אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אהרון פוגל סימן לויקטור מדינה את הדרך החוצה ממגדל צילום: אביגיל עוזי

אהרון פוגל סימן לויקטור מדינה את הדרך החוצה ממגדל

חילוקי הדעות בין מדינה, יו"ר מגדל שוקי הון, ליונל כהן, מנכ"ל קבוצת מגדל, הגיעו לשיא. תמיכתו של פוגל במנכ"ל הביאה להתפטרותו של מדינה

26.05.2011, 07:23 | רועי ברגמן וגולן חזני

חילוקי דעות חריפים בדירקטוריון בית ההשקעות מגדל שוקי הון הובילו אתמול להודעת יו"ר בית ההשקעות ויקטור מדינה על עזיבתו את התפקיד בספטמבר הקרוב. מדינה הודיע על כך לדירקטוריון החברה־האם, מגדל ביטוח, בישיבת הדירקטוריון שהתכנסה אתמול בבוקר לצורך אישור הדו"חות הרבעוניים. מדינה יסכם בכך כהונה בת שנתיים בתפקיד.

גורמים המעורים בעניין מספרים על מחלוקות עמוקות שהתגלעו בין מדינה לבין מנכ"ל מגדל ביטוח, יונל כהן, המכהן גם כדירקטור בבית ההשקעות, שהגיעו לשיאן בחודש החולף. הסכסוך בין השניים אף יצר קרע בין מדינה לבין יו"ר קבוצת מגדל, אהרון פוגל, ידידו הקרוב ומי שהביא אותו לבית ההשקעות. מדינה שקל לעזוב את בית ההשקעות ואף העביר מכתב התפטרות לפני חודש, אך חזר בו. אתמול, כאמור, הודיע על החלטתו לדירקטוריון, שקיבל אותה.

בסביבתם של מדינה וכהן הגדירו אתמול את היחסים ביניהם ככאלה ש"לא שררה בהם כימיה מהיום הראשון". שתי מחלוקות עיקריות נתגלעו בין השניים בעבודתם המשותפת: האחת סביב חשבון הנוסטרו של החברה והשנייה סביב פעילות ההשתלמות שלה.

מאז נכנס לתפקידו בספטמבר 2009, דאג מדינה לצמצם באופן עקבי את חשבון הנוסטרו של מגדל שוקי הון, שנוהל באסטרטגיית לונג־שורט והכיל בעיקר איגרות חוב קונצרניות, עד לחיסולו הסופי ברבעון האחרון אשתקד. החלטת דירקטוריון מגדל שוקי הון לעשות כן התקבלה עוד לפני שמדינה הגיע לחברה, בסוף 2008, אך מקורבים לחברה ציינו, כי חיסול הפעילות לחלוטין היה בניגוד לדעתו של כהן.

פעילות הנוסטרו של מגדל שוקי הון הפכה בשנים האחרונות לחרב פיפיות עבור בית ההשקעות, כשבשיאו של המשבר הפיננסי רשמה הפעילות הפסד ניכר ב־2008, שהתחלף ברווח מרשים עם התאוששות השוק בשנה שלאחר מכן. מדינה, הנחשב לשמרן בדעותיו, הוביל כאמור את פעולת חיסולו של החשבון, תוך שהוא מגדירו כ"אזור שלא נהנים ממנו ולא נפגעים ממנו". בשיאו עמד היקף הנכסים בתיק הנוסטרו על 160-140 מיליון שקל.

נקודת חיכוך נוספת וחריפה יותר בין מדינה לכהן היתה כשבקבוצת מגדל ביקשו להעביר את פעילות קרנות ההשתלמות של בית ההשקעות, ובראשן קרן קה"ל המנהלת כ־8.2 מיליארד שקל, לחברת הביטוח, בניגוד לדעתו של מדינה. העברת הקרנות הושלמה בתחילת 2011, לאחר שמדינה הצליח לעכב בשנה את הוצאתה לפועל של ההחלטה, אך לא להופכה. ניהול ההשקעות של קרנות ההשתלמות נותר, לפי שעה, בחברת ניהול התיקים של מגדל שוקי הון.

המחלוקת בין מדינה לכהן התגלגלה עד לפתחה של בעלת השליטה בקבוצת מגדל, חברת ג'נרלי, שם הבינו כי השניים אינם יכולים לעבוד זה לצד זה, אחרי שכהן הציב קווים אדומים לדפוס הפעולה של מדינה. יו"ר הקבוצה, פוגל, נקלע אף הוא לסכסוך ומאחר שבחר לתמוך בכהן, בחר מדינה לעזוב.

מדינה בן ה־71, היה מנכ"ל משרד האוצר בשנים 1988-1986, משנה לנגיד בנק ישראל, מנכ"ל בנק מזרחי בעבר ומועמד לתפקיד הנגיד. הוא נחשב למקורבו של פוגל והגיע למגדל שוקי הון לפי בקשתו של האחרון במטרה להחליף בתפקיד את דן ללוז. בתקופתו עבר מגדל שוקי הון שינוי ארגוני, בין היתר בעקבות העברת קרנות ההשתלמות לחברה־האם.

תגיות