אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"שחקני נוסטרו וקרנות הגידור מאמינים שהבורסה צריכה לתקן חזק" צילום: shutterstock

"שחקני נוסטרו וקרנות הגידור מאמינים שהבורסה צריכה לתקן חזק"

המשבר באירופה, היחסים עם ארה"ב וההכרה האפשרית במדינה פלסטינית באו"ם מעכירים את האווירה באחד העם - ומקטינים את מחזורי המסחר. "אין כיום ידיים חזקות, השוק חלש וזה מאפיין את כל אפיקי ההשקעה"

22.05.2011, 17:17 | שהם לוי ומישל אודי

בימים האחרונים מחזורי המסחר בבורסה הולכים וקטנים - מגמה שהחלה באפריל, שבו ירד מחזור המסחר הממוצע בתל אביב ל-1.6 מיליארד שקל - 25% פחות מהחודש המקביל אשתקד. אמנם באפריל חל חג הפסח, אך בימים האחרונים מחזור המסחר נע בין מיליארד ל-1.5 מיליארד שקל - הרבה פחות מהממוצע ב-2010, כ-2 מיליארד שקל.

הירידה נובעת מחששות המשקיעים לגבי המשבר באירופה, המתיחות המדינית עם ארה"ב - וההכרה האפשרית של האו"ם במדינה פלסטינית. אירועי העבר בשנים האחרונות הוכיחו כי שוק ההון בישראל עמיד בפני זעזועים, אבל האם הכרזה שכזאת תהיה גדולה מדי על שוק ההון? קשה לדעת.

"השוק לא עושה שום מהלך שמצריך שינוי פוזיציה. יש שחקני ארביטראז' וסוחרים שמאיצים את מחזור המסחר כשיש עניין בשוק, אבל מקטינים מאוד כשהגופים הגדולים לא פועלים בו והם מהווים כ-50% מהמחזור היומי. אחריהם יש את הסוחרים היומיים המהווים כ-30% מהמחזור היומי - והם לא פועלים בגלל התנודתיות הנמוכה", אומר זיו פניני, משנה למנכ"ל מגדל שירותי בורסה ומנהל חדר מסחר ישראלי. "המשמעות של המצב הזה היא שישנה התבצרות של שתי אסכולות שונות - בין המשקיעים לבין הסוחרים".

לדבריו, משקיעים רבים מעריכים כי הריבית הנמוכה מחייבת אחזקת שיעור גבוה של מניות. "מולם", הוא מוסיף, "עומדים שחקני נוסטרו וקרנות הגידור שמאמינים שהשוק צריך לתקן חזק - גם בשוק האג"ח וגם בשוק המניות, וזאת על רקע תחילת הליך עליית הריבית בעולם והפסקת תוכנית התמריצים".

מחכים לשעת כושר

"אין כיום ידיים חזקות, השוק חלש וזה מאפיין את כל אפיקי ההשקעה" אומר ל"כלכליסט" יניב פגוט, אסטרטג ראשי בקבוצת איילון. "רוב הגופים המוסדיים היו בשוק בתחילת השנה בפוזיציות מאוד גדולות במניות - אז התפישה היתה שהסיכוי בשוק האג"ח לא מפצה על הסיכון - בפועל שוק המניות המקומי ירד בכ-6% ויותר במדדי השורה השנייה והשלישית מתחילת השנה, אבל באג"חים הארוכים לא היו הפסדי הון".

לדברי פניני, הגופים הגדולים מחכים לשעת כושר, "שחקני גידור מאמינים שהמוסדיים יתחילו להקטין החזקות וזה יוביל לירידת שערים. בימים האחרונים לא השחקנים המסורתיים ולא שחקני הקרנות מגלים פעילות ערה בשוק".

   

פגוט: "אותם מוסדיים חשבו שהם בחשיפה גבוהה לשוק המקומי, הקטינו כעת את החשיפה - אז השוק נוזל למטה; מצד שני אין ירידה חדה - אף אחד לא מוכר באגרסיביות וכך השוק זוחל למטה". 

"לא יודעים איך לאכול את זה"

"אני לא חושב שיש פחות עניין בשוק" אומר מנגד עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות. "יש כעת נתונים מעולים לגבי המשק הישראלי. על הגורם הזה מעיב כל מה שקורה במישור המדיני ואף אחד לא יודע איך לאכול את זה. החשש הוא שבעקבות הכרזה על מדינה פלסטינית תהיה יציאה של גופים זרים. אבל חייבים לשים סימן שאלה קטן".

אזולאי: "גם לפני ההתנתקות השוק ירד ואחר כך עלה, זה קרה גם במלחמת לבנון השנייה שהשוק ירד חזק ואז תיקן. הרבה מאוד גופים שמזהים חשש בקרב המשקיעים, מקטינים חשיפה. אם מנתחים את השוק מבחינה כלכלית צריך לקנות מניות. ברגע שקשה לי להעריך מה תהיה ההשפעה אני לוקח צעד אחד אחרונה וממתין שהתמונה תתבהר".

כך או כך, אזולאי ממליץ למשקיעים לרכוש הגנות, "הדבר הנכון הוא לא למכור מניות אלא לגדר את המניות, במקרה שהתרחישים הפחות אופטימיים יתרחשו".

תגיות