אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיטת הבנייה העצמית: זה אף פעם לא מיליון שקל וגמרנו

שיטת הבנייה העצמית: זה אף פעם לא מיליון שקל וגמרנו

ישנם כמה מוקשים בדרך לבית פרטי בשיטת בנה ביתך, שאותם הציבור הרחב אינו מכיר והם יכולים להפוך את חייו לסיוט

03.05.2011, 10:45 | שי פאוזנר

הבנייה העצמית היא שיטה שהפכה לפחות ופחות מקובלת בשוק הנדל"ן הישראלי בשני העשורים האחרונים, בעיקר בשל ריבוי הקבלנים והיזמים המציעים לבצע פרויקטים למעוניינים. עלות השירות של ניהול חיצוני לפרויקט צנחה לפי גורמים בענף בעשרות אחוזים מאז תחילת העשור. עם זאת, מעורבותו של בעל הבית יכולה להיות הכרחית לעתים קרובות בפרויקט מסוג זה.

ישראל פסטרנק, מבעלי מרכז הבנייה, מסביר כי ישנם כמה מוקשים בדרך לבית פרטי בשיטת בנה ביתך, שאותם הציבור הרחב אינו מכיר והם יכולים להפוך את חייו לסיוט. "מעט מאוד אנשים יודעים למשל כי המע"מ הוא ההוצאה השנייה בגודלה לאחר הבנייה". בשורה התחתונה הוא ממליץ כי כל משפחה שמתכננת בית תבצע הערכה מדויקת של נכסיה ושל מצבה הכספי לקראת הפרויקט. לדעתו, אין להתחיל בנייה ללא יצירת אומדן של ההוצאה הכוללת הצפויה בשיתוף אנשי מקצוע.

לדברי פסטרנק, צריך להבין מה יכללו רכיב ההוצאות הסטטוטוריות ועלויות החומרים והבנייה עד לרמת התאורה בחצר. "כשאתה אומר מיליון שקל, האדריכל מסתכל על כ־70% מהכסף בלי אגרות ודומיהן", אומר פסטרנק. בסופו של דבר, הפער בין המחיר ההתחלתי לסופי יכול לעמוד על 200 אלף שקל, מפני שלא הבאת בחשבון מראש את הסיכונים".

פסטרנק מסביר כי את תוכנית התקציב יש לבנות שלוש פעמים במהלך העבודה על הפרויקט: "בפעם הראשונה לפני בחירת אדריכל, בשנייה לאחר שלושה חודשים של סקיצות ולפני הפקדת התוכנית בוועדה, ובשלישית לפני קבלת היתר לקראת מכרז קבלנים". הוא מוסיף ומזהיר כי "אסור לשכוח שבבנייה כזו נעזר היזם ביועצים רבים. ההמלצה שלי היא תמיד להוסיף מהנדס אינסטלציה ואיטום ומומחה לביטוח הפרויקט. משפחה הולכת להוציא כמעט מיליון שקל, ואפשר לייצר תוכניות כאלה בעלות כוללת של 6,000 שקל בלבד. מעבר לכך, צריך לצפות להוצאה בלתי צפויה של 20% מהתקציב".

תגיות