אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסיקה תקדימית של ביהמ"ש: אין פטור מהיטל השבחה לדירה שהיתה בכינוס נכסים צילום: shutterstock

פסיקה תקדימית של ביהמ"ש: אין פטור מהיטל השבחה לדירה שהיתה בכינוס נכסים

ביהמ"ש המחוזי בחיפה דחה את בקשת בנק לאומי לפטור אותו מדמי השבחה עבור דירה שהושבחה עוד לפני שהבנק עיקל אותה

23.05.2011, 09:50 | דותן לוי

דירה שהושבחה ונמכרה בידי כונס הנכסים של הבנק לא תזכה לפטור מתשלום דמי השבחה, אף שהחוב בגין היטל ההשבחה נוצר לפני שכונס הנכסים החל את עבודתו - כך עולה מפסיקה תקדימית של בית המשפט המחוזי בחיפה, שהתקבלה לפני כשלושה שבועות.

הפרשה החלה ב־2002, לאחר שבנק לאומי מינה כונס נכסים עבור דירה בנהריה שהמשכנתה עבורה לא שולמה, כדי שיממש את המשכנתה בהליכי הוצאה לפועל. רק ב־2009 נמצא קונה לדירה ונחתם חוזה מכר, והכונס פנה לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בנהריה כדי שזו תאשר את העברת הזכויות בנכס לרוכשים.

אלא שהוועדה המקומית התנתה את העברת זכויות הנכס בתשלום חוב בגין היטל השבחה, שנוצר בעקבות אישור תוכנית מתאר בעיר ב־1996, שהביאה להשבחת הנכס לפני מימוש המשכנתה ותחילת עבודתו של כונס הנכסים.

כונס הנכסים התנגד לתשלום היטל ההשבחה, ופנה לרשם ההוצאה לפועל כדי שיורה לוועדת התכנון המקומית להעביר את הזכויות מבלי לדרוש את תשלום ההיטל. הרשם קיבל את בקשת כונס הנכסים, וקבע כי אין לחייב את הכינוס בתשלום.

ועדת התכנון והבנייה נהריה ערערה לבית משפט השלום על החלטת רשם ההוצאה לפועל. הערעור, שהוגש באמצעות עוה"ד אבי גולדהמר ועודד דונג ממשרד אבי גולדהמר ושות', התקבל, והבנק הגיש בתגובה ערעור לבית המשפט המחוזי בחיפה, אך זה דחה את ערעור הבנק.

לדברי עו"ד גולדהמר, מדובר בהחלטה בעלת השפעה רחבה על הוועדות לתכנון ולבנייה ברשויות המקומיות ועל רוכשי דירות מכונסי נכסים, ולפיה אין לתת פטור להיטל השבחה לדירה מכונס שהושבחה ונמכרה. "בית המשפט הגיע להחלטה הנכונה, מאחר שאין זה ראוי שהציבור יספוג בעצמו את העלויות של היטלי ההשבחה ושבנקים שנהנו ישירות מההשבחה יהיו פטורים מתשלום".

תגיות