אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות פסק דין חדש: 92% מהמעסיקים חשופים לתביעות עובדים צילום: shutterstock

בעקבות פסק דין חדש: 92% מהמעסיקים חשופים לתביעות עובדים

בית הדין הארצי לעבודה שינה פסיקות קודמות וקבע כי אי-מתן הודעה לעובד על תנאי העבודה תוך 30 יום מאפשר לעובד לתבוע פיצוי גם אם לא נגרם לו נזק כספי

09.05.2011, 10:52 | מיקי פלד

מעסיק שלא הגיש תוך 30 יום הודעה לעובד שלו על תנאי העבודה עלול לשלם קנס של עשרות אלפי שקלים, גם אם לעובד לא נגרם נזק ממוני, כך עולה מפסיקה חדשה של בית הדין הארצי לעבודה. על-פי הערכה של משרד התמ"ת, 92% מהמעסיקים בישראל אינם מגישים לעובד מסמך על תנאי העבודה, ולמעשה עוברים עבירה פלילית ובכך חשופים לתביעות מצידם.

עד כה נמנעו בתי הדין לעבודה מלפסוק פיצויים לעובדים, אלא אם כן הם הוכיחו שנגרם להם נזק כספי. הפסיקה החדשה מסמנת שינוי גישה משמעותי של בית הדין הארצי לעבודה שלא רק יקל על עובדים לתבוע את זכויותיהם, אלא גם צפוי להביא לידיעת העובד מהן הזכויות המגיעות לו ובשאיפה ימנע מלכתחילה תביעות בבית הדין לעבודה, שכן לשני הצדדים ליחסי העבודה יהיה ברור מהן הזכויות והחובות של כל צד, במידה ולא פורטו בחוזה העבודה, כפי שאכן קורה פעמים רבות.

פסק הדין ניתן בתחילת החודש בערעור של עובדת לשעבר בחברת אבטחה שטענה כי פוטרה מבלי שקיבלה חלק מהזכויות המגיעות לה. השופטים עמירם רבינוביץ', שמואל צור וסיגל דוידוב-מוטולה דחו את הערעור עצמו, אך קבעו כי אם המערערת היתה תובעת פיצויים גם על אי-מתן הודעה לעובד, היא היתה זכאית לפיצוי גם אם לא הוכיחה שנגרם לה נזק ממוני בשל אי-ההודעה.

גובה הפיצוי, כותבים השופטים, צריך להיקבע בבית הדין בתביעות עתידיות בנושא זה. אי-מתן הודעה לעובד, קובעים השופטים, עשוי להעביר את נטל ההוכחה שלא הופרו חוקי עבודה למעסיק ולא לעובד. למען הסר ספק, כותבים השופטים, הודעה לעובד לא יכולה להימסר בעל-פה.

על שולחן הכנסת מונחת בימים אלה הצעת חוק של ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) וחיים כץ (ליכוד) לפיה הפיצוי הלא-ממוני במקרים כאלו יעמוד על עד 15 אלף שקל לעובד ונטל ההוכחה יעבור לידי המעסיק.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הכל טוב ויפה אבל...
עד שלא תהיה חוקה בישראל וזכויות האדם, האזרח וכמובן זכויות העובדים יהו מעוגנים, איש או מעסיק במקרה הזה, את הישר בעינו יעשה ... זה מתחיל בעובדים חלשים עם שכר מיניבלוף שלא רק נמוך אלה גם זכויות סוציאליות בסיסיות לא משולמות (עפ"י חוק כמובן). ממשיך עם חברות ביטוח, בנקים, חברות הכבלים והסלולאר שעושקים את הציבור ברישיון ובחסות החוק כמובן... וניגמר במוסדות השילטון עם מיסים, אגרות, הטלים ובמיסים עקיפים ואיך אפשר בלי הרשויות המקומיות (ע"ע עיריית ת"א) שעושות ככל העולה על רוחן. חברים, חייבים חוקה בישראל !
צ'ומפי , מרכז  |  09.05.11
7.
מה עם הצעת החוק של יחימוביץ לכבי פיצויי פיטורין לאחר 3 שנות וותק בעבודה - גם במקרה
התפטרות ? זה עבר נדמה לי בקריאה ראשונה ואז הכנסת התפזרה ומאז לא שמעתי מזה. החוקים האלה חיוביים. לא יכול להיות שאני עובד כבר x שנים ללא חוזה מסודר עם תנאים מוסכמים.ככה כל פעם המעביד יכול לשחק עם עמלות, לתת עמלות או לא לתת כי "אף פעם לא הבטיח ". הגיע הזמן שמעסיקים לא הגונים יפסיקו 'לבכות' ובבית לחייך.
יאיר , חיפה  |  09.05.11
5.
הגיע הזמן
למה אני לא יכול לדעת באיזה תנאים אני עובד ולא רק השכר מבנה השכר -שכר יסוד ו/או תוספות ואם ישנן מה הן ואיזה אחוז מתוך השכר מהם שעות העבודה כמה ימי חופש מגיעים לי כיצד אני מתקדם בעבודה אם בכלל -תפקיד ו/או שכר פנסיה באיזו קרן וממתי האם מתחילת העבודה או לאחר חצי שנה קרן השתלמות ומה אחוזי ההפרשה עובד /מעביד הסעות/תשלום בעד נסיעות אשל וכו וכו וכו....... אלברט
אלברט , ירושלים  |  09.05.11
לכל התגובות