אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דוד ברוך: "לבנקים הגדולים אין אינטרס שחוק האיגוח יעבור" צילום: עמית שעל

דוד ברוך: "לבנקים הגדולים אין אינטרס שחוק האיגוח יעבור"

מנכ"ל אקסלנס התייחס לחקיקה המתגבשת שתאפשר לראשונה איגוח הלוואות במערכת הבנקאית ומכירתם לגופים המוסדיים: "המוסדיים ידעו לתמחר את הסיכון של התיקים המאוגחים ואין מה לחשוש"; ענת לוין: "איגוח לבנק נועד בראש ובראשונה לפנות הון ולנהל הון.

18.05.2011, 13:25 | מערכת כלכליסט

"איגוח לבנק נועד בראש ובראשונה לפנות הון ולנהל הון. בעדיפות שנייה הוא עוד כלי לניהול נזילות". כך אמרה ענת לוין, משנה למנכ"ל בנק הפועלים, בהתייחסה לחוק המתגבש שיאפשר איגוח של משכנתאות, בוועידת שוק ההון של גלובס וזיו האפט.

לדברי לוין, "אם אנחנו בודקים את הכלכליות של המוצר הזה, בנקים יש להם עודפי הון עצומים. שנית, משכנתאות לא מפנות מספיק הון. העיתוי הנוכחי וגם האינטרס הכלכלי כזה שנמצאים במשק עם עודפי נזילות מאד גבוהים, כ-100 מיליארד שקל, עם ריבית מאד נמוכה אז כרגע לא ממש צריך את האיגוח הזה. בזמנו, ב-2003 הוצא ע"י האוצר פרס של 3 מיליון שקל למי שיאגח ראשון משכנתאות וכולם רצו למשימה אבל התברר שהתפעול קשה. יש שמועה שעומד לצאת חוק שיסדיר את הנושא הזה"

דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס התייחס אף הוא לנושא האיגו"ח ואמר: "אם הצליחו להרים חוק אכיפה מנהלית בתוך שלוש שנים למה אי אפשר להרים כל כך מהר חוק איגוח למרות המורכבות שלו. יש חיוניות רבה מאד שהחוק הזה יושלם ובמדינת ישראל יהיה איגוח זה יסייע לגיוון הטיפול בסיכונים.

"אנחנו לא יודעים היום לתת טיפול לסיכוני אשראי. זה לא קרה עד כה כי יש כוחות שמתנגדים יותר ופחות. הרשויות בשלוש שנים האחרונות היו להם סיבות לא לקדם את האיגוח ושנית זה הבנקים הגדולים שלא מתאים להם שוק איגוח שרק יעצים את התחרות. ברור שבנקים קטנים ובינוניים שיש להם מגבלת הון בצמיחה היו מאד שמחים לפנות חלק מהמשכנתאות באמצעות איגוח, וזה יכול לתת להם קפיצת מדרגה. זה היה יכול להכניס אותם לעולם הלוואות לתשתיות למשל שהיום הם לא נמצאים בו".

ברוך התייחס לחשש שגופים מוסדיים ישקיעו בתיקי איגוח אם יאושרו כאלה ואז יש חשש למשבר המשכנתאות באמריקה: "אמרו שהתיקים המוסדיים היו גרועים מאד עם סיכוני אשראי בלתי מתקבל על הדעת אבל בדיעבד התברר ששיעור החובות המסופקים לא היה כזה משמעותי. גם היה תהליך של הפקת לקחים, כמו ועדת חודק, המערכת הלכה כברת דרך משמעותית בנושא איכות הטיפול. באיגוח המוסדי יוכל לקנות סיכונים תוך שהוא מעריך את היקפם ואת איכותם והבנק כמערכת מתמחה ימשיך לנהל את האשראי המסובך ורק נצא נשכרים אם זה יקרה".

לוין הוסיפה: "היום בעצם משקיע מוסדי לא נמדד על יחידות הסיכון שבהם השיג את התשואה אלא רק על התשואה. מצד שני יש לו אג"ח בנקאיות שהביטחון בהן רק עולה כי הרגולטור דורש עוד ועוד הון. איגוח שנוצר כדי להתאים סיכונים לא נחוץ כיום בעולם שסיכונים לא נמדדים. בכל מקרה אם יש איגוח חשוב מאד לדעת איך ישערכו הגופים המוסדיים את התיקים המאוגחים".

תגיות