אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גורמים עבריינים יכולים לנצל את נוהל גילוי מרצון של רשות המסים

גורמים עבריינים יכולים לנצל את נוהל גילוי מרצון של רשות המסים

לפי הנוהל, נישומים שלא דיווחו על הכנסותיהם יכולים לשלם את המס לפי הצהרתם ללא סנקציות; לטענת המבקר, רשות המסים אינה בודקת באופן קפדני את הדיווח לפני אישור הבקשות ופותחת פתח להלבנת הון

17.05.2011, 16:01 | הדר קנה

קיימת אפשרות לנצל לרעה את נוהל גילוי מרצון של רשות המסים על ידי גורמים הקשורים לפעילות עבריינית לשם הלבנת הון - כך עולה מדו"ח מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס.

הליך גילוי מרצון הינו נוהל של הרשות הנוגע לעבירות מס של נישומים. על פי הנוהל, נישומים שלא דיווחו על הכנסותיהם יכולים לשלם את המס המתחייב על פי הצהרתם ללא סנקציות וליהנות מחסינות מהליך פלילי. מבקר המדינה מצא בעיות רבות בהליך זה, שעיקריהן נובעים מהעובדה כי ההליך אינו מעוגן בחוק אלא בנוהל פנימי.

המבקר כתב כי "הנוהל מבוסס על פנייה וולונטרית של נישום כדי להצהיר על הכנסה שלא דווחה ולשם את חובות המס. היה מקום לצפות כי רשות המסים תנהיג בדיקה מקדמית קפדנית לפני אישור הבקשות, אך לא היה כך". המבקר סבור כי "יש אפשרות לניצול לרעה של הנוהל, בעיקר כאשר מתעורר חשד כי גורמים הקשורים לפעילות עבריינית מנצלים את הנוהל לשם הלבנת הון.

עוד ליקוי מהותי נוגע לחוסר היכולת של הרשות להשיג נתונים ללא עזרתם של הנישומים עצמם. המבקר כתב כי "רבות מהפניות לגילוי מרצון נוגעות לתשלום מס על הכנסות שהופקו בחו"ל. התברר כי לרשות המסים אין אמצעים של ממש לאיסוף מידע על הכנסות תושבי ישראל בחו"ל".

המבקר עוד טוען כי "על מנת לשמור על האינטרסים הציבוריים השונים, יש מקום להנהיג את פרסום ההסדרים ושמותיהם של מי שנהנו מהליך הגילוי לאחר שהעלימו מס בנסיבות מחמירות".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בניגוד לאמור בדו"ח משרד המבקר, הבדיקה המתבצעת בהליך זה קפדנית, מקיפה וכוללת, בין השאר, איסוף מידע ממקורות גלויים וסמויים וסינכרון המידע ממאגרי המידע של רשויות אכיפה אחרות בארץ ובעולם. לטענה בדו"ח המבקר, לפיה הליך הבדיקה נעשה כלאחר יד, אין בסיס עובדתי".

תגיות