אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משנה למנכ"ל בנק הפועלים: "אנחנו נמצאים ברמת סיכון מוגברת בשוק הדיור"

משנה למנכ"ל בנק הפועלים: "אנחנו נמצאים ברמת סיכון מוגברת בשוק הדיור"

שמעון גל התייחס בכנס בת"א למגבלות שמציב בנק ישראל על הבנקים: "צריך להתמודד עם שוק הנדל"ן לא רק מצד הביקושים אלא גם מצד ההיצעים - וכאן דרושה התערבות ממשלתית בהפשרת קרקעות"

18.05.2011, 12:45 | רחלי בינדמן

שמעון גל, משנה למנכ"ל בנק הפועלים, התייחס בוועידת שוק ההון של גלובס ו-BDO הנערכת היום (ד') בת"א למצב הנדל"ן למגורים: "לא ממש חשובה הסמנטיקה אם יש בועה או אין בועה בשוק הנדל"ן. מה שחשוב זה עליית המחירים. אנחנו נמצאים ברמת סיכון מוגברת בשוק הדיור. מצד שני, הנקודה בה יש חוסר איזון בין ביקוש להיצע מצביעה דווקא על הגיון בעליית המחירים".

גל הוסיף כי "בנק ישראל, בסדרה של הוראות, נוקט צעדים מדודים לצינון שוק הנדל"ן ואני מקווה שבאמת יהיה צינון ולא תגובת יתר כמו נפילה במחירי הנדל"ן. כשמשווים את השוק הישראלי מול האמריקאי יש הבדלים מהותיים. השוק הישראלי מאופיין בשיעורי מימון מאד נמוכים ולכן לא נכון להשוות את החששות למה שקרה בשוק האמריקאי. אנחנו כבנקאים זהירים רואים את רמות הסיכון שעולות בשוק ולכן בודקים כל הזמן בפרויקטים תרחישים של ירידת מחירים או גידול בעלויות הבנייה. הדרישות שנגזרות מזה הן דרישות הון עצמי ובדיקת איכות היזמים. אנחנו מסתכלים על השוק בזהירות יתרה יותר מימים רגילים".

"בבנק הפועלים, בלי קשר להנחיות בנק ישראל, אנחנו מבצעים הערכות של סיכוני אשראי ונוקטים במדיניות זהירה", המשיך גל. "בנק ישראל רואה את מה שאנחנו רואים ממילא. אי אפשר להסתכל רק על הוראות רגולטוריות ומדיניות מוניטרית. הפתרון צריך להיות לא רק מצד הביקושים אלא גם מצד ההיצעים ולמדינה יש פה תפקיד משמעותי להפשיר קרקעות. הפתרון לשיווי משקל הוא לא רק צינון שוק המשכנתאות אלא גם צעדים ממשליים".

גל התייחס לנושא הריכוזיות ולהוראה חדשה של בנק ישראל שבאה לצמצם את הסיכון שבמתן הלוואות על ידי הבנק לקבוצת לווים אחת: "אסור לשכוח שאנחנו משק קטן ובאופן טבעי תהיה במשק כזה רמה מסויימת של ריכוזיות. במימד הריכוזיות בפן של האשראי - יש הוראה חדשה של בנק ישראל שתיכנס לתוקף בקרוב בנושא. היא תכניס ניהול יותר צמוד של קבוצות לווים. אבל כפי שאמרתי קודם בהקשר של הוראות של בנק ישראל, בכל נושא הריכוזיות צריך להבחין - ההגדרה של בנק ישראל היא של קבוצות בהקשר מסויים. לנו בבנק יש מדדים פנימיים לריכוזיות. צריך להבחין בין חברה תזרימית לחברת האם שלה, שהיא חברת האחזקות, בעוד שבנק ישראל רואה בשתי החברות כקבוצת לווים אחת. כבנק מוביל בצד העסקי במימון של תאגידים, הפער בין הבנק השני בגודלו במתן אשראי מגיע ל-20 מיליארד שקל. הובלנו את העסקאות הכי גדולות במשק ב-2010. החלק הזה של ניהול סינדיקציות מאפשר לך לנהל יותר את ההון וגם מאפשר לך לנהל יותר נכון את הקבוצות הלוות ואת הריכוזיות. בשנת 2010 רכשנו ביטוח על אשראי שלנו מבנק זר. עשינו את זה בהתאם לדרישות הרגולטוריות. זה מאפשר לנו לנהל יותר נכון את קבוצות הלווים ופרופיל הסיכון".

גל הוסיף כי "יש תחרות בשוק האשראי גם ברמה הבנקאית וגם ברמה של התחרות בין הבנקים לאשראי החוץ בנקאי. בתוך המימד הזה של התחרות אנחנו מתחרים כל הזמן בכל המימדים. אנחנו מתחרים גם על מחיר העסקאות, גם על מבנה העסקה וגם על הביטחונות. אנחנו נמצאים בתחרות רב מימדית".

גל התייחס לאשראי הבנקאי מול החוץ בנקאי ואמר: "צריך לשתף פעולה בין הבנקים לחלק החוץ בנקאי. הבנקים מנהלים אשראי כבר עשרות רבות של שנים. הם מביאים מערכות של מאות עובדים והרבה ידע. אנחנו מצאנו את עצמנו עושים שיתופי פעולה עם המוסדיים שמביאים מקורות נוספים למימון. אני חושב שלגבי נושא התמחור, התחושה היא שנושא של תמחור הסיכון בחלק של האשראי החוץ בנקאי ולצערי בחלק מהאשראי הבנקאי חסר. להמחשה: בסוף 2008 במשבר הפיננסי התשואה על תל בונד 60 הגיע ל-6.5%. היום זה 1.18%. המספר הזה לא משקף סיכון".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
המערכת ששולטת בישראל היום היא אחזרית! אין לה זכות קיום!
מיליון ישראלים שעובדים וחיים ממשכורת רעב! קשישים נצולי שואה מחוסרי דיור! 15 משפחות ששולטות במשק ו10% שמחזיקים מ75% מאוצר הכלל. מגיע לכל זה להתרסק! שכל המערכת תיפול ותשרף בימינו ויהיה CTRL+ALT+DEL הגיע זמן להפנים שבלי לחזור לערכי עבר שעליהם קמה המדינה אין למדינת היהודים שום סיכוי לשרוד ולהישאר על המפה.
כייף לראות את הבלגן!  |  19.05.11
3.
מה הקשר ביו הטיפול בביקושים לבין הטיפול בהצע? צריך להפסיק לחלק חבליי תליה לזוגות הצעירים
שכל אחד מהגורמים לעליית המחירים יטפל בתחומו תוך שתוף פעולה בן הגופים הרלוונטים. ובאותו העת למנוע מכם המשך פיזור כספים וסיכונים לזוגות הצעירים חופשי חופשי העיקר למכור משכנתאות. בפעולתכם גרמתם להמשך עליית המחירים, והבתם לעבדות ולאבדון כנראה אלפי זוגות צעירים שיקרסו תחת נטל המשכנתה בחודשים ובשנים הקרובות.
הומלס  |  18.05.11
2.
אני לא מבין את אלה שאומרים שעליית המחירים נובעת מחוסר בדירות...
עליית המחירים תפסה תאוצה כשמשבר הסאב פריים החל והבורסה נפלה. אנשים חיפשו אפיק השקעה אלטרנטיבי. באותה תקופה הפריים היה נמוך. להגיד שעליית המחירים נובעת מחוסר דירות מצריכה תשובה לשאלה - פתאום נוצר צורך? איך הסתדרו לפני 2008, היה שפע של דירות? אני טוען שאין חוסר בדירות. יש עשרות אלפי דירות ריקות בארץ. אני אישית מכיר כמה כאלה. מידי שנה יש צורך ב- 40,000 דירות והשוק מייצר 30,000 דירות. תשאלו מהיכן מגיעות עוד 10,000 דירות? מאזרחי ישראל "שמחזירים ציוד" ומשאירים דירה בירושה. תבדקו בלמ"ס כמה דירות כאלה יוצאות לשוק מידי שנה ותקבלו את התשובה לבלוף הגדול של מחסור בדירות. כ - 30% מהדירות בארץ מוחזקות בידי משקיעים. אם הדירות יחזרו לשוק ייווצר עודף גדול של דירות. יש הרבה צעדים שאפשר לעשות כדי להוריד את מחירי הנדל"ן, אף אחד מהם לא נעשה עד כה!!!
רובין הוד  |  18.05.11