אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - מחקר: ההוצאה על תרופות דוחפת 1,500 משפחות מתחת לקו העוני צילום: shutterstock

בלעדי ל"כלכליסט" - מחקר: ההוצאה על תרופות דוחפת 1,500 משפחות מתחת לקו העוני

דו"ח שהציג משרד הבריאות ביום חמישי קבע כי קופות החולים לא מנצלות את מלוא תקציבי התרופות. עם זאת, החלטה להוזיל את התרופות תחסוך לשכבות החלשות רק 24 שקל בחודש

22.05.2011, 06:58 | מיקי פלד

ההוצאה הפרטית על תרופות בישראל מורידה 1,500 משפחות מתחת לקו העוני, מחציתן משקי בית של בני 65 ויותר, כך עולה ממחקר חדש של אוניברסיטת בן־גוריון ובנק ישראל.

פרופ' דב צ'רניחובסקי, שערך את המחקר עם ד"ר גיא נבון מבנק ישראל, אמר כי נתון זה מדגים את החשיבות של הודעת משרד הבריאות מיום חמישי האחרון, שלפיה תרד ההשתתפות העצמית על תרופות לחולים כרוניים במחלות קשות כגון סרטן השד, אלצהיימר, כולסטרול גבוה ועוד. על אף חשיבות ההוזלה, אומר צ'רניחובסקי כי לא מדובר בשינוי שיעלה משפחות רבות אל מעל לקו העוני.

החלטה זו של משרד הבריאות התקבלה לאחר פרסומו של דו"ח שכתב משרד רו"ח שיף, הזנפרץ ושות', לבקשת משרד הבריאות. הדו"ח מצא עודף של 143 מיליון שקל בהוצאות הרכש של קופות החולים על תרופות והליכים רפואיים שמומנו מסל הבריאות ב־2006. למרות טענות קופות החולים כי מדובר בדו"ח בעייתי, ואף שאחד מבכירי הקופות כינה אותו "דו"ח גולדסטון של מערכת הבריאות", החליט סגן שר הבריאות יעקב ליצמן על הפחתת ההשתתפות העצמית במימון תרופות לחולים כרוניים ב־33%, מ־15% ממחיר התרופה כיום ל־10%. ההורדה, שעלותה כ־60 מיליון שקל בשנה, תיכנס לתוקף לאחר אישורה בוועדת הכספים של הכנסת.

החוקרים מצאו כי ההוצאה החודשית הממוצעת של משק בית על תרופות היא אמנם 0.8% מסך ההכנסה הפנויה (כלל ההכנסות פחות מסים), אולם שיעור ההוצאה של משקי הבית בחמישון התחתון, 1.5%, הוא פי שלושה מזה של משקי הבית בחמישון העליון, 0.5%.

בפועל, בקרב משקי בית בחמישון התחתון שדיווחו על הוצאה על תרופות, ההוצאה הממוצעת עמדה על 223 שקל בחודש, כ־4% מההכנסה הפנויה הממוצעת. מאחר שכשליש מההוצאה היא על תרופות כרוניות, הפחתת ההשתתפות העצמית משמעה חיסכון ממוצע למשק בית בחמישון התחתון של כ־24 שקל בחודש.

פרופ' צ'רניחובסקי, העומד בראש תוכנית הבריאות של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, אמר כי "ההוצאה על תרופות מרשם היא בבחינת מס בלתי צודק, כי היא למעשה נכפית על האזרח. הוצאה זו עלולה לפגוע קשות בצריכת משקי בית עניים ואף בבריאותם עקב ויתור על צריכה אחרת, גם על מזון".

הוא הוסיף כי "יש לזכור שהנתונים במחקר מסתמכים על דיווח ההוצאה בפועל של משקי הבית ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יש משקי בית שבוחרים, עקב מצוקה כלכלית, לא למלא את הוראות המרשם. אלה, מן הסתם, אינם מדווחים על הוצאה ואינם מיוצגים בנתונים". טענתו של פרופ' צ'רניחובסקי מזכירה את ממצאי הסקר של מכון מאיירס־ג'וינט־ברוקדייל וסקר דומה של האוניברסיטה העברית, שלפיו כ־10%–14% מהמרואיינים דיווחו כי ויתרו על צריכת תרופת מרשם בשל עלותה הכספית.

המחקר המלא יופץ דרך בנק ישראל. 

תגיות