אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דב לאוטמן בעדותו לרשות ני"ע על הטענות למעילה בכספיו: "מסקרן אותי איך הוא גנב את הכסף" צילום: שאול גולן

דב לאוטמן בעדותו לרשות ני"ע על הטענות למעילה בכספיו: "מסקרן אותי איך הוא גנב את הכסף"

לאוטמן, ממייסדי המגזר התעשייתי בארץ, העיד בינואר 2008 על הפרשה שבמסגרתה הואשם מנהל תיק ההשקעות שלו מיכאל גביש במעילה ובהרצת מניות בחשבונו, ללא ידיעתו. "כלכליסט" מביא לראשונה את תמליל העדות המלא

05.05.2011, 10:53 | איתי הר אור

"מאז שגילינו את הפרשה, אנחנו עדיין מחזיקים במניות חברת פורמולה ויז'ן. לא הצלחנו למכור אותן כי אף אחד לא קונה. אם את רוצה לקנות, אנחנו נשמח למכור" - כך אמר לחוקרת רשות ניירות ערך דב לאוטמן, מהתעשיינים הבכירים בישראל, במהלך העדות שמסר במסגרת פרשת המעילה של מנהל תיק ההשקעות האישי שלו מיכאל (מייקל) גביש.

במסגרת הפרשה נאשם גביש, לשעבר עובד חברת ניהול התיקים מרץ בבעלות רמי תמרי, בכך שמכר מניות במחיר נמוך מחשבונו של לאוטמן לחשבונות של לקוחות מועדפים, ולאחר מכן מכר את המניות חזרה לחשבונו של לאוטמן במחיר גבוה. כמו כן, נטען כי גביש רכש עבור לאוטמן מניות רבות של חברת פורמולה ויז'ן, כך שערכה עלה בעשרות אחוזים ולאוטמן הפך לבעל עניין בחברה, כל זאת ללא ידיעתו.

דב לאוטמן. "לא ידעתי שיש לי מניות של החברה", צילום: אורי פורת דב לאוטמן. "לא ידעתי שיש לי מניות של החברה" | צילום: אורי פורת דב לאוטמן. "לא ידעתי שיש לי מניות של החברה", צילום: אורי פורת

גביש כפר בהאשמות וגלגל את האחריות להתנהלות התמוהה אל פתחו של תמרי. לאוטמן מסר עדות בפרשה בינואר 2008, במשרדו בתל אביב. הוא החל למסור אותה ב־11:50 וסיים את העדות כעבור שעתיים. את השאלות שאלה החוקרת גלית בלזר ממחלקת החקירות ברשות ניירות ערך. לידי "כלכליסט" הגיע התמליל המלא של העדות, השופך אור על אחת מפרשות המרמה המסתוריות בניירות של השנים האחרונות.

"לצערי יש לי עדיין אחזקות בפורמולה"

"פרט את אחזקותיך בחברות פרטיות וציבוריות בארץ ובחו"ל", ביקשה החוקרת בלזר מלאוטמן. "אין לי השקעות מהותיות", השיב. "יש לי השקעות בקרנות הון סיכון, בסטארט־אפים שהבן שלי מתעסק בהם, ועדיין יש לי 11% בדלתא ולצערי גם 11% בפורמולה ויז'ן. כשפרשתי מדלתא, הנושא של ניהול השקעות לא עניין אותי ואת הבן שלי, מה גם שאנחנו לא מספיק מקצוענים. לכן רצינו שיהיה Family Manager, שינהל וימקסם רווחים וייעץ לנו איך לפזר השקעות ולנהל סיכונים".

"ספר כיצד התקשרת עם מרץ השקעות", ביקשה החוקרת מלאוטמן, שהשיב: "הלכתי אליהם מפני שהם היו שכנים בבניין שלי וכיוון שמנהל הכספים שלי בדלתא הכיר את מייקל, מה שם משפחתו? שהוא אחד הנתבעים (מייקל גביש - אה"א). הוא אמר שהוא אנליסט ושהוא מכיר אותו. את תמרי לא ראיתי עד שלא קראתי לו ביום שגיליתי על כל הסיפור, והתקשרתי למשה טרי (ראש רשות ניירות ערך דאז - אה"א) שאמר לי לפעול לפי הבנתי. קבעתי עם תמרי למחרת ב־8 בבוקר, וזו היתה הפעם הראשונה שראיתי אותו. אמרתי לו מה שגילינו, וביקשתי תשובה עד סוף היום מה הוא מתכוון לעשות. אז סוף היום עבר ולא שמעתי ממנו".

"כמה כסף נתת לו לנהל?", שאלה החוקרת. "בערך 6 מיליון דולר", ענה לאוטמן והמשיך: "בהתחלה נתנו לו פחות, ואז הגדלנו כי התוצאות היו יפות. הוא ידע שיש לנו כספים אצל מנהלי תיקים אחרים. אפילו אמרתי לו שיש תחרות ביניהם. אולי הם ידעו שמי שיהיה פחות טוב יפסיד את התיק. רציתי כמובן ליצור מוטיבציה". בהמשך הבהיר לאוטמן ששיקול הדעת בביצוע העסקאות היה רק של מנהלי התיקים, וכי מעולם לא היה מקרה שבו אמר למנהל תיקים לקנות מניה כלשהי. "ספר על הפעולות שביצעה מרץ בחשבונותיך בניגוד להרשאות ולהנחיות שניתנו לה", ביקשה החוקרת מלאוטמן, שענה: "מה שאני יודע, שגיליתי כשבאו לספר לי, זה ש־95% מהתיק שלי היה פורמולה ויז'ן. זה היה באוגוסט אני חושב. יום לפני שפניתי לטרי. הוא היה הראשון שדיברתי איתו ואמר לי - 'תלכו קדימה'".

האישומים נגד גביש גניבה והרצת מניות בתיק ההשקעות של לאוטמן באפריל 2009, לאחר חקירה שביצעה רשות ניירות ערך, הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד מיכאל גביש שעבד בחברה לניהול תיקים איתי הר אורלכתבה המלאה

"אני לא מבין איך הם התכוונו לצאת מזה"

 

"אילו פעולות פסולות ביצעה מרץ השקעות בחשבונותיך?", הקשתה החוקרת על לאוטמן, שהשיב: "אחרי שגילו, באו לספר לי גיא, זרח (גיא סבירסקי מקורבו של לאוטמן וזרח נתיב רוה"ח של לאוטמן - אה"א) והבן שלי שהם קנו בבוקר, מכרו בערב, וכל מיני דברים שנראו חד־משמעית כדברים פליליים אפילו. אני לא מבין עד היום איך הם התכוונו לצאת מהצרה הזו. הם התחילו לאסוף נתונים והלכו לבנקים כדי לגלות מתי הכל התחיל, ואני יודע שקיבלנו דו"חות שקריים".

"האם הורית באיזשהו שלב על רכישת מניית פורמולה ויז'ן?", חידדה החוקרת את שאלתה. "אף פעם", ענה לאוטמן והוסיף: "אני בקושי יודע שיש חברה כזו. גם עכשיו אני לפעמים שוכח את השם. אני לא הוריתי ולו פעם אחת למנהל התיקים איזו מניה לקנות, ובטח שלא פורמולה ויז'ן".

"מה אתה יודע על החברה?", ניסתה החוקרת בכל זאת. "כמה ימים אחרי שזה התגלה סיפרתי לדני גולדשטיין (בעל השליטה בקבוצת פורמולה - אה"א), ואמרתי לו: 'אני שותף בכיר שלך'. אפילו אמרתי בצחוק שאני יכול להדיח אותו. "חברת מרץ ביצעה מכירה של מניות פורמולה ויז'ן במחיר נמוך מהחשבונות שלך לחשבונות אחרים, ובאותו יום רכשה עבורך אותן מניות חזרה במחיר גבוה. תסביר את זה", ביקשה החוקרת מלאוטמן, שהשיב: "לא הייתי מעורב בבדיקה. סיפרו לי כללית שזה מה שהיה. אנחנו עדיין לא מבינים מול מי זה היה ומה יצא להם. עד היום אני לא מבין את כל הפרשה, ובמיוחד איך הוא (גביש - אה"א) התכוון לצאת מזה. הכי חמור זה הדו"חות שהוא עשה (הדיווחים הכוזבים שהעביר גביש ללאוטמן - אה"א)".

במהלך העדות נשאל לאוטמן כמה פעמים האם ידע מה נעשה בחשבונותיו. הוא חזר שוב ושוב על כך שמעולם לא קרא את הדו"חות שנשלחו אליו ממרץ, והשליך אותם לאשפה מיד לאחר שהתקבלו. "האם בדקת את אחזקותיך בדו"חות באינטרנט?", שאלה החוקרת. "אני אפילו לא יודע איך נכנסים לזה. הגזמת קצת", ענה לאוטמן לבלזר. "הוא עשה עסקאות מתואמות בין החשבונות שלך", סיפרה החוקרת ללאוטמן. "הבנתי. לא ידעתי מזה. לא הסתכלתי אף פעם על הדו"חות", ענה.

בהמשך ניסתה החוקרת לתהות על מהות המעילה שבוצעה לכאורה ועל המניע הכלכלי העומד מאחוריה: "איזה היגיון כלכלי עומד מאחורי עסקה כזו?", שאלה. לאוטמן ענה: "אני לא יודע. רמאות. מעניין אותי מסקרנות איך הוא גנב את הכסף. אין לי שום מושג". החוקרת הקשתה: "למה לך לשלם מחשבון אחד עמלת מכירה ומהשני עמלת קנייה, עבור מניות שבסך הכל יוצאות מכיס אחד שלך ונכנסות לכיס השני?". לאוטמן ענה: "מה השאלה? אני לא ידעתי ולא היה לי מושג עד שגילינו את זה. חוץ מלגנבים, אין היגיון לעשות את זה. לו יש היגיון שהוא מקבל עמלה על כל עסקה, אבל אני לא יודע מה חשבון העמלות שלו". בשלב מסוים בחקירה מאס לאוטמן בשאלותיה החוזרות של החוקרת.

זה קרה לאחר שהטיחה בו שהעסקאות שבוצעו בין חשבונותיו במניות פורמולה ויז'ן היוו 81% מהיקף המסחר היומי במניה. "הרי לא עשיתי את זה ולא ידעתי את זה, מה את רוצה?", השיב לאוטמן, "אפילו לא ידעתי שיש לי מניה של נטוויז'ן".

"פורמולה ויז'ן", תיקנה החוקרת. "כן. את רואה, אפילו לא יודע את שם המניה", ענה. "כתוצאה מהפעילות הנ"ל הפסידו חשבונותיך באותו יום 125 אלף שקל, החשבון של מרץ בבנק הפועלים הרוויח סכום זה, והכל בתוך דקות ומבלי שאף אחד מהצדדים משנה את הפוזיציה שלו". "אני פשוט אוהב להפסיד", צחק לאוטמן. "מה השאלה, אם זה הגיוני? אם ידעתי מזה? אמרתי לך כל הזמן שלא ידעתי דבר". החוקרת: "לפי דו"ח החברה, גם רחל תימור וגם אסיס ורדית, כל אחת מהן רכשה 250 ניירות ערך של מניית פורמולה ויז'ן בשער של 235.9 שקל, והן מכרו באותו יום אותה כמות בשער של 261 שקל, כלומר ברווח של 10.6% שנאמד בכ־63 אלף שקל לכל אחת מהן. בעצם נוצר ללקוחות אלה רווח עצום ומהיר, ללא סיכון, והכל על חשבונך. תגובתך"? "אני נדבן ידוע", צחק לאוטמן, "אין לי מושג".

עוה"ד איילת אפיק חכמון המייצגת את מיכאל גביש מסרה בתגובה: "החל מיומו הראשון לחקירה, כפר מרשי במיוחס לו. כפי שעולה מימי ההוכחות אשר התנהלו עד כה, נראה כי העמדה לדין של מרשי ושל מרשי בלבד נעשתה על ידי הרשות לניירות ערך, באופן לא ראוי וממניעים פסולים. הנני סמוכה ובטוחה כי האמת תצא לאור ומרשי יזוכה מהאישומים המיוחסים לו".

עורך דינו של לאוטמן שמואל חמו ממשרד שבלת ביקש שלא להגיב על הדברים.

תגיות