אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנליסט נרדם בשמירה צילום: עמית שעל

אנליסט נרדם בשמירה

החלטתה של ג' להעביר בסוף 2008 את כספיה לקרן ההשתלמות הבונקריסטית של אנליסט בחסות המשבר, עלתה לה ביוקר. דו"ח הגמל האחרון - שהציג תשואות ריאליות שליליות - היווה עבורה קריאת השכמה. עכשיו תורם של מנהלי הקרן להתעורר

05.05.2011, 07:40 | רועי ברגמן

לא בכל יום יוצא לפתוח את הדו"ח של קופת הגמל שבה הפקדת את כספי חיסכון הפנסיה שלך, ולגלות שאתה במינוס - או במילים אחרות, שהקרן "הצליחה" להשיג עבורך תשואה שנמוכה יותר מעליית מדד המחירים באותה תקופה. זה הסיפור של ג', עמיתה ותיקה, שבעקבות כתבה שפרסמנו כאן במדור "השורה התחתונה" על אודות חשיבות קריאת דו"ח קופת הגמל השנתי, החליטה לקרוא לראשונה את הדו"ח ששלח לה מנהל הקופה, כבכל שנה, והבינה שקרן ההשתלמות שלה - אנליסט ממשלתי השתלמות - הניבה ביצועים חלשים גם בשנה החולפת וגם בשנתיים (2008–2010) לעומת כל מדדי הייחוס.

קרן ההשתלמות של אנליסט היא קרן מסלולית שנחשבת ל"סופר־סולידית" ומנוהלת על ידי עמית עירון, מצוות מנהלי ההשקעות המשובח של אנליסט. בית ההשקעות, שבשליטת שמואל לב ואהוד שילוני, השיק את הקרן בנובמבר 2008, בשיאו של המשבר הכלכלי, במטרה אחת ברורה: לנתב כספי לקוחות שנכוו מהירידות בקרנות הכלליות לקרן שנמצאת בתוך הבית ותוך כך להמשיך ולהרוויח מדמי הניהול הנגבים מהם.

בשיא הפאניקה מהירידות בשווקים הגיעו ההפסדים של המשקיעים בענף הגמל לשיעור של 40% ואף 50%. לכן, קרצה הקרן הסופר־סולידית של אנליסט ללא מעט משקיעים שחששו מאובדן נוסף של כספי החיסכון.

פספסו את ההתאוששות

בקרן ההשתלמות מנוהלים כ־60 מיליון שקל, רובם גויסו במהלך המשבר. משקיעים אלה, שככל הנראה ספגו ירידות חדות לפני המשבר, פספסו את ההתאוששות של השוק וקיבעו את ההפסד שלהם עם המעבר לקרן האג"ח הממשלתיות. לא רק הם נפגעו במהלך המשבר: אנליסט, הנחשב לבית השקעות איכותי, ספג פגיעה קשה במוניטין, כשחלק מהקרנות שלו (דוגמת גמל כללי ב') הובילו את טבלת הירידות בשוק הגמל וההשתלמות.

למרות הפאניקה בשווקים, ראשי אנליסט ידעו כי מדובר בתנאי שוק א־נורמליים והמשיכו לאסוף את הסחורה במחירי רצפה ולגרוף רווח נאה עם ההתאוששות שבאה לאחר מכן. לראיה, קרן השתלמות אג"ח של אנליסט הניבה למשקיעים בה תשואה של 47% בשנתיים האחרונות כשגם יתר קרנות הבית - למעט אנליסט ממשלתי השתלמות - רשמו רווחים יפים בתקופה זו.

דו"ח הקרן השנתי שנשלח לעמיתים נפתח בהצגת התשואות של אפיקי ההשקעה השונים בשנתיים האחרונות ומלמד עד כמה טובות היו השנתיים האלו למשקיעים בישראל: שוקי המניות רשמו עליות של 100% במצטבר, ובשוקי האג"ח התשואות נעו מ־8% באג"ח הממשלתיות השקליות לכ־50% באג"ח הקונצרניות צמודות המדד. ומה עשתה הקרן של אנליסט? ב־2010 רשמה הקרן תשואה של 2.15% ברוטו בלבד. בממוצע הרב־שנתי לארבע שנים, אף שהקרן קיימת רק שנתיים וחצי (טעות סופר בדו"ח), השיגה הקרן תשואה ברוטו של 1.6% בלבד. תוצאות עגומות במיוחד.

המצב מידרדר כשבוחנים את יתר הפרמטרים. דמי הניהול שגובה הקרן עומדים על 0.7% מדי שנה. לא דמי ניהול גבוהים במיוחד עבור קרן מסלולית, אבל לאחר ניכויים יורדת התשואה שהשיגה הקרן ל־0.9% בשנה בממוצע.

ביצועים חלשים במיוחד

כדי להכניס גם את המספרים האלו לפרופורציות, מציגים באנליסט את נתוני מדד המחירים לצרכן. המדד רשם בשנים האחרונות עלייה גבוהה מטווח היעד הממשלתי שעומד על 1%–3%. בממוצע בארבע השנים האחרונות עמד המדד על 3.28% ובשנה האחרונה עמד על 2.66%. המשמעות הנגזרת מכך היא שלא רק שהקרן פיגרה אחרי המדדים, היא אף הניבה לעמיתיה תשואה ריאלית שלילית. ב־2010, למשל, עמדה התשואה נטו (אחרי דמי ניהול) על 1.41% ועם השפעת האינפלציה מתקבלת תשואה ריאלית שלילית של 1.25%. סביר להניח שהמשקיעים בקרן לא ציפו שהחיסכון שלהם יישחק בצורה כזו.

כדי לבחון את ביצועי הקרן בהקשר הנכון הלכנו לבדוק את מדיניות ההשקעות שלה. "על פי תקנון הקופה, לפחות 75% מנכסי המסלול יושקעו במלוות ממשלתיים קצרי מועד (מק"מ), איגרות חוב ממשלתיות שקליות ואיגרות חוב צמודות מדד של מדינת ישראל הצפויות להיפרע בתוך שלוש שנים", נכתב בתקנון ההשקעה.

לב (מימין) ושילוני, יו"רים באנליסט. הקרן הוקמה כ"חניית ביניים" במשבר, צילום: אוראל כהן לב (מימין) ושילוני, יו"רים באנליסט. הקרן הוקמה כ"חניית ביניים" במשבר | צילום: אוראל כהן לב (מימין) ושילוני, יו"רים באנליסט. הקרן הוקמה כ"חניית ביניים" במשבר, צילום: אוראל כהן

אם כך, מדוע כששוק האג"ח הממשלתיות עולה בצורה יפה, הקרן מניבה ביצועים חלשים כל כך? התשובה נעוצה בעיקר במח"מ: כדי להקטין את התנודתיות בקרן, המח"מ המקסימלי נקבע לשלוש שנים.

האג"ח הממשלתיות הקצרות הניבו, מטבען, תשואה נמוכה יותר ממדדי האג"ח הממשלתיות הכלליים, אבל גם בהשוואה אליהן, הקרן של אנליסט פיגרה בשנתיים האחרונות. הסיבה לכך היא אופן ניהול הקרן במסגרת המדיניות שנקבעה. הקרן של אנליסט מחזיקה כ־75% מנכסיה במק"מ. על רקע סביבת הריבית הנמוכה בשנתיים האחרונות, המק"מים הניבו תשואה נומינלית נמוכה ביותר ותשואה ריאלית שלילית לנוכח סביבת האינפלציה הנוכחית.

באנליסט יכולים להסביר את הבחירה במק"מ באופי השמרני של הקרן שהתאים לרוח התקופה שבה הושקה, אבל העובדה שהקרן נשארה סטטית באחזקותיה ולא שינתה את הרכבה למרות השינויים הדרסטיים בשוק בשנתיים האחרונות (ירידה בריבית ועליות באג"ח הממשלתיות ובאינפלציה) היא ציון לגנאי למנהליה.

אין מחלוקת לגבי יכולת ניהול ההשקעות של אנליסט אך במקרה הנ"ל, אין בכך נחמה למשקיעים בקרן הקטנה והזניחה של בית ההשקעות. גם מהמשקיעים עצמם אנחנו לא חוסכים ביקורת, על ההחלטה להסיט את הכספים לעברה בשיאו של המשבר, במה שבדיעבד ניתן לכנותו שיקול דעת מוטעה, המונע מהבטן ולא מהראש.

מאנליסט נמסר, כי "אנליסט השתלמות ממשלתי הנו מסלול השקעה לטווח קצר, המיועד לאפשר פתרון (בדרך כלל זמני) לעמיתים החוששים באופן קיצוני מתנודות בשוק ההון. המסלול החל לפעול בנובמבר 2008, תקופה שבה נרשמו תנודות חדות בשוק ההון, ומטרתו היתה לשמש כסוג של 'בונקר' או 'חניית ביניים' שאליהם העבירו העמיתים כספים מאפיקי השקעה אחרים. מדיניות ההשקעה של המסלול מתבססת לפיכך באופן בלעדי על אג"ח ממשלתיות לטווחים קצרים. באופן זה ממשיכים אותם חוסכים הבוחרים בו ליהנות מהטבות המס הגלומות בקרן השתלמות וללא צורך במשיכת הכספים, וכל עוד הם מעדיפים שלא להיות חשופים לתנודות השוק. יצוין כי אך כ־1% בלבד מסך הנכסים המנוהלים באנליסט מושקע במסלול זה".

תגיות