אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרגולציה בארה"ב חוששת ועסקת המיזוג בין וריפון להיפרקום עשויה להתבטל צילום: אוראל כהן

הרגולציה בארה"ב חוששת ועסקת המיזוג בין וריפון להיפרקום עשויה להתבטל

משרד המשפטים האמריקאי טוען שהמיזוג ייצור דואופול בענף הסליקה ויגרום לעליית מחירים. לייזי ינאי, נשיא וריפון ישראל: "נפתור את הבעיה"

15.05.2011, 07:20 | ניר צליק

לפני חצי שנה חתמה וריפון, ספקית מסופי הסליקה לכרטיסי אשראי, על עסקה לרכישתה של מתחרתה היפרקום בתמורה לכ־485 מיליון דולר. כעת נדמה כי העסקה, שהיתה צפויה להיסגר באופן סופי במחצית השנייה של 2011, עשויה שלא לצאת אל הפועל על רקע התנגדותו של משרד המשפטים האמריקאי לביצועה.

בסוף השבוע הגיש המשרד תביעה אזרחית במטרה לעצור את המיזוג, על רקע החשש כי התחרות בין יצרני המסופים בארצות הברית תיפגע בצורה קשה בעקבות הרכישה.

שוק מסופי הסליקה האמריקאי בנקודות מכירה מתחלק כיום בין שלוש יצרניות והוא למעשה טריאופול: וריפון המחזיקה בכ־48%, אינג'ניקו המחזיקה בכ־26% והיפרקום המחזיקה בכ־18%, כאשר היתר מתחלק בין יצרניות קטנות יותר. החשש של משרד המשפטים האמריקאי הוא כי המכירה לא תיצור מתחרה שלישי חדש ובעל עוצמה, מה שעשוי לאפשר לווריפון ואינג'ניקו היריבות לתאם מחירים ולהעלות את מחירי המסופים מעלה, כאשר ייווצר דואופול של וריפון ואינג'ניקו.

במסגרת העסקה הודיעה היפרקום לפני כחודש כי היא תמכור את עסקי הסליקה בארה"ב למתחרה, אינג'ניקו, בתמורה לכ־54 מיליון דולר. מבחינתה של וריפון העסקה נועדה לדחוף את כניסתה לטריטוריות ברחבי העולם, כגון אסיה, ולאו דווקא להעמיק את אחיזתה בארה"ב.

בתגובה לתביעה, כתבו וריפון והיפרקום כי הן מתכוונות לעבוד עם משרד המשפטים במטרה להבין את החששות ולבחון אופציות שונות להסטת הפעילות של היפרקום בארה"ב, ביניהן מכירת הפעילות לקונה אחר. אחת מחברות הסליקה הפרטיות, ויווטק, כבר הביעה התעניינות בעסקי היפרקום. ויווטק אינה מייצרת מסופי סליקה אלא מבצעת פעולות סליקה באמצעות מכשירי טלפון סלולריים. עם זאת, מדובר בחברה קטנה יחסית עם הכנסות דו־ספרתיות שעדיין רושמת הפסדים, כך שהיא תתקשה לתמוך באופרציה של היפרקום ולא לאבד נתחי שוק במהירות לאינג'ניקו ולווריפון.

מכירותיה של היפרקום בארה"ב ב־2010 הסתכמו ב־63 מיליון דולר, של אינג'ניקו הסתכמו בכ־138 מיליון דולר, ואילו מכירותיה של וריפון בארה"ב הסתכמו ב־600 מיליון דולר. עם זאת, מכירותיה של וריפון מורכבות גם מתחומים ששתי היצרניות האחרות אינן עוסקות בהן, כגון מסופי סליקה למוניות ומסופי סליקה במשאבות דלק.

לייזי ינאי, נשיא וריפון ישראל, אמר ל"כלכליסט" כי "משרד המשפטים האמריקאי הגיש תביעה אזרחית שמטרתה לנסות ולמנוע את העסקה, כיוון שהם טוענים שהמכירה של החלק האמריקאי של אינג'ניקו אינה מספיקה בשביל ליצור תחרות ראויה. אנחנו כחברה לא מסכימים עם הטענה הזו. בחמישי בלילה היתה לנו פגישה עם הנהלת היפרקום, ושתי החברות הסכימו שהיתרונות הגלומים עבור כולם ברורים ולכן אנחנו נתנגד לזה. אנחנו מסכימים לעבוד עם משרד המשפטים כדי להבין את הסיבות שהובילו אותם להגיש את התביעה האזרחית. נבדוק איזו אינפורמציה אפשר לספק להם כדי שיבינו את המטרות והיעדים שמאחורי המיזוג, ואנחנו כמובן יוצאים מנקודת הנחה שאנחנו פותרים את הבעיה ומבחינתנו העסקים כרגיל, ואנחנו ממשיכים לעבוד על המיזוג".

תגיות