אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

התעשיינים: "הממשלה מתעלמת מאיתנו, 10,000 איש יפוטרו"

לפי נתונים שהוצגו בכנס של התאחדות התעשיינים, ההפסד בשל ייסוף השקל השנה יסתכם ב-3.4 מיליארד דולר; היו"ר שרגא ברוש: "אנחנו מתייעלים, אבל הממשלה מערימה קשיים"

04.05.2011, 18:09 | טל ליטמן

"אני מאוד מצטער שהכסא של שר האוצר נותר מיותר, היה חשוב לנו שישמע את מה שיש לתעשיינים לומר, אך הוא בחר מסיבותיו שלו שלא להגיע", כך פתח את דבריו נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, במהלך כינוס חירום שערכה ההתאחדות תחת הכותרת: "משבר הדולר - בלי יצוא, אין צמיחה ואין תעסוקה". בכנס נכחו שר התמ"ת, שלום שמחון, יו"ר מכון היצוא עמי אראל, מנכ"ל התעשיה האווירית, יאיר שמיר ותעשיינים בכירים נוספים.

לדבריו של ברוש, "באסיפה השנתית בינואר פניתי לראש הממשלה וביקשתי לכנס את השולחן העגול בעניין שער הדולר. רה"מ אמר כי הפגישה תתקיים בעוד שבוע, מאז הפגישה לא התקיימה. אנחנו מיואשים. מ-2008 השער של השקל מול הדולר נפגע בכמעט 20%, אנחנו עושים כל מאמץ לא לאבד לקוחות, גם אם הרווחיות נשחקה, גם אם זה לא כל כך כדאי. כאשר אנו רואים את הגרפים של עליות היצוא, וכולם בירושלים בוחרים להתבסם בנתונים הללו, אנחנו מודאגים. אנחנו מתייעלים, אנחנו פועלים במזרח אסיה, והממשלה מתעלמת מאיתנו ומערימה קשיים".

במהלך הכינוס הוצגו נתונים לפיהם נזקי הענף בשל הייסוף בשקל בשנת 2011 צפויים להתבטא בהפסד כולל של 3.4 מיליארד דולר (על פי הערכה כי שער הדולר-שקל הממוצע במהלך 2011 יסתכם בכ-3.5 שקלים). על פי הנתונים הפסדי היצוא החזויים מסתכמים בכ-2.9 מיליארד דולר והשוק המקומי צפוי לספוג הפסד של כ-500 מיליון דולר. כל אלו, על פי הערכות התעשיינים, יובילו לפיטורי כ-10,000 עובדים.

ברוש התייחס בדבריו לנושא הטלת המס על ספקולנטים: "הריבית עולה, ולנגיד, המנהיג הכלכלי היחיד שיש במדינת ישראל, אין ברירה. הציפיות לאינפלציה גבוהות ולכן הוא מעלה את הריבית. ועושה את ישראל מקום אטרקטיבי לספקולנטים.  אנו מציעים להטיל מס על ספוקלנטים שמשקיעים את כספם בישראל וגוזרים קופון לטווח קצר. ישקיעו פחות משנה - ישלמו מס בשיעור 5%".

"במקום להקל על היצואנים בעקבות שחיקת הדולר הגדילו את ההוצאות - בתקציב הזה הטילו עלינו מסים חדשים בשווי 6 מיליארד שקל: הבלו, הארנונה. אנו מצפים שבירושלים יפסיקו להתעלם מאיתנו. שממשלת ישראל תיקח על כתפיה את הצמיחה של היצואנים בישראל - כי בזכותם הכלכלה בישראל צומחת", סיכם ברוש את דבריו. 

עמי אראל דיבר גם הוא בכנס: "הממשלה קיבלה מטריה מהנגיד למשך שנתיים. הממשלה עשתה מעט מאוד אם בכלל. גם את ההחלטות שקיבלה היא לא מבצעת. אם שר האוצר מקבל החלטה בינואר שצריך לשים מס על הספקולנטים ועד היום לא התקדם שום דבר, התבזבזו 4 חודשים של רווחיות היצוא. גם בעניין ביטוח סיכוני סחר חוץ לא נעשה שום דבר מלבד כותרת בעיתון. הכסף של הספקולנטים הוא משהו כמו 30-25 מיליארד דולר של משקיעים זרים שיושבים כאן בישראל, אם הממשלה לא תעשה כלום אנו לא נוכל להתגבר על הבעיה".

שלום שמחון, צילום: מיכאל קרמר שלום שמחון | צילום: מיכאל קרמר שלום שמחון, צילום: מיכאל קרמר

יאיר שמיר: "אני יכול להעיד שהממשלה במקום לעודד את תע"א, המייצאת 82% מהמחזור שלה, רק פוגעת בה. הוציאו את החברות הממשלתיות מחוק עידוד השקעות הון, הפגיעה היא קשה ולאף אחד לא אכפת. לא שמים עלינו חד וחלק וזה לא מעניין אותם. עד שלא נעלה לירושלים עם העובדים זה לא יעזור לנו. הבחירות מתקרבות וזה הזמן ללחוץ".

"המאבק צודק ונכון"

שר התמ"ת, שלום שמחון, השיב לדברים שנאמרו: "הקשבתי קשב רב, לא הגעתי כדי להיות שק חבטות. הגעתי כדי להזדהות ולומר כי אנו נמצאים בתקופת משבר. המשבר הוא ידוע, והשאלה היא מה עושים איתו, כיוון שמדובר במשבר מתמשך. הצפיה היא שתהיה חלוקה באחריות בין הממשלה לבין היצואנים. אני חש שזו תביעה צודקת. אני אומר זאת כחבר ממשלה. אין ספק שהיצוא הוא הקטר של המשק הישראלי".

לדברי שמחון, "הכנס שנעשה פה הוא כנס נכון ואני מקווה שהכוונה שלכם היא אכן להפעיל לחץ על הממשלה. מאחר ששרגא היה חלק מעסקת החבילה שבזכותה קמה הממשלה הזו, אני זוכר לו חסד נעורים. זהו הזמן ליצור חבילה נוספת שתאפשר לפתור את המצוקה. זה ברור לחלוטין שאי אפשר לחזור לעבר, אי אפשר להקפיא את שער החליפין, אבל עם חלק מהפתרונות שנאמרו כאן, בין היתר להפעיל תוכניות

ממשלתיות ליצואנים, אני מסכים. צריך להגיע לתוכנית משותפת בין התעשיינים לאוצר ולתמ"ת ולהגיע לפתרון. אני מתחייב לפנות לרה"מ ולבקש ממנו בטווח של שבועיים להגיע לדיון בממשלה שאתם תהיו שותפים בו. אני מציע שנתחיל לשבת ממחר בבוקר. אני גם מוכן ליצור תוכנית סיוע, במגבלות שלי, כדי להקל על היצואנים".

"באתי הנה כדי לחזק אתכם, אני חושב שהמאבק צודק ונכון. אנו שותפים לבעיה משותפת, אם נהיה מאוזנים ונמצא את הפתרון הנכון נוכל לשווק אותו לרה"מ שהוא השר הכלכלי הבכיר. אני מקווה שהתוכנית להצלת היצוא של מדינת ישראל תצלח, ושאנו נעשה אותה במשותף".

תגיות