אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ישנה תופעה רחבה של נכסים שרשות הנמלים והרכבות רשומה בהם כבעלים" צילום: אריאל ורהפטינג

"ישנה תופעה רחבה של נכסים שרשות הנמלים והרכבות רשומה בהם כבעלים"

רשות הנמלים והרכבות הופרדה לפני שנים ולפי דו"ח המבקר מוגדרת כ"יישות משפטית שלא קיימת עוד". זה לא מפריע לה להיות מחצית הבעלים של נכס נטוש בחיפה. המבקש דורש מהמדינה: "להסדיר הבעלות"

17.05.2011, 16:00 | יסמין גיל

"ישנה תופעה רחבה של נכסים רבים שרשות הנמלים והרכבות רשומה בהם כבעלים ושאלת הבעלות עליהם לא הוסדרה בהסכם", כך כתב מבקר המדינה, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס, בדו"ח השנתי שפורסם היום (ג') בפרק שהתייחס לחברת נמלי ישראל (חנ"י) והסדרת הבעלות על נכס בחיפה.

מדובר בנכס שנמצא ברחוב נתיב יוסף ליפשיץ בחיפה, שמחציתו רשומה על שם רשות הנמלים והרכבות ומחציתו על שם מדינת ישראל. הנכס כולל מגרש ששטחו 4.75 דונם ובו מבנה דו-קומתי ישן ששטחו 1,500 מ"ר וחניון המיועד ל-50 מכוניות. מ-1980 הוא אינו בשימוש וב-1998 נאטם.

למרות רצונה של עיריית חיפה לבצע באזור עבודות פיתוח ותשתיות, לא ברור מעמדו המשפטי של הנכס. רשות הנמלים והרכבות הופרדה לפנים שנים, וגם רשות הנמלים פוצלה לארבע חברות ממשלתיות: חנ"י, נמל אשדוד, נמל חיפה ונמל אילת. בחוק נקבע כי כל המקרקעין של רשות הנמלים יעברו לידי המדינה. הנכס המדובר בחיפה רשום מחציתו על שם רשות הנמלים ומחציתו על שם המדינה.

בחודשים פברואר-אוגוסט 2010 בדק משרד מבקר המדינה את השימוש בנכס. הבדיקה נעשתה במינהל הדיור הממשלתי שבאגף החשב הכללי במשרד האוצר, בחברת רכבת ישראל ובחנ"י. מהבדיקה עולה כי עד מועד סיום הביקורת לא נחתם הסכם פיתוח בין המדינה ובין חנ"י. לכן מחצית מזכויות הבעלות על הנכס לא הועברה על שם חנ"י, אלא נותרה על שם רשות הנמלים והרכבות, ישות משפטית שאינה קיימת עוד. נוסף על כך לא הובהר מעמדה של רכבת ישראל שהופרדה מרשות הנמלים והרכבות, בנוגע לחלקה בנכס.

"זה עשרות שנים עומד בחיפה מבנה ללא שימוש ובסמוך לו מגרש השייך למדינה", מסכם המבקר, "על שר האוצר, שר התחבורה וחנ"י, לגבש הסכם ובו יוסדר רישום הבעלות והשימוש בנוגע לנכס בחיפה על מנת שייעשה בו שימוש לתועלת הציבור".

מחברת נמלי ישראל נמסר בתגובה: "הנכס היה בבעלות משותפת של המדינה ורשות הנמלים אשר חדלה מלהתקיים. העברתו לחברת נמלי ישראל, שהחליפה את הרשות בתחום הפיתוח והנכסים, כפופה לחתימת הסכם חכירה עם מינהל מקרקעי ישראל, מהלך שטרם הושלם למרות מאמצינו מול המדינה. פניותינו הרבות למינהל נכסי הדיור הממשלתי בבקשה לרכוש את חלק המדינה בנכס כדי שנוכל לשדרגו וליזום השימוש בו באופן המיטבי, לא נענו עד כה. בשלב זה החברה מבטיחה את הניהול התקין של הנכס בכל הקשור למניעת פולשים, גידורו וכדומה".

תגיות