אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק העבודה בארה"ב: המשבר רחוק מסיום צילום: אריאל בשור

שוק העבודה בארה"ב: המשבר רחוק מסיום

דו"ח התעסוקה נראה על פניו כמו הצלחה גדולה אבל הוא לכל היותר דו"ח מעורב עם לא מעט סימני שאלה

14.05.2011, 11:23 | אמיר ארגמן

לפעמים מתפרסם בארה"ב דו"ח תעסוקה עם מספרים טובים, ופרשנותי היא כי הם אכן טובים. לעתים מתפרסם דו"ח תעסוקה עם מספרים טובים ואני מפרש אותם כפחות טובים. הפעם, המספרים נראים מצוינים אבל יש סימן שאלה גדול שקצת מקשה על יכולת השיפוט.

העובדות היבשות – המשק האמריקאי יצר באפריל 2011 מספר נאה ביותר של משרות חדשות - 244 אלף. שיעור האבטלה עלה מ-8.8% לרמה של 9%, אבל מי שקורא את פרשנותי יודע כי הדבר לאו דווקא מעיד על משהו שלילי. עוד נציין כי גם הנתונים של החודשיים האחרונים עודכנו כלפי מעלה - בחודש פברואר 2011 נוספו 235 אלף מקומות עבודה (לעומת תחזית ראשונית של 194 אלף) ובמרץ 2011 נוספו 221 אלף משרות (לעומת תחזית ראשונית של 216 אלף).

בסך הכל, סקרי החברות מצביעים על מגמה חיובית לפיה מתחילת השנה נוספו למשק בארה"ב כ-850 אלף משרות מכיוון המגזר הפרטי (סך המשרות נמוך יותר בגלל קיצוצי הממשלה).

מצד אחד אלו בשורות טובות, ובייחוד ביחס לתוספת המשרות ב-2010; אולם יש לזכור כי המשק האמריקאי עוד נמצא בגירעון של כמעט 7 מיליון משרות שאבדו במהלך המיתון הגדול. הקצב הנוכחי של יצירת המשרות מספיק כדי לתמוך בירידת שיעור האבטלה באופן איטי למדי.

יש לזכור כי העובדה שנוספו לא מעט מקומות עבודה, ומנגד שיעור האבטלה עלה, אינה נדירה. המשמעות היא שסקר החברות הצביע על יצירה של 244 אלף משרות, בעוד שמשק משקי הבית הראה על אובדן של 190 אלף משרות. חוסר המתאם יכול להיווצר לנקודות זמן מסוימות אבל ככלל, המגמה מתיישרת בשני הסקרים לפי המציאות בסופו של דבר.

מובטלים בארה"ב. נתונים סותרים, צילום: בלומברג מובטלים בארה"ב. נתונים סותרים | צילום: בלומברג מובטלים בארה"ב. נתונים סותרים, צילום: בלומברג

מה עוד היה לנו?

  • שיעור השתתפות בכוח העבודה נותר יציב החודש על רמה של 64.2%. זוהי בשורה לא טובה לאור העובדה ששיעור האבטלה עלה. אם היינו רואים עלייה בשיעור האבטלה יחד עם עלייה בשיעור ההשתתפות היה הדבר מעיד על כך שאנשים שנואשו מלמצוא מקום עבודה חזרו לחפש - וזהו סימן חיובי. עלייה בשיעור האבטלה יחד עם יציבות או ירידה בשיעור ההשתתפות היא בהחלט בשורה לא טובה.

  • מספר המועסקים במשרה חלקית מסיבות כלכליות (שלא מרצונם) עומד על 8.6 מיליון (לעומת 8.43 מיליון במרץ 2011). אנשים אלו לא הצליחו למצוא משרה מלאה או שעבדו במשרה מלאה שקוצצה בניגוד לרצונם.

  • מספר המועסקים שמובטלים מעל 26 שבועות ממשיך לרדת (מ-6.12 מיליון ל-5.84 מיליון) אבל ממשיך להיות גבוה באופן מטריד ביותר. נזכור כי במיתונים קודמים לא עבר נתון זה מעולם את רמת ה-3 מיליון.

  • מספר שעות העבודה השבועיות נותר יציב על רמה של 34.3 שעות ואילו שכר העבודה עלה קלות (0.1% לעומת חודש שעבר).

  • אמנם זה לא פורסם בדו"ח התעסוקה, אך לא ניתן להתעלם מכך שמספר תביעות האבטלה הראשוניות זינק בשבועות האחרונים, כאשר בשבוע שעבר עלה המספר ל-474 אלף תביעות. זהו נתון מקדים אשר מעיד על כך ששוק העבודה נחלש וייתכן ולא נראה בחודשים הבאים דו"חות תעסוקה כמו אלה שאפיינו את תחילת שנת 2011.

  • הממשלה ממשיכה לפטר ואחראית בחודש אפריל 2011 על גריעה של 24 אלף מקומות עבודה.

אז מדוע סימן השאלה הגדול?

1. בגלל ההבדל שבין סקר החברות וסקר משקי הבית.

2. בגלל נושא ה-birth-death model. נתון זה הוא חשוב ביותר לתחזית של משרד העבודה ומהווה למעשה עדכון של המודל שמכניס את יצירת מקומות העבודה על ידי עסקים חדשים. יש לזכור כי הסקר נעשה מטבע הדברים בקרב חברות קיימות, ואין אפשרות להביא בחשבון עסקים חדשים שאינם מופיעים לכאורה בסטטיסטיקה. ניתן לראות כי בשלושת החודשים האחרונים סיפק נתון זה רוח גבית חזקה לנתוני דו"חות התעסוקה, כאשר השיא היה באפריל שם הוסיף המודל סך של 175 אלף משרות.

חשוב להדגיש כי אין בכך לפסול את דו"ח התעסוקה ובהחלט ייתכן כי הנתונים ראויים, ואולם יש לזכור כי בנקודות מפנה של הכלכלה הדו"ח יוצר הפרעות לא פשוטות ודורש עדכונים. ראו למשל את ינואר, אז גרע המודל מעל 300 אלף מקומות, וכך היה גם במקרים קודמים בשנתיים האחרונות. בקיצור – העתיד יספר אם הנחות המודל אכן עבדו או שמא אנו מקבלים "עידוד שווא" מכיוון שוק העבודה.

דרך אגב – הציניים כתבו כי אם נביא בחשבון שרשת מקדונלד'ס הודיעה על גיוס של 62 אלף משרות בחודש אפריל, אז מספר המשרות שנוצרו ללא גיוס זה והתוספת מהמודל מביאה את דו"ח התעסוקה ליצירה של 7,000 משרות בלבד. אני לא מקבל פרשנות זו כפשוטה, אלא כסימן שאלה בלבד.

לסיכום, דו"ח התעסוקה נראה על פניו כמו הצלחה גדולה אבל הוא לכל היותר דו"ח מעורב עם לא מעט סימני שאלה. הנתון החיובי הוא לכל הדעות מספר המשרות שנוספו, ובהן כמובן הכמות העצומה מכיוון המגזר הפרטי. מנגד יש לנו את דו"ח סקרי משקי הבית שהצביע על מסקנות סותרות וכן את סימן השאלה הגדול שמרחף לאור העובדה שחלק ניכר מיצירת השרות מתבסס על מודל ה-birth-death שידוע בהפכפכותו.

העובדה כי האינדיקטורים המקדימים משדרים גם הם חולשה (תביעות אבטלה ראשונות, מספר שעות עבודה שבועיות, מספר עובדים זמניים ועוד) יוצרת גם היא תחושה ששוק העבודה בארה"ב רחוק מנורמליות.

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

תגיות