אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טרוריסט ואיש עסקים: האם בן לאדן היה מיליארדר או בעל "כמה מיליונים בודדים" בלבד? צילום: איי פי

טרוריסט ואיש עסקים: האם בן לאדן היה מיליארדר או בעל "כמה מיליונים בודדים" בלבד?

הונו של הטרוריסט שחוסל היום הוערך בעבר בלמעלה ממיליארד דולר; בפועל נראה כי הסכומים היו צנועים יותר, בעיקר בעקבות השקעות כושלות בסודאן

02.05.2011, 19:21 | דורון פסקין
אין ספק כי אוסמה בן לאדן לקח איתו כמה סודות עם הסתלקותו המפתיעה משהו מהעולם הזה היום. אחת השאלות המעניינות שתמיד עלו בהקשר למנהיג הטרור היתה שאלת הונו. כמו שהוא ידע להתחמק מהמודיעין האמריקאי במשך 10 שנים הוא הקפיד שלא לחשוף את מקורותיו הכספיים. מה שברור הוא כי כסף לא היה חסר לו עד יומו האחרון.

שאלת ההון של אוסמה בן לאדן החלה להטריד את קהילות המודיעין בעולם לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר. הרקע של בן לאדן כבן לאחת המשפחות העשירות בערב הסעודית ידוע. קבוצת הבנייה של בן לאדן היא עד היום אחת החברות החשובות במשק הסעודי והיא אחראית לבניית כמה מהארמונות המפוארים ביותר של משפחת המלוכה, סעוד.

בעבר נטען כי אביו הוריש לו לפני מותו 300 מיליון דולר ומכאן החלו הסיפורים (וחלקן הבדיות) על הונו המופלג של הארכי טרוריסט. על פי הערכות שונות, בשיאו אי שם בתחילת שנות ה-90 הגיע הונו של בן לאדן למיליארד דולר ואולי אף יותר.

בפועל נראה כי הסכומים היו הרבה יותר צנועים. אחד האנשים שהכירו היטב את אוסמה בן לאדן היה הנסיך תורכי אלפייסל, ראש המודיעין הסעודי. הוא העריך לפני שנים אחדות כי הונו של אוסמה בן לאדן נע בין 40 ל-50 מיליון דולר מקסימום. הוא העריך כי סכומים אלה היו מופקדים בין השאר בחשבונות בנק סודיים תחת שמות של אישים וארגונים שונים.

תורכי ציין כי בן לאדן איבד חלק ניכר מהונו בהשקעות כושלות בפרויקטים שונים בסודאן אליה נמלט/גורש בתחילת שנות ה-90 מסעודיה. הוא עזב את סודאן בשנת 1996 לטובת אפגניסטאן ובראיון נדיר לעיתון ערבי הודה כי השהות בסודאן הסבה לו הפסדים כספיים גדולים ונקב בסכום של 150–160 מיליון דולר. לאפגניסטן, כך סיפר באותו ראיון, יצא עם "כמה מיליונים בודדים".

יצוין כי תורכי וכן ועדת החקירה האמריקאית לבדיקת פיגועי ה-11 בספטמבר קבעו כי הונו האישי של בן לאדן לא היה מקור המימון העיקרי של פעילות הטרוריסטים של רשת אלקאעידה, וכי כספיו האישיים של בן לאדן שיחקו תפקיד מינורי במימון מנגנון הפיגועים. ההכנסות הכספיות של אלקאעידה מבוססות בעיקר על תרומות וכן על פעילויות כלכליות שונות. לפיכך, חיסולו של בן לאדן לא צפוי לפגוע במקורות המימון לפיגועים עתידיים. הוועדה האמריקאית בזמנו קבעה כי העלות של הוצאת פיגועי ה-11 בספטמבר נעה סביב כחצי מליון דולר במהלך תקופה של שנתיים.

דורון פסקין הוא מנהל אדף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות