אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המהומות בסוריה ברשת: שלטון אסד רודף את המתנגדים בפייסבוק צילום: אי פי אי

המהומות בסוריה ברשת: שלטון אסד רודף את המתנגדים בפייסבוק

על רקע העימותים האלימים במדינה, דורש המשטר בדמשק מפעילי אופוזיציה למסור את סיסמאותיהם לרשת החברתית, שבה נעזרים רבים מהמפגינים

23.05.2011, 12:44 | עומר כביר
הממשל הסורי פתח חזית חדשה מול המפגינים נגד שלטון אסד, ומנסה לסכל את התארגנותם ברשתות חברתיות - כך מדווח "הניו יורק טיימס". לפני כשלושה חודשים, במאמץ נואש למנוע התפרצות מהומות במדינה דוגמת אלה שסחפו את תוניסיה ומצרים, התיר הממשל גישה חופשית לפייסבוק ולטוויטר. ואולם כעת, לדברי אקטיביסטים בסוריה ומומחי פרטיות, שינה שלטון אסד את גישתו.

לפי הדיווח, גורמי ביטחון החלו לדרוש ממתנגדי המשטר למסור את סיסמאות הגישה שלהם לפייסבוק, ולהפסיק לסירוגין את פעילותן של רשתות אינטרנט סלולרי. באזורים מועדים לפורענות, מנותקות גם רשתות החשמל והטלפון.

בתשעת השבועות האחרונים נהרגו בהתנגשויות האלימות עם כוחות הביטחון יותר מ-700 איש. לאור העובדה שלמדינה נאסרה כניסתם של עיתונאים זרים, השתמשו המפגינים בפייסבוק, טוויטר ויוטיוב על מנת להעביר מידע לעולם החיצון. "המידע היחיד מגיע מהעיתונאים האזרחים", אמר ל"ניו יורק טיימס" עמר אבו אל-חמיד, גולה סורי השוהה בארה"ב. "בלעדיהם לא היינו יודעים כלום".

במקביל משתמשים מתנגדי המשטר ברשתות החברתיות לתיאום פעולותיהם. לעמוד הפייסבוק "המהפכה הסורית 2011" יש יותר מ-180 אלף חברים והוא מהווה מקור מידע משמעותי. מאז פתח הממשל את הגישה לרשת החברתית בתחילת פברואר, עלה מספר החברים בה במדינה ב-105% והוא עומד כיום על 580 אלף איש.

העמוד "המהפכה הסורית 2011", צילום מסך: Facebook העמוד "המהפכה הסורית 2011" | צילום מסך: Facebook העמוד "המהפכה הסורית 2011", צילום מסך: Facebook

"החוקר אמר לי שהם יודעים שכתבתי דברים רעים"

ואולם, השלטון עצמו מנסה לנצל את השימוש הרב שנעשה ברשת החברתית. תושב סוריה בשנות ה-20 לחייו, שביקש להישאר בעילום שם, סיפר שכשנעצר בסוף אפריל דרשו ממנו החוקר את סיסמת הפייסבוק שלו. "אמרתי לו שאין לי חשבון שם, אבל הוא הכניס לי אגרוף לפרצוף ואמר שאני משקר ושהם עוקבים אחרי ויודעים שכתבתי שם 'דברים רעים'", הוא אמר.

 לדבריו, בסופו של דבר הוא מסר את הסיסמה, וכששוחרר אחרי שבועיים גילה שפורסמו בשמות סטטוסים פרו-שלטוניים. "יצרתי חשבון חדש בשם מזויף, וכך עשו מרבית החברים שלי", הוסיף. בעבר דווח כי תומכי משטר אסד מקימים דפי פייסבוק שבהם הם קוראים לערוך מתקפות ספאם על אתרים המזוהים עם האופוזיציה. 

מתנגדים אחרים העידו גם הם על התנהלות דומה, ואמרו שהם מפעילים מספר רב של חשבונות פייסבוק, שחלקם נועדו במיוחד על מנת להונות את שירותי הביטחון במקרה שאלו יבקשו סיסמת גישה אליהם. הרשת החברתית, אגב, אוסרת על יצירת חשבונות מזוייפים, ואם יתגלה הדבר על-ידה עלולים אותם חשבונות להיחסם.

תגיות