־2009 דווקא "שיפרה את מעמדה של חברת החשמל", למרות עלייה של 300 מיליון דולר במחיר הגז

02.05.2011, 11:32 | ליאור גוטמן

מאז ההפיכה במצרים נפוצו שמועות כאילו שחיתות היא שהביאה למכירת גז טבעי לישראל במחיר של כ־3 דולרים ל־MBTU (יחידת המידה של הגז - ל"ג), לעומת מחיר של 4 עד 4.5 דולרים ל־MBTU שגובה שותפות ים תטיס, ספקית הגז השנייה לישראל.

עקב הטענות לשחיתות מתפרסמות בתקשורת המצרית השכם והערב ידיעות הקוראות לבטל את חוזה הגז עם ישראל, או לפחות להעלות את המחיר. עד כה ראו במשק האנרגיה הישראלי את ההצהרות במצרים ככלי לניגוח פוליטי, אך עצירת הגז בעקבות הפיצוץ בשבוע שעבר עלולה לקרב דרישה מצרית להעלאת המחיר.

דרישה זו הזכירה למוטי פרידמן, מי שכיהן כיו"ר דירקטוריון חברת החשמל, את הפעם האחרונה שבה נפתח הסכם הגז מול המצרים, בשנת 2009.

שר האוצר המצרי מיישר קו: "איננו מחויבים למכור לישראל" לדברי סמיר רדוואן לעיתון מקומי בכווית, יש לעדכן את המחירים ולהתאימם לרמות המחירים של השוק העולמי בין אם מדובר בייצוא לישראל, לירדן, לסוריה או לספרד דורון פסקין , 6 תגובותלכתבה המלאה

לדברי פרידמן, פתיחת החוזה עלתה לחברת החשמל 300 מיליון דולר על פני 20 שנה - תקופת החוזה. מאחורי הקלעים כופפו המצרים את ידי חברת החשמל. "היה לחץ במצרים להעלות מחיר בגלל לחץ של האחים המוסלמים והכפריים, שכבר הגיעו לעימות משפטי מול השלטון", נזכר פרידמן.

"באותה תקופה, חברת החשמל הבינה שצריך לעזור למצרים במאבק מול האופוזיציה", הוא מוסיף, "אבל לא בלי להרוויח. המצרים אולי קיבלו יותר במחיר, אבל החברה קיבלה יתרונות שלא היו בידיה קודם לכן".

בהסכם החדש נקבע כי חברת החשמל תוכל להגדיל את צריכת הגז היומית שלה לפי הצורך, ובנוסף, לפי פרידמן, חברת החשמל קיבלה אפשרות לסגת מההסכם בהתראה קצרה יחסית, במקרה שניתן יהיה להסתפק בגז הטבעי הישראלי.

לדברי פרידמן, "אז, כמו היום, היתה אפשרות לתבוע את המצרים בבית דין בינלאומי. אז מה, זה היה מביא לכך שהיה לנו גז כדי לספק חשמל? לפעמים צריך להיות גם חכם. פתיחת הסכם הגז שיפרה את מעמדה של חברת החשמל, מכיוון שהשינוי שנעשה בחוזה היה אינטרס עמוק של החברה".

הסכם הגז בין ישראל למצרים נחתם ב־2005, והזרמת הגז בפועל החלה שלוש שנים לאחר מכן. על פי דיווח של חברת החשמל לבורסה מספטמבר 2009, "ממועד תחילת אספקת הגז לא עמדה EMG בהתחייבויותיה החוזיות כלפי חברת החשמל. הדבר בא לידי ביטוי הן בכמויות הגז המסופקות והן באיכות הגז". מטרת הדיווח היתה לתרץ את ההחלטה לפתוח את הסכם הגז המקורי, למרות "התנגדותה העקרונית הראשונית" של חברת החשמל.

הפיצוץ בצינור המצרי. האספקה צפויה להתחדש בתוך כשבועיים, צילום: רויטרס הפיצוץ בצינור המצרי. האספקה צפויה להתחדש בתוך כשבועיים | צילום: רויטרס הפיצוץ בצינור המצרי. האספקה צפויה להתחדש בתוך כשבועיים, צילום: רויטרס

במקביל, שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו טוען כי המחיר שמשלמת ישראל למצרים עבור הגז הטבעי הוא "הגבוה ביותר מבין המדינות הרוכשות ממצרים גז: פי שניים מהמחיר שמשלמת ירדן ומזה שמשלמות סוריה ולבנון". לדברי השר, "במונחים אזוריים ישראל משלמת 50% עד 100% יותר מהמחיר שמקבלת קטאר עבור הגז שהיא מייצאת".

במשרד התשתיות הלאומיות אמרו כי הצהרתו של השר לנדאו נשענת על "מקורות העומדים לידי ממשלת ישראל", אך סירבו לפרט מעבר לכך. ההצהרה, שניתנה במסגרת תדרוך מיוחד לאור הפסקה נוספת בהזרמת הגז המצרי, אינה מקרית.

במהלך 2010 סיפקה מצרים כ־40% מהביקוש לגז טבעי בישראל, בעיקר לחברת החשמל. בשנים הקרובות אמורה ספקית הגז ממצרים EMG למכור גז גם לחברה לישראל - השנה לבזן והחל מהשנה הבאה ל־OPC, שמקימה תחנת כוח פרטית בנגב. בנוסף מתוכננת אספקת גז לדוראד, שתפעיל החל מ־2013 תחנת כוח פרטית באשקלון.

השר לנדאו, החושש מזעזוע במשק האנרגיה ומעליית מחיר החשמל, הבהיר בימים האחרונים כי אין כל צידוק לפתיחה נוספת של ההסכם - "ולכן הוא לא ייפתח". זוהי גישה שונה מזו שהפגין כאשר נפתח החוזה ב־2009, אז קולו לא נשמע.  

תגיות