אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: הקרנות המפוזרות הניבו יותר תשואה צילום: shutterstock

השורה התחתונה: הקרנות המפוזרות הניבו יותר תשואה

40 הקרנות הפועלות באפיק הריבית המשתנה גייסו בשלושת החודשים האחרונים 1.2 מיליארד שקל והן מנהלות 3.9 מיליארד שקל. בחינת ביצועיהן בשנה וחצי האחרונות מעלה כי כל העשירייה המובילה מחזיקה בפורטפוליו ביותר מ־25 נכסים

17.05.2011, 07:47 | אלינור ארבל, IFO

מאז החלו העלאות הריבית של בנק ישראל בספטמבר 2009, קרנות אג"ח בריבית משתנה הצליחו להניב תשואה ממוצעת טובה יותר מאשר קרנות האג"ח בריבית קבועה. גם היצע הקרנות והאג"ח בריבית משתנה גדל בעשרות מונים, כאשר ישנה ציפייה גורפת בשוק להמשך העלאות ריבית ככל שהאינפלציה מראה עמידות לגובה הריבית.

בחודשים האחרונים נראה שהמגמה התחזקה עוד יותר כאשר משקיעים הזרימו כספים רבים אל קרנות בריבית משתנה, ומשכו את כספם מקרנות אג"ח בריבית קבועה. אך לפני שקופצים על קרן אג"ח בריבית משתנה, חשוב לדעת כי רבות מהקרנות קיימות פחות משנתיים ולכן קשה להעריך נכון את ביצועיהן בטווח הארוך. בנוסף לכך, ברבות מהן יכולת הניהול של מנהל הקרן עדיין לא עמדה במבחן התוצאה של שוק וריבית יורדים, וזהו עקב האכילס של האג"ח בריבית המשתנה.

עד ספטמבר 2009 עוד היה שוק האג"ח בריבית משתנה בחיתוליו. קרנות האג"ח בריבית משתנה היו מעטות, וכללו בעיקר גילונים - אג"ח ממשלתיות בריבית משתנה - ומעט מאוד אג"ח קונצרניות. באותה העת, לאור הציפייה לעליית האינפלציה והריבית, הוכתרו האג"ח בריבית משתנה כמוצר הלוהט של התקופה. ואכן, העלאת הריבית הראשונה מ־0.5% ל־0.75% סימנה לתעשייה כי הכסף עומד להפוך ליקר.

מצבן הטוב של החברות הגדולות בשוק אפשר להן לקחת את הסיכון ולמשוך אליהן משקיעים באמצעות הנפקת אג"ח בריבית משתנה, וכך הנפקות אג"ח קונצרניות וממשלתיות בריבית משתנה צברו תאוצה. אחריהן דלקו השקות רבות של קרנות אג"ח חדשות בריבית משתנה, שהציעו למשקיעים הגנה מפני ריבית עולה ושחיקת ערך הכסף בדמי ניהול נמוכים יותר.

היום, לאחר שמונה העלאות ריבית וצפי להמשך העלאות בעתיד הקרוב, יש מספר לא מבוטל של אופציות השקעה בריבית משתנה. ישנן כ־60 אג"ח קונצרניות בריבית משתנה ומספר קרנות האג"ח בריבית משתנה גדל ל־40 והן מנהלות יחדיו 3.9 מיליארד שקל. מחצית מהן קיימות במתכונת הנוכחית רק מאוגוסט 2009, אולם גילן הצעיר לא הפריע למשקיעים להזרים אליהן 1.2 מיליארד שקל בשלושת החודשים האחרונים. זאת, לעומת זרימת מזומנים שלילית של 2.7 מיליארד שקל מתוך קרנות האג"ח בריבית קבועה באותה תקופה (בקטגוריות האג"ח השקלי האחר ואג"ח שקלי כללי).

יותר נכסים - יותר תשואה

טל ברוקמן. "אנו מעדיפים היום את הגילונים הקצרים על הארוכים", צילום: מנחם רייס טל ברוקמן. "אנו מעדיפים היום את הגילונים הקצרים על הארוכים" | צילום: מנחם רייס טל ברוקמן. "אנו מעדיפים היום את הגילונים הקצרים על הארוכים", צילום: מנחם רייס

בדקנו כאן את כל קרנות האג"ח בריבית משתנה הפועלות היום בישראל, בחנו אותן על פי ביצועיהן לטווח של 18 חודשים אחורה ומצאנו נתון מעניין: הקרנות שפיזרו את הסיכונים שלהן על פני מספר רב של אג"ח בריבית משתנה הצליחו יותר. עוד נמצא כי מבין 40 הקרנות בקטגוריה, תשע קרנות מחזיקות בפחות מתשעה נכסים, ואף אחת מהן לא הגיעה לעשירייה הראשונה בתשואות בטווחים של 18 חודשים, שנה ושישה חודשים. לעומתן, כל הקרנות בעשירייה המובילה בתשואות בטווחים הללו מחזיקות בלפחות 25 נכסים (כל אחת).

יש לשים לב שהתלות של האג"ח בריבית המשתנה בסביבת הריבית בישראל הופכת אותן לכלי השקעה שמצריך ניטור צמוד, ולכן עבודת הניהול שלהן לא פשוטה. טל ברוקמן, משנה למנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות, מסביר כי היתרון הגדול של קרן בריבית משתנה הוא היכולת של המנהל לעבור בין נכסים במהירות כדי לפצות על המרווחים המשתנים שבין תשואת המק"מ לתשואת האג"ח בריבית משתנה, ולשנות חשיפה בהתאם למרווחים - אסטרטגיה שהמשקיע הממוצע יתקשה לבצע לבד.

"באג"ח בריבית משתנה יש מנגנון המפצה על עליית הריבית - שבאמצעותו ניתן להגן על החלק האג"חי של התיק. אני חושב שזה בפירוש זמן טוב להשקיע בכלי השקעה כזה. ישנה ציפייה להעלאות ריבית נוספות, ואין ספק שמגמת העלייה לא פסקה עדיין", קובע ברוקמן. "מנהל קרן אג"ח בריבית משתנה יכול לבצע מעבר בין נכסים בהתאם למצב הכלכלי. ניתן לעבור מאג"ח קונצרנית לממשלתית ובין הממשלתיות במח"מים השונים ובכך לספק את הערך המוסף. בתקופה הנוכחית, למשל, אנחנו מעדיפים להיות בגילון הקצר מאשר בגילונים הארוכים 0817 ו־0520, שהם תנודתיים יותר מטבעם".

שלוש קרנות על הכוונת

1. קרן אקסלנס ריבית משתנה +10, שנמצאת במקום השני בתשואה ל־18 חודשים בקבוצת הקרנות בריבית משתנה עם 8.55%, מחזיקה ב־84 נכסים. הקרן גייסה 111 מיליון שקל בשלושת החודשים האחרונים וזכתה לדירוג ארבעה כוכבים של מורנינגסטאר מבין קבוצת הקרנות בריבית משתנה בקטגוריה של מעורבות זהירות. הקרן גובה דמי ניהול גבוהים (0.8% בשנה).

2. קרן הראל פיא ממשלתי עד 120, הגדולה מבין הקרנות בעלות הפיזור הנמוך עם נכסים בסכום של 110 מיליון שקל, החזיקה נכון לסוף פברואר בתשעה נכסים, מחציתם הושקעו באג"ח ממשלתיות בריבית משתנה 520. הקרן

הניבה בשנה תשואה של 1.84% - פחות מממוצע הקבוצה (2.8%), וממדד שקליות ריבית משתנה (1.9%).

3. שיאנית התשואה והמגייסת הגדולה, אי.בי.אי. ריבית משתנה, גייסה בשנה האחרונה 713 מיליון שקל (509 מיליון שקל רק בשלושת החודשים האחרונים) הניבה תשואה של 7.5% בשנה בעוד שהמדד עלה בפחות מ־2%, בזכות שילוב של אג"ח בסיכון גבוה. נכון לסוף פברואר אחזקותיה העיקריות כללו את אג"ח לאומי שטרי הון, פז נפט, גזית גלוב ועוד 83 אג"ח קונצרניות, חלקן לא מדורגות. כדאי לשים לב כי דמי הניהול של הקרן עומדים על 0.7% בשנה - מעל לממוצע הקבוצה.

IFO מפיצי מוצרי Morningstar בישראל

תגיות