אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - יוסי אפרתי: "65% מהתיק המנייתי שלי מושקעים בארה"ב" צילום: אריאל בשור

ראיון "כלכליסט" - יוסי אפרתי: "65% מהתיק המנייתי שלי מושקעים בארה"ב"

בזמן שהחברים בכיתה קנו משחקים, אפרתי קנה מניות. היום, כמה שנים מאוחר יותר כמנהל ההשקעות בהכשרה ביטוח, הוא עדיין מאמין גדול באפיק, בעיקר בשוק האמריקאי

26.05.2011, 07:25 | רחלי בינדמן

המשיכה של יוסי אפרתי, מנהל ההשקעות הראשי של הכשרה ביטוח, לשוק ההון התחילה עוד כשהיה נער צעיר. "תמיד השקעתי בבורסה", הוא מספר בראיון ל"כלכליסט". "הייתי לוקח את דמי הכיס שקיבלתי, ובזמן שילדים אחרים קנו משחקים, אני קניתי מניות. גם את מענק השחרור שקיבלתי מצה"ל שמתי בשוק. תמיד קראתי עיתונים כלכליים ומדריכים למשקיע המתחיל".

ההצלחות והכישלונות שנחל בבורסה באותם ימים לימדו אותו לא מעט על השוק. "נכנסתי לבורסה בשנת 1986, כשהשוק לא היה כל כך מפותח. השקעתי במניות הבנקים אז והרווחתי יפה, אבל היו לי גם כמה כישלונות - למשל ההשקעה שלי במניית חברת הביטוח הסנה שהתאיידה מהעולם".

קידום מטאורי

לאחר שהשתחרר מצה"ל, אפרתי לקח קורסים בתחום התכנות, אך בחר בסופו של דבר לעשות תואר ראשון בכלכלה. בועת ההייטק שאבה אותו חזרה לעולם המחשבים והוא התקבל לעבודה בקומברס, אך מהר מאוד השתעמם. "בשנת 2000 קיבלתי הצעה מבנק לאומי לעבוד בחדר מסחר, ועזבתי. ברגע שהגעתי לשוק ההון ידעתי שזה מקומי".

לאחר תקופה בבנק לאומי ולאחר מכן בבית ההשקעות גאון, הגיע אפרתי להכשרה ביטוח, שם שימש במשך כשנה כאחראי על תחום המניות.

כעבור שנה זכה לקידום מטאורי, כשעופר טרמצ'י, המנכ"ל הצעיר של הכשרה ביטוח, החליט למנות אותו למנהל ההשקעות הראשי של החברה - זה היה בסוף 2007, ערב המשבר הפיננסי העולמי.

יוסי אפרתי, צילום: אריאל בשור  יוסי אפרתי | צילום: אריאל בשור יוסי אפרתי, צילום: אריאל בשור

"זה היה משבר שלא היה כדוגמתו", אומר אפרתי. "המטרה שלי היתה אז לקחת את תיק ההשקעות של הכשרה ביטוח מהמקומות שבהם היה היסטורית - מהמקום האחרון בביצועים - לשלושת המקומות הראשונים. בתחילת 2008 התיק היה בעייתי יחסית וכלל נכסים רעילים. מהר מאוד התעשתנו, והחלטנו תוך כדי תחילת הירידות בשוק לייצב את התיק ולהתחיל למכור אג"ח ברמות סיכון גבוהות".

זה היה מהלך נכון? הרי בדיעבד שוק האג"ח תיקן את הירידות.

"כן, כי מכרנו די מהר לאחר שהתחילו הירידות. ההיסטוריה הוכיחה שחלק מהאג"ח שמכרנו ירדו אחרי כן למחירים של קרוב לאפס וחלק הגיעו להסדר".

לא ניצלתם את המשבר לרכוש אג"ח במחירי מציאה?

"ב־2008 לא קנינו, אלא רק לקראת סוף הרבעון ראשון של 2009. עוד משהו שעשינו ב־2008 זה לחתוך חזק במניות. אם רוב הגופים עברו תוך כדי המשבר לאחזקה של 10%–15% במניות בתיק מרמה של 30% ב־2007, אנחנו ירדנו מ־30% ל־4%. נכנסנו ל־2009 עם מעט מניות ועם תיק מאוד דפנסיבי, אבל מניתוח שעשינו באותם ימים ראינו שהעולם שינה כיוון, ולכן לקראת סוף הרבעון הראשון של 2009 התחלנו לעלות חשיפה גם למניות, ולחזור ולרכוש אג"ח מסוימות, חלקן במחירים הרבה יותר נמוכים ממה שמכרנו. ידענו להתארגן מהר, לרדת אגרסיבית ולעלות מאוחר יותר".

הגדלתם באחרונה השקעה בסחורות שדווקא יורדות כעת.

"באפריל רשמנו תשואה של 0.89% בתיק ביטוחי המנהלים שלנו, כשהממוצע של השוק עמד על 0.2%. מה שסייע לנו זה דווקא האחזקה בסחורות, שאכן ירדו במאי, מה שכנראה קצת יפגע בנו. אבל בטווח הארוך מחירי הסחורות יהיו גבוהים מהיום. התנודתיות קצרת הטווח לא מעניינת אותי. אני פחות מתייחס לנפט, אלא ממליץ יותר על סחורות חקלאיות וסחורות קשות כמו מתכות".

"מחירי הנדל"ן יירדו"

לאן להערכתך הולך שוק ההון המקומי?

"השוק המקומי הוא בעייתי עכשיו בגלל המצב הגיאו־פוליטי, לצד הכרזת העצמאות הצפויה של המדינה הפלסטינית. אם התרגלנו עד כה שההשקעה בארץ מניבה תשואת יתר ביחס לארה"ב, השנה זה מתהפך. השוק הגיע כמה פעמים לרמות השיא ולא הצליח לשבור אותו, ובצדק. משקיעים זרים מבינים את הסיכון שנוצר בישראל ומושכים את כספם מפה. דווקא הבנקים בארץ יציבים ומראים רווחיות, ולאורך זמן מומלץ להשקיע במניות הבנקאיות בישראל.

"שוק המניות ימשיך לרדת בארץ, בשונה מארה"ב, שם התחזית שלי מאוד חיובית. אני מאמין שהמדדים המובילים בישראל יראו ביצועי חסר על פני השוק האמריקאי. השוק המומלץ הוא ללא ספק ארה"ב. אני ממליץ להתרכז באחזקה מנייתית בארה"ב. אני מחזיק היום 65% מהתיק המנייתי בארה"ב, תיק מאוד אגרסיבי, עוד 5% בשווקים מתעוררים ו־30% בארץ במניות דפנסיביות כמו המניות הבנקאיות. גם חשיפה גדולה לשווקים מתעוררים לא מומלצת כרגע עקב התגברות האינפלציה בשווקים הללו".

מה לגבי שוק הנדל"ן?

"מחירי הדיור בישראל הגיעו לשיא. ההערכה שלנו היא שבעוד שנה נתחיל לראות ניצנים של ירידות קלות בשוק, בין 5% ל־10%, כולל בתל אביב ובאזור המרכז. הסיבה לכך היא הגידול בהיצע - קבלנים בונים היום יותר עקב המחירים הגבוהים, אבל את ההיצע נתחיל לראות רק בעוד שנה. מצד שני, רואים ניצנים של קיטון בביקושים כתוצאה מהעלאת הריבית וגם מיציאה של משקיעים משוק הנדל"ן.

"עד היום כשליש מהשוק היה של משקיעי נדל"ן ואילו כרגע, עקב עליות המחירים, התשואות שמקבלים מזעריות ומצד שני התשואות בשוק עולות כשאג"ח צמודות ארוכות ממשלתיות שנתנו בעבר 1.5% כבר נותנות היום 2.5%. לכן רואים היום חזרה של משקיעים לשוק ההון ועצירה מוחלטת של קניית דירות להשקעה, מה שמקטין את הביקושים. כיום גם זוגות צעירים יושבים על הגדר ולא ממהרים לרכוש. שני הכוחות הללו יחד יביאו לירידת מחירים".

השורה התחתונה של יוסי: "שוק המניות הישראלי יציג ביצועי חסר לעומת מקבילו בארה"ב. מומלץ להתרכז במניות אמריקאיות, לצד הקטנת החשיפה לשווקים המתעוררים. בנוגע לסחורות - מציע שלא להתרגש מהתנודתיות בטווח הקצר"

תגיות