אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מודאגים מעליית מחיר הנפט? יש חברות שנהנות מכך צילום: בלומברג

מודאגים מעליית מחיר הנפט? יש חברות שנהנות מכך

4 המלצות קנייה ושורט אחד על חברות אנרגיה חלופית - כדאי לשים לב לג'ונסון קונטרולס, סאנטק פאואר, קניון סרוויסס גרופ וטרינה סולאר. איברדרולה רנוואבלס דווקא סובלת מרוח נגדית

03.05.2011, 07:16 | רימונה פרקש ברוך

ג'ונסון קונטרולס

ממליצה: חן אלטשולר

 

ג'ונסון קונטרולס (סימול: JCI) היא חברה אמריקאית הנסחרת בשווי שוק של כמעט 30 מיליארד דולר. החברה מייצרת מערכות שנועדו לחסוך משמעותית בחשמל, ונוסף על כך היא מקימה - בשיתוף החברה הצרפתית סאפט ובעידוד הממשל - מפעל לסוללות לכלי רכב חשמליים.

הסיכוי: מנוע הצמיחה המרכזי של החברה, תחום ההתייעלות האנרגטית, נחשב כיום לתחום חם וזוכה לעידוד הממשלות במדינות המערב. גם מפעל הסוללות הנמצא בהקמה מעורר ציפיות חיוביות, והחברה חותמת על חוזי אספקה עם יצרניות כלי רכב חשמליים. אם נוסיף לכל אלה את העובדה שלג'ונסון קונטרולס הנהלה חזקה וסולידית שהצליחה לעבור את המשבר הכלכלי בהצלחה, נגלה שמדובר בהשקעה מעניינת.

הסיכון: אם הכלכלה האמריקאית - ובכללה ענף הבנייה - לא תתאושש, ג'ונסון קונטרולס תיפגע כיוון שהמערכות שלה מותקנות במבנים חדשים. מלבד זאת, המצב ביפן מאט את ייצור כלי הרכב והדבר פוגע בתחום הסוללות של החברה.

השורה התחתונה: ג'ונסון קונטרולס מייצרת מערכות לחיסכון בחשמל, תחום חם הזוכה לעידוד ממשלתי, והיא מגדילה את הפעילות בתחום חם נוסף: סוללות לכלי רכב חשמליים.

הכותבת היא מנהלת מחלקת המחקר ומנהלת הקרן הירוקה של אלטשולר שחם

בדיקת רכב עם המערכת של ג בדיקת רכב עם המערכת של ג'ונסון קונטרולס | צילום: MCT בדיקת רכב עם המערכת של ג

 

סאנטק פאואר

ממליץ: רועי שגיב

סאנטק פאואר (סימול: STP) היא החברה הגדולה בעולם לייצור ולשיווק משטחים סולאריים. עיקר מכירותיה הוא באירופה (בעיקר גרמניה וספרד) עקב הסובסידיות הנדיבות שמעניקות הממשלות בתחום האנרגיה החלופית. עם זאת, צמיחה חדה נרשמה באחרונה גם במכירות ביפן, סין והמזרח התיכון.

הסיכוי: הדליפה הרדיואקטיבית ביפן עתידה להפחית את השימוש באנרגיה גרעינית לטובת שימוש בגז, פחם ואנרגיות חלופיות. גם מחיר הנפט הגבוה עתיד לתמוך באנרגיות החלופיות.

ב־2010 הציגה סאנטק זינוק של יותר מ־70% במכירות ל־2.9 מיליארד דולר, והרווח הנקי קפץ ל־262 מיליארד דולר, סכום המשקף מכפיל רווח 6 על רווחי 2010.

הסיכון: סאנטק רגישה מאוד למחירי חומרי הגלם ובעיקר למחיר הסיליקון שזינק באחרונה - דבר שעתיד לפגוע ברווחיות שלה. מלבד זאת, המשבר באירופה ובעיקר בספרד עלול לצמצם את הסובסידיות הממשלתיות, ולסיום יש להזכיר כי עלות הפקת חשמל מהשמש היא עדיין יקרה לעומת אנרגיות אחרות.

השורה התחתונה: החברה הגדולה בעולם לייצור משטחים סולאריים נסחרת במכפיל רווח 6 ועתידה ליהנות מרוח גבית עקב עליית מחיר הנפט ואסון הכורים הגרעיניים ביפן.

הכותב הוא מנהל השקעות ביובנק קרנות נאמנות.

טרינה סולאר

ממליץ: רוברט כרמלי

חברת טרינה סולאר (סימול: TSL) מייצרת ומפתחת תאים פוטו־וולטאיים ופאנלים בתחום האנרגיה הסולארית. היא מייצרת ומפתחת את מוצריה בסין ומוכרת בעיקר לאירופה.

הסיכוי: בארבע השנים שחלפו מאז הפכה לחברה ציבורית צמחו הכנסותיה של טרינה סולאר בקצב שנתי ממוצע של 50%, והרווח הנקי צמח במקביל ב־72% בשנה. למרות הביצועים המרשימים, החברה נסחרת במכפיל 7.2, הנחשב לנמוך יחסית לחברות מקבילות בענף.

אחד היתרונות הגדולים של החברה טמון ברגישותה הנמוכה יחסית לשינויים במחיר חומר הגלם העיקרי שלה, הסיליקון. זאת, בזכות מדיניות גידור נבונה. טרינה סולאר עתידה ליהנות בשנים הקרובות מהמשך הצמיחה המהירה בזכות שילוב של הגדלת הסובסידיות הממשלתיות, צמיחה מהירה בשווקים המתעוררים והגדלה משמעותית של המכירות בארצות הברית.

הסיכון: זינוק במחיר הסיליקון עלול להשפיע על ביצועי החברה כמו גם שינוי במדיניות הסובסידיות של ממשלות אירופה.

השורה התחתונה: למרות הביצועים הטובים - ב־4 השנים האחרונות צמחו ההכנסות והרווח הנקי בקצב שנתי ממוצע של 50% ו־72% בהתאמה - החברה נסחרת רק במכפיל רווח 7.2.

הכותב הוא מנהל השקעות בכיר בקרנות חו"ל של מגדל שוקי הון.

עובדי טרינה סולאר במפעל בסין, צילום: MCT עובדי טרינה סולאר במפעל בסין | צילום: MCT עובדי טרינה סולאר במפעל בסין, צילום: MCT

קניון סרוויסס גרופ

ממליץ: רון אלקון

קניון סרוויסס גרופ הקנדית (סימול: FRC.TO) מעניקה שירותי קידוח יבשתיים מורכבים עבור תעשיית חולות הנפט בקנדה. חולות הנפט מהווים את אחד ממאגרי האנרגיה הגדולים בעולם, כאשר בקנדה לבדה קיימות עתודות של כ־200 מיליארד חביות (למעשה, רק בסעודיה קיימות עתודות נפט גדולות יותר). קניון סרוויסס גרופ נחשבת לאחת החברות בעלות ציוד הקידוח המשוכלל בעולם, היא נהנית ממאזן חזק ונסחרת בטורונטו לפי שווי שוק של 840 מיליון דולר המשקף מכפיל רווח עתידי 9.

הסיכוי: הידלדלות מאגרי הנפט הרגילים עתידה להעלות את החברה על מסלול צמיחה דו־ספרתי. קניון סרוויסס עתידה להגדיל את כושר ההפקה שלה ביותר מ־50% בשנתיים הקרובות, ובדו"חות 2010 היא דיווחה כי יותר מ־70% מכושר ההפקה שלה כבר הושכרו לשנה הקרובה ושהיא אף מעלה מחירים בחוזים החדשים לנוכח עליית הביקושים בתחום.

הסיכון: צניחה במחיר הנפט או בעיות תפעוליות (הנובעות מצמיחה מואצת) עתידים לסכן את קניון סרוויסס הצומחת.

השורה התחתונה: הידלדלות מאגרי הנפט הקונבנציונליים משחקת לידיה של החברה המספקת שירותי קידוח יבשתיים לתעשיית חולות הנפט העצומה של קנדה.

הכותב הוא רו"ח ואנליסט בבית ההשקעות אפסילון.

טורבינות רוח המופעלות על ידי איברדולה, צילום: בלומברג טורבינות רוח המופעלות על ידי איברדולה | צילום: בלומברג טורבינות רוח המופעלות על ידי איברדולה, צילום: בלומברג
איברדרולה רנוואבלס

ממליץ: אריה טל

איברדרולה רנוואבלס (סימול: SM.IBR) היא אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הפקת חשמל מאנרגיית רוח. שווי השוק שלה עומד על 13 מיליארד יורו, כאשר ההספק של כלל מתקני הייצור שלה עומד על 12,531 מגה־ואט. 97% מההספק מופקים ממשאבי רוח (בעיקר בספרד וארה"ב) והשאר מאנרגיית מים.

הסיכון: כמה גורמים מאיימים על ביצועי המניה בטווח הקצר. החברה הפחיתה באחרונה את תחזית הצמיחה של הספק החשמל ב־2012 ל־750 מגה־ואט, לעומת הערכות קודמות שהיו כמעט כפולות. הסיבה לכך נובעת מירידת הכדאיות של חוזי אספקת חשמל (PPA) בארה"ב לנוכח מיעוט תמריצים רגולטוריים - דבר המקרין על הרווח ועל שיעור התשואה הפנימית (IRR) של הפרויקטים. מגמה זו צפויה להימשך גם לתוך 2013 אך תיתכן תפנית לאחר הבחירות לנשיאות בסוף 2012. ארה"ב אחראית ל־41% ממכירות החברה ו־47% נוספים מגיעים מספרד ובריטניה - הנתונות בקשיים. לסיום יש לציין שהמניה נסחרת במכפיל רווח עתידי גבוה לעומת המתחרות (25 לעומת 13 בהתאמה).

השורה התחתונה: רוח נגדית בשוקי הפעילות העיקריים - ארה"ב, בריטניה וספרד - עתידה להאט את הפעילות של אחת השחקניות הגדולות בתחום אנרגיית הרוח.

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אלומות.

תגיות