אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הישראלי שמאחורי הנפקת חברת הפטנטים צילום: מיכאל קרמר

הישראלי שמאחורי הנפקת חברת הפטנטים

עו"ד ישראלי בן 42 הוא המייסד והיזם של RPX האמריקאית - שהצליחה לגייס 160 מיליון דולר לפי שווי של 874 מיליון דולר. החברה רוכשת פטנטים ומוכרת רישיונות שימוש למנויים קבועים

05.05.2011, 07:03 | שניר הנדלר

ביום שלישי האחרון הונפקה בבורסת נאסד"ק חברת RPX האמריקאית, הפועלת בתחום הרכישה והרישוי של פטנטים. החברה הצליחה להשלים גיוס של 160 מיליון דולר לפי שווי של 874 מיליון דולר (אחרי הכסף).

המודל העסקי של RPX הוא רכישת פטנטים ומכירת רישיונות למנויים קבועים. בתמורה לדמי מנוי שנתיים יכולים לקוחות החברה להשתמש בפטנטים וגם להיחשף למאגר המודיעין העסקי שצברה RPX. נכון לסוף 2010, ל־RPX יותר מ־70 לקוחות - ובהם ענקיות כמו סיסקו, גוגל, ורייזון, סמסונג וסוני - לאחר שהשקיעה ברכישת פטנטים כ־250 מיליון דולר בכ־50 עסקאות שונות שביצעה.

כמו בלא מעט סיפורי הצלחה, גם ל־RPX קשר ישראלי. מייסד החברה ומי שמשמש כנשיאה הוא עו"ד ערן צור (42), ישראלי שסיים בהצטיינות את לימודי המשפטים באוניברסיטת לידס שבבריטניה ושהקים בישראל את חברת איי.פי טרייד (IPTrade). מלבד זאת, צור עמד מאחורי אחת מעסקאות הענק העולמיות שנרשמו בתחום הפטנטים.

תחילתו של הסיפור לפני כמה שנים, אז פנה ממציא הברקוד לצור שהתמחה בקניין רוחני והתלונן בפניו שחברות רבות משתמשות בפרי המצאתו בלי לשלם לו תמלוגים.

צור רכש מממציא הברקוד את הזכות לתבוע בשם הפטנט והגיש תביעות נגד 1,000 חברות ענק. כמה מאות מהחברות הימרו על הליכה למשפט וזכו, אך אלו שהתפשרו עם צור הסכימו לפצותו בלא פחות מ־1.5 מיליארד דולר.

שיטה דומה מנסים צור ושותפו ג'פרי בייקר ליישם ב־RPX שאותה ייסדו ביולי 2008 ושהשיאה להם אקזיט ענק שלשום. עם השלמת ההנפקה - שהיתה ראשונה מסוגה לחברת פטנטים בעלת מודל עסקי כה ייחודי - מחזיקים כל אחד מהמייסדים ב־6.6% ממניות RPX בשווי של 58 מיליון דולר.

כעת בכוונתו של צור לעזוב את מקום מגוריו בסן פרנסיסקו ולחזור לעסקיו בישראל. החודש הוא יבקר בארץ במסגרת כנס IPTrade שבו הוא יתארח עם ד"ר גל ארליך, מייסד משרד עורכי הפטנטים Ehrlich & Fenster.

 , צילום: מיכאל קרמר צילום: מיכאל קרמר  , צילום: מיכאל קרמר

הצלחת המודל העסקי של RPX משתקפת היטב גם בביצועי החברה. ב־2010 הסתכמו הכנסותיה של RPX ב־94.8 מיליון דולר, צמיחה של 189% לעומת 2009. בשורה התחתונה השיגה החברה רווח נקי של 13.9 מיליון דולר. לשם השוואה, את 2009 סיכמה RPX ברווח נקי של 1.9 מיליון דולר בלבד. תזרים המזומנים שייצרה RPX ב־2010 הסתכם ב־120 מיליון דולר.

RPX טרם פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2011, אולם בתשקיף שלה היא מדווחת כי היא מצפה לרשום ברבעון החולף הכנסות של 34 מיליון דולר ורווח נקי של 12 מיליון דולר.

שוק רישוי הפטנטים מגלגל מיליארדי דולרים בשנה. מניתוח שביצעה RPX עולה כי בחמש השנים האחרונות הוגשו בארצות הברית יותר מ־40 אלף תביעות נגד חברות בטענה להפרת פטנט, לרבות חברות שנתבעו יותר מפעם אחת.

הסכום הנדרש לפתרון התדיינות בתחום הפטנטים משתנה ועשוי לנוע מכ־50 אלף דולר למקרה פשוט ועד לעשרות מיליוני דולרים במקרים מורכבים יותר.

על סמך ממצאים אלה, RPX של צור מעריכה כי בשנים 2005–2010 הסתכמו ההוצאות הנלוות להתדיינויות השונות בשוק הפטנטים בעשרות מיליארדי דולרים.

תגיות

57 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

57.
כשיגנבו מכם תבינו
בקשתי לפטנט שהוגשה בשנת 2001 הופרה כבר בשנת 2005, לאחר מלחמות עם משרד הפטנטים האמריקני קיבלתי את הפטנט בשנת 2009. זאת, רק כדי לראות שהחברות בארה"ב המשיכו ברוב חוצפה להפר את הפטנטים שלי, המשכתי לפתח ויש לי היום שלושה פטנטים (לא בקשות), ישנה חברה אמרקנית שהרווחה על חשבוני ארבע מיליארד דולר רק משנת 2009 וארבע מאות חברות אמריקניות ממשיכות כך עד היום. אתה משקיע מאות אלפי דולר ברעיון והם שותים ואוכלים לך ללא שום בושה. אז מי בדיוק קורא למי טרול.
Erez Brand  |  21.01.15
לכל התגובות