אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדרמה האנושית מאחורי החלטת הריבית צילום: יואב אטד

הדרמה האנושית מאחורי החלטת הריבית

הנהלת בנק ישראל תתכנס היום לדיון החודשי במדיניות הריבית, לקראת ההודעה מחר בערב על גובה הריבית במשק לחודש יוני. "כלכליסט" מגיש פרוטוקול דמיוני אך לא מופרך של דיוני הריבית, ויש בונוס: כך נראות שיחות החולין בזמן הפסקת הצהריים על האפשרות שפישר יחליף את דומיניק שטראוס־קאהן

22.05.2011, 08:45 | אמנון אטד

הנהלת בנק ישראל פותחת היום את מחזור דיוני הריבית החודשיים, שבסופם יודיע מחר בערב הנגיד סטנלי פישר על גובה הריבית לחודש יוני. סבב הדיונים יתחיל בשעה 10 בישיבה של כ־30 חברי הפורום הרחב, שבה יציגו כלכלני חטיבות המחקר והשווקים מצגות מפורטות על תנאי הרקע הכלכליים שנוגעים להחלטת הריבית. שעתיים מאוחר יותר יתכנס הפורום המצומצם, הכולל ארבעה מחברי הנהלת הבנק המייעצים לנגיד בעניין הריבית ועוד כמה חברים נלווים, לדיון במדיניות הריבית עצמה. בדרך כלל בסוף הדיון הראשון יודעים כבר משתתפיו לאן נושבת הרוח. ביום הדיונים השני מתכנסים חברי הפורום המצומצם לישיבת בוקר נוספת, שמוקדשת בעיקר לגיבוש נוסח מוסכם של ההודעה שתלווה את החלטת הריבית.

הפעם מלווה את דיוני הריבית רצף נתונים כלכליים חשובים שפורסמו בשבוע שעבר, כמה מהם בעלי השפעות סותרות, שיוצרים מציאות סבוכה שכמוה לא היתה לנו כבר הרבה זמן. לזבוב שיימצא על קיר לשכתו של פישר צפוי להיות מעניין במיוחד. לו יכול היה לספר מה שמע, סביר להניח שזה, פחות או יותר, הפרוטוקול שעליו היה מדווח (ייחוס הדברים לדוברים השונים הוא כמובן דמיוני לחלוטין, אבל הדברים עצמם, מן הסתם, אכן ייאמרו היום):

סטנלי פישר, צילום: אוראל כהן סטנלי פישר | צילום: אוראל כהן סטנלי פישר, צילום: אוראל כהן

באיחור קל מתיישב פישר בראש שולחן הדיונים בחדר הישיבות הקטן שצמוד ללשכתו בקומה השביעית. לשמאלו מתיישבים שלושה מבין ארבעת המייעצים לו: המשנה לנגיד פרופ' צבי אקשטיין, מנהלת חטיבת המחקר ד"ר קרנית פלוג ומנהל חטיבת השווקים בארי טאף. מול פישר, מצדו השני של שולחן האליפסה, יושבים דובר הבנק ד"ר יוסי סעדון, מזכירת הוועדה המוניטרית אסתי שוורץ שאמורה לקבל מידי הנגיד את הסמכות לקביעת הריבית, ראש מטה הנגיד אדי אזולאי והמייעץ הרביעי לנגיד, הממונה על האגף המוניטרי־פיננסי בחטיבת המחקר ד"ר עקיבא אופנבכר. כולם נראים קצת עייפים מהדיון עמוס הגרפים והטבלאות של הפורום הרחב, שהסתיים רק לפני רבע שעה.

פישר פותח את הדיון בסקירה קצרה: "מדד אפריל היה אמנם נמוך מההערכות המוקדמות, וגם מחירי הסחורות בעולם, ובמיוחד מחיר הנפט, נמצאים לאחרונה במגמת ירידה. אבל בניגוד לנתונים החיוביים האלה, תחזיות האינפלציה לשנה הקרובה שאנחנו מקבלים מהאנליסטים החשובים במשק אינן יורדות, וכבר ארבעה חודשים רצופים הן מסתכמות ב־3.1%, שזה מעל לגבול העליון של יעד יציבות המחירים. זה נתון חשוב ומאוד מדאיג. יש למישהו מה להוסיף?".

אקשטיין: "נתוני הלמ"ס מראים שמחירי הדירות ממשיכים לעלות, ובחודש שעבר עלה מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים ב־0.8% נוספים. אנחנו יודעים שמחזוריות ארוכת טווח של מחירי הדיור מתקיימת תמיד, גם בארץ וגם בעולם, אבל מה שאנחנו חייבים לעשות זה להבטיח שהמחזוריות הזאת לא תתפתח לחוסר יציבות פיננסי".

פישר: "יוסי, אולי באמת כדאי לציין בהודעה לעיתונות כי בכל המדינות שבהן הדירות התייקרו בקצב דומה או גבוה לזה של ישראל, נקטו הרשויות צעדים להגבלת האשראי לדיור".

טאף: "הריבית בארה"ב צפויה להישאר ללא שינוי לפחות בחצי השנה הקרובה. עוד העלאת ריבית אצלנו תגדיל את פערי הריביות ותגרום לחיזוק נוסף של השקל. ביום שישי חזר שער החליפין האפקטיבי כמעט חודשיים לאחור. אבל עם זאת, אנחנו מזהים לאחרונה סימנים לכך שהפעולות שלנו נגד הספקולנטים במט"ח מתחילות להראות תוצאות. אנחנו פועלים נגדם בעיקר באמצעות הגבלת הכדאיות שלהם להשקיע במק"מ. בנוסף לחובת הדיווח שתיכנס לתוקף ב־1 ביולי, אנחנו מצמצמים בחודשים האחרונים בהדרגה את היקף ההנפקות החודשיות של המק"מ. כתוצאה מכך מחיר האגרות עולה, והן הופכות לפחות אטרקטיביות בעיני המשקיעים הזרים. בחודש מרץ הם מימשו כבר מק"מ במיליארד דולר, אחרי עודף רכישות של 3.6 מיליארד דולר בשלושת החודשים הקודמים".

בארי טאף, צילום: ששון תירם בארי טאף | צילום: ששון תירם בארי טאף, צילום: ששון תירם

מגיעים הסנדוויצ'ים. מזל שכבר צהריים, וחברי הפורום המצומצם מקבלים משהו לאכול. בדיון הקודם, שנערך באולם הגדול, קיבלו חברי הפורום הרחב רק מים וסודה. אבל גם עכשיו מדובר בלא יותר מהסחורה הרגילה: סלט טונה, גבינה לבנה וביצה קשה.

טאף מנצל את ההפוגה הקצרה ושואל את הנגיד: "סטנלי, ראית את הרשימה שפרסמה סוכנות ההימורים הבריטית למחליף אפשרי של שטראוס־קאהן? זה לא מעליב ששמו אותך רק במקום ה־11, אחרי שרי האוצר לשעבר של גרמניה וטורקיה?". "אני לא מבין למה בכלל הכניסו אותי לרשימה", עונה פישר, "עם המצב הקשה של כמה מהמדינות בגוש היורו, ועם הסדרי החובות שבדרך, קשה לי לראות מצב שיו"ר קרן המטבע הבא לא יהיה מישהו מאירופה".

בחזרה לדיון. פלוג: "אומדני החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון שפרסמה הלמ"ס בשבוע שעבר מתאימים לתחזית הצמיחה המעודכנת שלנו, של 4.5% בשנת 2011. למרות התחזקות השקל, היצוא גדל ברבעון הראשון בשיעור שנתי של 16%, בהמשך לעלייה של יותר מ־11% ברבעון האחרון של השנה שעברה. אלה הם נתונים מצוינים".

עקיבא אופנבכר: "צריך גם לזכור שהאבטלה ירדה לאחרונה ל־6% וחזרה למעשה לרמה הנמוכה של ערב המשבר. נתוני הפעילות הריאלית מאפשרים לנו להעלות החודש את הריבית".

פישר: "צריך גם להביא בחשבון שרוב הפעילים בשוק ההון מעריכים שנעלה החודש את הריבית. בחודש שעבר לא העלינו את הריבית, והיו כאלה שפירשו את זה בטעות כאילו אנחנו פחות נחושים להיאבק באינפלציה. יוסי, בהודעה מחר צריך להדגיש שאנחנו נחושים להחזיר את האינפלציה אל תחום יעד יציבות המחירים".

סעדון: "בפרק על הגורמים העיקריים להחלטת הריבית נמקם במקום הראשון את העובדה שהציפיות לאינפלציה ל־12 החודשים הבאים נמצאות עדיין מעל הגבול העליון של היעד".

פישר מסכם את הדיון: "טוב, כולנו מבינים היטב מה צריך לעשות. מחר ב־9 בבוקר אנחנו נפגשים כאן לניסוח סופי של הודעת הריבית".

כשכולם קמים ממקומותיהם, נזכר טאף בעוד משהו: "סטנלי", הוא פונה לנגיד, "אנחנו ממשיכים לדון מדי חודש בהחלטת הריבית, כמעט 14 חודשים אחרי שחוק בנק ישראל החדש שמחייב הקמת ועדה מוניטרית אושר בכנסת. מה קורה עם מינוי הוועדה שתיקח מאיתנו את העול הזה של קביעת הריבית?".

פישר: "אין לי מושג למה זה לוקח כל כך הרבה זמן, אף שהבנתי שבזמן האחרון זז בכל זאת משהו. אני צריך להתקשר לשטייניץ ולשאול מה קורה".

תגיות