אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איתן ששינסקי: "לא חזינו מציאות של ספק גז אחד" צילום: דוברות משרד האוצר

איתן ששינסקי: "לא חזינו מציאות של ספק גז אחד"

יו"ר ועדת ששינסקי רומז כי לו היה יודע שהמשך קיומו של הגז המצרי יהיה בסימן שאלה, היה מקשיח את המסקנות. עם זאת, הוא מבהיר: "למדינה יש מכשירים להתמודד עם המצב גם בלי להכריז על שותפויות הגז כמונופול"

22.05.2011, 06:59 | ליאור גוטמן

"לא הבאנו בחשבון מציאות שבה יש רק ספק גז אחד שנמצא בידי אלו שהתנגדו להקמת הוועדה", כך מסביר פרופ' איתן ששינסקי - שעמד בראש הוועדה שהמליצה להעלות את רווחי המדינה בתגליות הגז - את המציאות שנוצרה בעקבות המשבר עם מצרים. "התחזיות לביקוש העתידי של חברת החשמל ושל לקוחות נוספים הביאו אותנו למסקנה שכמויות מסוימות של גז יירכשו מידי המצרים, אך נכון להיום להיום נוצרה אי־ודאות בנושא המחיר והכמות שבמסגרתם יסופק הגז המצרי לישראל" .

ששינסקי, שישתתף הבוקר ביום עיון שמקיימת האוניברסיטה העברית בנושא "ישראל והגז הטבעי: גילויים, הפקה ושימוש נכון", מסביר כי כל ההתראות שהונחו בפני הוועדה בדבר הקפאת השוק המקומי התגלו כלא נכונות ושרווחיות חברות הגז לא נפגעה בעקבות ההמלצות.

קידוח תמר. "יכול להיות שייווצר שוק מונופוליסטי", צילום: אלבטרוס קידוח תמר. "יכול להיות שייווצר שוק מונופוליסטי" | צילום: אלבטרוס קידוח תמר. "יכול להיות שייווצר שוק מונופוליסטי", צילום: אלבטרוס

"השוק לא קפא", פוסק ששינסקי. "ישראמקו השלימה סגירה פיננסית, וכבר מדברים על פיתוח מאגר נעה. עד כמה שאני מתרשם, הם ממשיכים בעבודה ובתוכניות שלהם ללא שינוי, ואולי ביתר מרץ. זו מדיניות מאוד רציונלית מבחינתם, ולמעשה זה עולה בקנה עם הקו שהנהיגה נובל אנרג'י, השותפה העיקרית בקידוחי תמר, שתמיד טענה שגם לאחר יישום ההמלצות הרווחיות תישאר סבירה".

"צריך לנהל מו"מ תקיף ולא לאפשר העלאת מחירים"

 

המשבר עם מצרים והצפי שלפיו הגז של הספקית היחידה כיום בארץ, ים תטיס, צפוי לאזול עד שחברת קידוחי הגז תמר תתחיל לפעול, יצר מציאות שבה קיים חשש למונופול של ספקית גז בודדת. אם חוזה הגז עם ספקית הגז המצרית EMG לא יחודש, תמר תיוותר ספקית הגז היחידה בארץ, וכל החוזים במשק ייפלו על כתפיהן של השותפות בקידוחים — נובל אנרג'י, דלק, ישראמקו, רציו ודור גז.

אם תמר תישאר ספקית הגז היחידה, עלול ליווצר שוק מונופוליסטי?

"יכול להיות, אבל המדינה יכולה להתמודד עם המצב החדש גם בלי להכריז על שותפויות הגז שהן מונופול. כיוון שחברת החשמל היא הזרוע הארוכה של הממשלה, יש לממשלה יד ורגל בחוזים - משרדי האוצר והתשתיות יוכלו להפעיל מכשירים אם ירגישו שהמחיר יעלה לרמות בלתי סבירות", הוא קובע".

מהן האפשרויות העומדות בפני חברת החשמל אם המצרים יעלו את מחיר הגז, ובהנחה שתמר תהיה היחידה שתספק גז למדינה?

"האופציות לא רבות, אבל למדינה יש אלטרנטיבות. צריך לוודא שלא יהיה ניצול לרעה מצד המצרים בעניין המחיר ואפשר לעמוד על המקח. אם היום חברת החשמל מספקת באמצעות גז 40% מהצריכה למשק, אז מחיר הגז כתשומה עיקרית יעלה את מחיר החשמל. לגז אין מחיר עולמי, בשונה ממחיר הנפט, אבל יש דרגות מחירים וצריך לעמוד על המשמר, לנהל משא ומתן תקיף ולא לאפשר העלאות מחירים".

ששינסקי. "השוק לא קפא", צילום:דימיטרי שבצ ששינסקי. "השוק לא קפא" | צילום:דימיטרי שבצ'נקו ששינסקי. "השוק לא קפא", צילום:דימיטרי שבצ

"אני בטוח שעליית המחירים נובעת מהיעדר הגז המצרי"

 

האם במציאות של ספק בודד יש מקום לשנות את המלצות הוועדה?

"דבר אחד ברור: במצב היפותטי שבו אין גז מצרי וכולו ישראלי, החישובים שלנו לגבי רווחיות שותפות הגז היו הערכות חסר, והרווחיות שלהן תהיה אף יותר טובה", הוא מסביר. "חלק מדיוני הוועדה עסקו בשאלת רווחיות שותפות הגז, ואני רוצה להזכיר שהנחנו רף של 4.5 דולר ל־MBTU (מיליון בריטיש תרמו יוניטס - אמת המדידה לגז טבעי - ל"ג). הדיונים של חברת החשמל בישראל הם בסדר גודל של 5.5 דולר, ואני בטוח שעליית המחיר מושפעת מהיעדר הגז המצרי.

העסקה האחרונה לרכישת גז עבור מפעלי נייר חדרה משקפת מגמה מסוכנת של התייקרות מחירי הגז ל־8.5 דולר ל־MBTU - זה מחיר כמעט כפול מההערכות שנלקחו במהלך דיוני הוועדה. כמות הרכש אמנם קטנה, אבל לדעתי, הכיוון הוא של עליית מחיר".

במהלך הדיונים על המלצות הוועדה, ביקש ששינסקי לנקז את הכסף שיגיע למדינה מתגמולי וממסי הגז שיתגלו לקרן ייעודית. זו לא יושמה למגינת לבו, והנושא איים לפוצץ את דיוני הוועדה. אלמלא הבטחה מפורשת של שר האוצר, יובל שטייניץ, לטפל בנושא, ספק אם ההמלצות במתכונתן היו מאושרות.

אתה מצטער שלא הספקת ליישם קרן ייעודית לניקוז תקבולי הגז?

"נכון להיום יש 13 מדינות שמייעדות את ההכנסות מגז ונפט לקרן המיועדת לכך. הן משתמשות רק בריבית וברווחי ההון של כספי הגז. האידיאולוגיה המוסרית היא שזהו נכס של המדינה השייך גם לדורות הבאים". 

תגיות