אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירופה מתכנסת לדון במשבר החוב של יוון בצל פרשת שטראוס קאהן צילום: בלומברג

אירופה מתכנסת לדון במשבר החוב של יוון בצל פרשת שטראוס קאהן

שרי האוצר של אירופה ידונו הבוקר בבריסל במשבר החוב המסלים של יוון, כשברקע חששות מההשפעה של פרשת מעצרו של יו"ר קרן המטבע על חילוץ גוש היורו. לקראת הכינוס תקף רה"מ יוון את האיחוד האירופי: "הדרישה למשכן איים ואוצרות לאומיים - עלבון"

15.05.2011, 22:05 | סוכנויות הידיעות

ראש ממשלת יוון השתלח במדינות האיחוד האירופי, שלדבריו דורשות מיוון למשכן "איים או אוצרות היסטוריים" כעירבונות להלוואות שהמדינה תקבל. "אובזרבר" הבריטי מדווח כי הדברים נאמרו לקראת פגישת שרי האוצר של אירופה שתתקיים בימים שני ושלישי בבריסל, ובה משבר החוב המסלים של מדינתו אמור היה לעמוד במרכז הדיונים, לפני שמעצרו של יו"ר קרן המטבע הבינלאומית תפס את הכותרות.

אף שהשווקים הפיננסיים בטוחים בכך שיוון לא תצליח לפרוע את חובה ושבסופו של דבר היא תאילץ לארגן אותו מחדש, נראה כי שרי גוש היורו נחושים בדעתם להגדיל את חבילת הסיוע שניתנה ליוון בשנה שעברה, בהיקף של 110 מיליארד דולר - צעד שיכפיף את המדינה לחבילה פיסקאלית נוקשה אף יותר.

ראש הממשלה יורגוס פפנדראו הביע את תסכולו מתנאי הסיוע שעליהם דנות המדינות הנושות, ובהן גרמניה וצרפת, באומרו כי מדינות אלה עשויות לדרוש מיוון למשכן את אוצרותיה ההיסטוריים ואפילו כמה מהאיים האגאיים.

"אני רוצה להוסיף דבר אחד שלגביו אנחנו מגלים רגישות יתרה: לבקש מאיתנו לתת אי או מונומנט כעירבון זו דרישה שגובלת בעלבון", אמר פפנדראו לעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה", "מבחינת העם היווני, המילה שלנו והפעולות שאנחנו נוקטים הן ערובה מספקת".

אתונה הכריזה על שורה של נכסים לאומיים, מנמלי תעופה ועד כבישים מהירים, שיימכרו כדי לגייס 50 מיליארד יורו על פני ארבע שנים. אולם באחרונה התעוררו חששות ולפיהם התהליך לא מתקדם, מה שיצריך החמרה של צעדי הצנע.

אולי רהן, הנציב לעניינים מוניטריים באיחוד האירופי, התריע בסוף השבוע כי יוון תידרש ל"צעדים נוספים", לאחר שהתחזיות האחרונות הראו כי החוב של אתונה עשוי להגיע ל־166% מהתמ"ג בשנה הבאה — הרבה מעבר לתחזיות הקודמות.

משבר מנהיגות בקרן המטבע

 

אם יתבררו החשדות נגד שטראוס-קאהן כנכונים, הרי שעתידו של גוש היורו הוא רק בעיה אחת שתיגרם בעקבות כניסתה של קרן המטבע הבינלאומית — הגוף הכלכלי בעל העוצמה הרבה בתבל — למשבר מנהיגות. בשבוע שעבר הודיע סגנו של שטראוס־קאהן, ג'ון ליפסקי, כי יפרוש באוגוסט מתפקידו בקרן. ליפסקי היה זה שליווה את שטראוס־קאהן בהתמודדות הקרן עם המשבר הכלכלי הגלובלי של 2008. הוא הסכים להישאר בתפקיד יועץ חיצוני עד נובמבר הקרוב, כדי לאפשר מעבר חלק יחסית של התפקיד למחליפו — שזהותו טרם נקבעה.

כמו כן, שטראוס־קאהן בעצמו ידוע כמנהיג בולט שהצליח להגדיל עוד יותר את תפקידו של הארגון שבראשו הוא עומד. ביטוי לכך ניתן למצוא במעורבותה של הקרן בשלושת החילוצים האחרונים שניתנו למדינות גוש היורו — לראשונה בתולדות האיחוד המוניטרי. הוא ידוע כמי שמחזיק בעמדות כלכליות סוציאליסטיות, עובדה שבאה לידי ביטוי בחילוקי הדעות החריפים בינו לבין ממשלת גרמניה על רקע דרישות להגדיל את קרן החילוץ הקבועה לגוש היורו.

 

"לשמור על איפוק"

 

ליאון לף פוסטר, אחד מעורכי הדין המייצגים את שטראוס־קאהן במולדתו צרפת, פרסם היום הודעה לסוכנות הידיעות רויטרס ובה הוא קרא לתקשורת "לשמור על איפוק" בכל הנוגע לדיווחים על הפרשה, ולהמתין לראות באיזו מידה יתבררו ההאשמות נגד יו"ר קרן המטבע כנכונות. לדבריו, "העיקר בשלב זה הוא להימנע מקרקסים תקשורתיים ולדאוג לשמור על רוגע ואיפוק".

 

זוהי אינה הפעם הראשונה ששמו של שטראוס־קאהן נקשר בהאשמות מסוג אלה. ב־2002 טענה נגדו עיתונאית בשם טריסטאן באנו כי הוא דרש ממנה יחסי מין באופן אגרסיבי.

תגיות