אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיטיבנק: הבנקים יעמדו גם בצניחה של 50% במחירי הנדל"ן צילום: בלומברג

סיטיבנק: הבנקים יעמדו גם בצניחה של 50% במחירי הנדל"ן

בסיטי ובברקליס קפיטל ממליצים על מניית בנק הפועלים כמועדפת להשקעה מבין הבנקים בישראל, בין השאר בגלל חשיפה נמוכה יחסית לשוק המשכנתאות. בנק ישראל הורה לבנקים לשקול הפרשה קבוצתית לחובות מסופקים על האשראי לנדל"ן

15.05.2011, 07:01 | תומר זלצר

"בתרחיש הקיצוני ביותר, שבו מחירי הנדל"ן בישראל יצנחו ב־50%, 10% מלווי המשכנתאות לא יעמדו בהחזרים החודשיים, והבנקים צפויים למחוק כ־5 מיליארד שקל. מדובר בפגיעה גדולה, אבל לא באסון" - כך כותב האנליסט מייקל קלאר מסיטיבנק בסקירה שהופצה בשבוע שעבר. לדבריו, "עליית הריבית יחד עם הוראות בנק ישראל בשוק המשכנתאות מפחיתות את הסיכון למשבר נדל"ן משמעותי בהמשך הדרך".

אנליסט הבנקים של ברקליס קפיטל, ג'וזף וולף, התייחס בסקירה שפרסם ביום חמישי להוראה החדשה של בנק ישראל, המגבילה לשליש את רכיב הריבית המשתנה במשכנתאות. לדבריו, "בשוק הנדל"ן צפויה תקופת הסתגלות: הבנקים יעדכנו את הצעות המשכנתה, הציבור יחשב מחדש את כדאיות לקיחת המשכנתה, ומוכרי הדירות יעדכנו את ציפיות המכירה. אף ששיווי המשקל בשוק מצביע לגבי המשך הביקוש לדירות, לא נהיה מופתעים אם עד סוף השנה שוק הנדל"ן יראה סימנים של האטה".

מתחילת השנה ירד מדד מניות הבנקים ב־6.4%. בסיטי מציינים כי המניה המועדפת בסקטור היא מניית בנק הפועלים. בסיטי צופים כי הפועלים יציג עלייה בהכנסות המימון וצמיחה בתיק האשראי, שיסייעו לו להגדיל את הרווח הנקי ב־2011 ב־43% לעומת 2010, לכ־3.2 מיליארד שקל. גם בברקליס קפיטל ממליצים להשקיע במניית הפועלים, היחידה שזוכה להמלצת קנייה מבין הבנקים הישראליים. וולף מציין לטובה את אסטרטגיית ההתמקדות בעסקים בינוניים, התלות הנמוכה יחסית בסקטור המשכנתאות, ואת חזרתו הצפויה של הפועלים לחלק דיבידנד במהלך 2011.

בתוך כך, בנק ישראל הנחה את הבנקים לבחון אם קיים צורך לבצע הפרשה קבוצתית בגין תיק המשכנתאות שלהם. כיום מחושבת ההפרשה בגין הלוואות לדיור לפי "שיטת עומק הפיגור": ככל שהפיגור בתשלום ארוך יותר, כך ההפרשה שמבצע הבנק גדולה יותר.

בתחילת 2011 עברו הבנקים לשיטת טיפול חדשה בחובות בעייתיים, שמבחינה בין הפרשה פרטנית (חובות שנבדקו ספציפית וזוהו כפגומים) לבין הפרשה קבוצתית (מחושבת לכל קבוצת חובות שלא זוהו כפגומים, אך יש להם מאפייני סיכון דומים). אף ששיטת חישוב ההפרשות בתחום המשכנתאות נותרה "לפי עומק הפיגור", בנק ישראל הנחה באחרונה את הבנקים לבחון גם ביצוע הפרשה קבוצתית (מבלי להמליץ על שיעורה), "לנוכח הגידול המהיר שחל בשנים האחרונות באשראי לדיור, שעדיין לא קיבל ביטוי בהפרשות לפי עומק פיגור".

החשש של בנק ישראל מתמקד במשכנתאות שהונפקו בשנתיים האחרונות, בהיקף של כ־80 מיליארד שקל, שחלק משמעותי מהן בריבית משתנה. ההפרשה הקבוצתית, ככל שתבוצע, לא תיכלל בדו"ח רווח והפסד, אלא כקרן הון שלילית במאזן.

יש לציין כי כבר בהוראת בנק ישראל שמסדירה את שינוי שיטת הטיפול בחובות הבעייתיים, שעודכנה לאחרונה בדצמבר 2010, מוגדר: "אם עקב מידע שיש לבנק בדבר התפתחויות או אירועים שקשורים לתיק האשראי יתברר כי ההפרשה על פי השיטה האחידה (עומק הפיגור - ת"ז) אינה מספקת, על ההנהלה ליצור הפרשה נוספת לפי המתחייב מהמידע שבידה".

תגיות