אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בנק ישראל נותן לרוכשי הדירות אגרוף שישאיר להם צלקת" צילום: עמית שעל

"בנק ישראל נותן לרוכשי הדירות אגרוף שישאיר להם צלקת"

יצחק חג'ג', מבעלי קבוצת חג'ג, יצא היום במתקפה חזיתית על הנגיד פישר בכנס לשכת עורכי הדין באילת. ל"כלכליסט" הוא אמר: "המפקח על הבנקים והנגיד זורים פאניקה, שפוגעת ברוכשי הדירות. קבלנים ויזמים הפסיקו לבנות בגלל זה". הפתרון, לדבריו, יבוא דווקא משינוי חוק פינוי-בינוי

14.05.2011, 18:41 | שי פאוזנר

"התנהלות בנק ישראל משולה לאגרוף שנותנים עכשיו לרוכשי דירות שישאיר צלקת", כך אמר בסוף השבוע עו"ד יצחק חג'ג', מבעלי יזמית הנדל"ן, קבוצת חג'ג' בכנס של לשכת עורכי הדין באילת.

במסגרת דיון על השפעת הרגולציה על שוק הנדל"ן תקף חג'ג' חזיתית את הנגיד סטנלי פישר וצוותו. ל"כלכליסט" הוא הוסיף: "המפקח על הבנקים והנגיד זורים פאניקה בציבור. בכל שבועיים הם משחררים ציטוטים לעיתונות שאנחנו בפתחו של אסון, בועה שתתפוצץ וקריסה של המערכת הבנקאית"

עוד הוא הוסיף: "בינתיים נוצר נזק לציבור רוכשי הדירות. שוק הנדל"ן עלול להגיע למצב שגם אם תיפתר הבעייה של המחסור בדירות, הרוכשים לא ינצלו את ההציע בגלל הפאניקה".

חג'ג' הזהיר בסוף השבוע כי התהליך הנוכחי כבר מורגש מאוד בשטח. "זה עוד לא הפך לשיחת היום. אבל אני אומר לכם שקבלנים ויזמים הפסיקו לבנות. הכלל הוא עכשיו שעדיף לשבת על הגדר ולא לנצל קרקע זמינה לבניה בגלל הפאניקה שנוצרה בציבור. בענף חושבים שיהיה קשה לפעול בתקופה הקרובה בגלל זה".

חג'ג' מעריך שעד שלא תעבור הרפורמה בתכנון שתכלול טיפול מאסיבי במהירות עבודת ועדות התכנון ובהליכים הביורוקרטיים בענף, לא ישתנה המצב בשוק הדיור. "לא יתכן שיזם מחכה עשר שנים לאישור תב"ע בגלל פקיד יערות", הוא אומר.

חג'ג' סבור כי אחד הפתרונות המהירים והטובים בתחום הבנייה למגורים יוכל לבוא משינוי חוק ענף הפינוי-בינוי. "צריך לחוקק חוק שישחרר לבנייה בתים בני 40 שנה ויותר, שעומדים לקרוס בין כה וכה, במסגרת של פינוי בינוי. חוק זה יקבע שצריך רוב של 50% בלבד מהדיירים ליצוע המהלך. כמו כן ייקבע ששמאי חיצוני יחליט מראש מה כל אחד מקבל בפרויקט ויבטל את היכולת של הדיירים להתנגד להריסת הבתים".

"בנתיים, מה שעושה הרגולטור זה לתת אופטלגין לחולה קשה", הוא מסכם.

תגיות

46 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

46.
חג'ג' ראינו מה נתת לנו בגוש הגדול בצפון תל אביב מכרת לנו קרקע
ליחידת דיור שלכאורה היינו אמורים לגור בהם כבר לפני שנה .אבל אתה את שלך לקחת עם עוד שני פנטהאוז ברווח והלכת להחתים אחרים.היום רוב הקונים מצטערים על השתתפות בקבוצת הרכישה! אז שכולם ידעו על כל פרויקט משוווק הרווח היזמי הוא בין שניים לשלושה דירות או פנטהאוז תלוי בעונה(המיקום)ובטיב השכנה(הפריירים) ועל מה? על מכירת קרקעות לבניה על הנייר ללא הבטחה וללא אישורי בניה
ר. קונה מאוכזב  |  16.05.11
43.
זהו את הבועה - מול עיניכם כבר מזמן
הנחמה היחידה שאני יכול להציע - כל בועה מתפוצצת בסופה וכך גם יהיה בישראל. חבל שבינתיים מאות אלפי אזרחים טובים אוכלים אותה כאן. התרגלנו שכך העניינם - כל העת מהלכים עלינו אימים עם חיזבולה, אחמדיניג'ד, חמאס, אש"פ, נכבה ועוד ובשל כך ניתן לדפוק אותנו עם 60% מס על דלק, ממשלה מנופחת שלא עושה לטובתנו כלל, מיסוי גבוה ומחירים בשמיים על כל המוצרים. בכל מדינה אחרת השלטון הרקוב הזה היה הולך לכל הרוחות מזמן - גם בדמוקרטיות. בישראל כנראה שנידונו לחיי נצח עם ראש ממשלה פוזאי שלא מוליך אותנו לשום מקום טוב. חבל - אך אלו העובדות - הציבור פה כנוע ו מ פ ח ד!! הפתרון היחיד שאני יכול להציע לנו הוא להפסיק להצביע על פי מצע של שטחים ומי יחלק את ירושליים וכו' ולהצביע למפלגות שעל דגלן חרוטה ראשית כל טובת האזרח ותיקון מצבם של השכיר הממוצע. בשנים האחרונות המעמד הבינוני נדחק הצידה ומצבו קרוב יותר לעוני כיום מאשר למעמד ביניים בריא. תודה מיוחדת לנתניהו בייחוד - אז בבחירות הבאות תעזבו את המתנחלים וירושליים והגולן וחשבו על עצמכם, ילדיכם וכו ועל הצורך לתקן עיוות כלכלי שנעשה על חשבונכם!
מזהה את הבועה מזמן  |  15.05.11
42.
המפתח אצל הממשלה
כמו ברוני הנפט של אופ"ק שמוכרים את מרכולת השחורה במשורה על מנת לווסת את המחירים, כך גם המדינה המשחררת קרקעות לאט ובמחיר גבוה וכך גם הקבלנים שבונים "בקצב שלהם" מתוך מטרה למקסם את הרווח על כל מ"ר. מאחר שאין אף אחד שמונע זאת מהם, הם יעשו זאת כל שיתאפשר להם ואף לא מסתירים זאת (חלקם מציינים זאת בראיונות). המפתח נמצא אצל הממשלה, היא שולטת בקצב שחרור הקרקעות ובמחירם, ברצונה היא יכולה להוציא מכרזים בשיטת "מחיר למשתכן", ברצונה היא יכולה להטיל סנקציות כבדות על קבלנים שמעכבים פרויקטים (לדוגמא - 10% מס רכוש על הקרקע לכל שנה עיכוב, שלילת הזיכיון על הקרקע תוך אי החזרת אחוז מהסכום ששולם וכו'). אבל הממשלה לא רוצה שהמחירים ירדו, הם רוצים שהמחירים ימשיכו לטפס בקצב איטי וישארו גבוהים, גבוהים וכך גם הכנסותיהם וכן היציבות (היותר ויותר וירטואלית) של המשק הישראלי. בעלי הדירות בישראל מרוצים על הגג שהם רואים איך הם מתעשרים על הנייר ועדיין כמות חסרי הדיור המתוסכלים קטנה מכדי להשפיע על תוצאות הבחירות. על ידי וויסות הקרקעות במדינה, הממשלה יכולה לכאורה לדאוג לכך שגם אם מחירי הנדל"ן לא יטוסו, הם לפחות ימשיכו בטיפוס הדרגתי. אבל - רק לכאורה, משום שכמובן ששוק הנדל"ן יכול ליפול שלא ברצונה של הממשלה - כחלק מההאטה כללית במשק, חדלות פרעון של חלק מנוטלי משכנתאות ופליטת כמות גדולה של דירות שיוביל למפולת שגם תוציא לשוק רבבות דירות של משקיעים שגם הם ברובם ממנופים מאוד - מדובר בתסריט אימים שתוצאותיו יהיו גרועות ככל שהממשלה תתמיד בישיבתה על הגדר.
אזרח  |  15.05.11
לכל התגובות