אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרמיירליג או לה ליגה - איזו ליגה טובה יותר? צילום: רויטרס

פרמיירליג או לה ליגה - איזו ליגה טובה יותר?

בשבת ייערך גמר ליגת האלופות בין ברצלונה למנצ'סטר יונייטד. האם אפשר למדוד איזו ליגה טובה יותר? בטח שאפשר

26.05.2011, 10:28 | אוריאל דסקל

משחק גמר ליגת האלופות בין מנצ'סטר יונייטד לברצלונה שוב מעלה את הוויכוח הישן בין אוהבי הכדורגל הספרדי לאוהבי הכדורגל האנגלי.

הוויכוח נסב על השאלה איזו ליגה טובה יותר — הליגה הספרדית (לה ליגה) או הליגה האנגלית (הפרמיירליג)? יש כאן עניין של טעם ועל טעם וריח אין להתווכח, כפי שאומר הפתגם העממי. עם זאת, פרדריך ניטשה ציין שאם לא נתווכח על טעם ועל ריח, לא יהיה לנו על מה להתווכח. ובוויכוח צריך להביא טיעונים לכאן ולכאן כדי לבדוק איזו ליגה טובה יותר.

בשביל לבדוק מה "טוב יותר", נצטרך להשתמש בנתונים שיש בידינו, שאלו יעזרו לנו לקבל החלטה מושכלת.

וויין רוני נגד ליאו מסי. 26 - 21 לאנגליות במפגשי ליגת האלופות מאז 2005, צילום: אי פי איי וויין רוני נגד ליאו מסי. 26 - 21 לאנגליות במפגשי ליגת האלופות מאז 2005 | צילום: אי פי איי וויין רוני נגד ליאו מסי. 26 - 21 לאנגליות במפגשי ליגת האלופות מאז 2005, צילום: אי פי איי

קודם כל — נבדוק את המאזן ראש בראש בליגת האלופות מאז עונת 2005/06.

מ־43 משחקים ששוחקו בין קבוצות אנגליות לקבוצות ספרדיות בליגת האלופות, הקבוצות האנגליות יצאו עם 15 ניצחונות ו־51 שערים. הקבוצות הספרדיות ניצחו 12 פעמים וכבשו 44 שערים. 16 משחקים הסתיימו בתיקו.

באותה תקופה הגיעו 26 פעמים קבוצות אנגליות לשלב הנוק־אאוט של ליגת האלופות, בעוד הליגה הספרדית שלחה 21 קבוצות לשמינית הגמר ומעלה. שבע קבוצות ספרדיות הגיעו לחצאי הגמר של ליגת האלופות, בעוד ש־12 קבוצות אנגליות עשו את אותה הדרך.

בסך הכל, המאזן של האנגליות מול הספרדיות בליגת האלופות עומד על 21-26 לזכותן. תוצאות משחקי ליגת אירופה (לשעבר גביע אופ"א) פחות רלבנטיות כדי לקבוע איזו ליגה תחרותית יותר, וזאת משום שחלק מהקבוצות לא עולות לשם בגלל איכותן (קבוצות נכנסות לשם גם בגלל הגינות ספורטיבית) וגם קבוצות אנגליות רבות רואות בטורניר הזה כמטרד של ממש. טוטנהאם, ליברפול ואפילו פולהאם לא העלו את הקבוצות החזקות שלהן למשחקים בליגת אירופה. כמו כן, ליגת אירופה נתפסת בציבור הספרדי כיותר חשובה.

מדד תחרותיות

לה ליגה

מרחק ממוצע בין מקום 1 למקום 3 בשלוש העונות האחרונות: 23.3 נקודות

מרחק ממוצע בין מקום 1 למקום 10 בשלוש העונות האחרונות: 47 נקודות

מרחק ממוצע בין מקום 1 ל־20 בשלוש העונות האחרונות: 61.6 נקודות

פרמיירליג

מרחק ממוצע בין מקום 1 למקום 3 בשלוש העונות האחרונות: 8.6 נקודות

מרחק ממוצע בין מקום 1 למקום 10 בשלוש העונות האחרונות: 36.3 נקודות

מרחק ממוצע בין מקום 1 ל־20 בשלוש העונות האחרונות: 57.3 נקודות

 

כפי שניתן לראות, באנגליה המירוץ הרבה יותר צמוד אף שבשנים האחרונות מספר האלופות זהה — באנגליה הוא שתיים (מנצ'סטר יונייטד וצ'לסי) ובספרד הוא גם שתיים (ריאל מדריד וברצלונה). עם זאת, ניתן לראות בוודאות שבאנגליה התחרות שניצבת בפני הקבוצות האלופות הרבה יותר אינטנסיבית. הליגה הספרדית, לפי הנתון הזה, מסתיימת והופכת למירוץ בין שתי קבוצות מוקדם מאוד במהלך העונה.

שחקני ברצלונה חוגגים אליפות. קרב נגד ריאל מדריד ששאר הקבוצות תפאורה פושטת רגל, צילום: איי אף פי שחקני ברצלונה חוגגים אליפות. קרב נגד ריאל מדריד ששאר הקבוצות תפאורה פושטת רגל | צילום: איי אף פי שחקני ברצלונה חוגגים אליפות. קרב נגד ריאל מדריד ששאר הקבוצות תפאורה פושטת רגל, צילום: איי אף פי

מדדים כלכליים

מספר הצופים בשלוש השנים האחרונות

לה ליגה:32.25 מיליון

פרמיירליג: 39.31 מיליון

הכנסות כוללות

לה ליגה: 1.5 מיליארד יורו

פרמיירליג: 2.3 מיליארד יורו

התקציב הגדול ביותר — התקציב הקטן ביותר

לה ליגה: 450 מיליון יורו — 15 מיליון יורו

פרמיירליג: 315 מיליון יורו — 45 מיליון יורו

תקציבי שכר

לה ליגה: 1 מיליארד יורו

פרמיירליג: 1.46 מיליארד יורו

ההפרש בין הקבוצה שמקבלת הכי הרבה מהסכם זכויות השידור לקבוצה שמקבלת הכי מעט

לה ליגה: 128 מיליון יורו

פרמיירליג: 23.7 מיליון יורו

מועדונים בליגת הכסף של דלויט (20 הקבוצות העשירות)

לה ליגה: 3

פרמיירליג: 7

הכנסות מהסכמי חסות חולצה

לה ליגה: 57.5 מיליון יורו

פרמיירליג: 128 מיליון יורו

חוב כללי

לה ליגה: 3.53 מיליון יורו

פרמיירליג: 3.48 מיליון יורו

במדד הכולל רואים בבירור את ההפרשים האדירים בין הקבוצות הגדולות לקבוצות הקטנות גם באנגליה וגם בספרד. עם זאת, בספרד יש רק שתי קבוצות (ברצלונה וריאל מדריד) עם תקציבים של 300 מיליון יורו ומעלה. שתיים או שלוש קבוצות בעלות תקציבים של 150 מיליון יורו (פחות מחצי) ושאר הקבוצות נעות בין תקציבים של 60 מיליון יורו ל־20 מיליון יורו ואפילו 15 מיליון יורו. בפרמיירליג יש שש קבוצות עם תקציבים של יותר מ־100 מיליון ליש"ט ושאר הקבוצות ממרכז הטבלה עד לתחתית נעות בין תקציבים של 80 מיליון ליש"ט ל־40 מיליון ליש"ט.

וכיוון שהכנסות ושכר קובעים בהרבה מובנים את ההצלחה המקצועית של הקבוצה, ניתן להסיק מכך שבאנגליה הסיכוי להצליח הרבה יותר גבוה מאשר בספרד — מה שהופך את הליגה האנגלית לתחרותית יותר.

קרלוס טבס ממנצ קרלוס טבס ממנצ'סטר סיטי עם אוהדי מנצ'סטר יונייטד. המרחק הממוצע בין המקום הראשון לשלישי עומד על 8 נקודות בסוף העונה | צילום: רויטרס קרלוס טבס ממנצ

מדד בידורי

לכאן נכנסת השאלה מה זה בידור בכדורגל? תבוסה של 8–0 או אפילו ניצחון 6–3 יכולים להיות מעניינים אבל גם שעמומונים היסטריים במקרה של קריסת יריבה אחת. ולכן, האם ניתן לתת ערך בידורי רק על שערים? נמדוד את זה.

ממוצע השערים למשחק בשלוש העונות האחרונות

לה ליגה: 2.79

פרמיירליג: 2.69

משחקים שנוצחו בהפרש שער מאז 2008/09

לה ליגה: 443 משחקים

פרמיירליג: 422 משחקים

לפי הנתונים הללו, ניתן לראות שהערך הבידורי של הליגה הספרדית — אם מחשבים שערים ומשחקים צמודים — גבוה במעט מזה של הפרמיירליג. עם זאת, קשה לכמת את הערך הבידורי לפי שערים ומשחקים צמודים בלבד. מבחינת דרמה, למשל, קשה למצוא מחזורי סוף עונה צמודים יותר מאשר בפרמיירליג — גם בתחתית ובדרך כלל גם בצמרת.

מדדים אחרים

לפי מדד הפדרציה הרשמית לסטטיסטיקה (IFFHS), הליגה הספרדית עקפה את הליגה האנגלית — בעיקר על פי ההצלחות של ריאל מדריד וברצלונה ברמה הבינלאומית. כיום, אחרי מספר שנים רב שבהן הליגה האנגלית היתה במקום הראשון, הליגה הספרדית תפסה את המקום הזה.

מספר הקבוצות ברשימת 10 הטובות באירופה לפי PFPO

לה ליגה: 2

פרמיירליג: 4

 

שיעור הזרים בליגה

לה ליגה: 32.8%

פרמיירליג: 59.8%

מה הנתון הזה אומר? זה אומר שההצלחה של הנבחרת הספרדית מוסברת בו היטב בניגוד לחוסר ההצלחה של הנבחרת האנגלית. ומה עוד? שבאנגליה מושכים יותר זרים, שזה אומר שבפרמיירליג התחרות גלובלית יותר, מה שהופך אותה לרב־גונית יותר וגם לאיכותית יותר. זה נוגע בעיקר לבחירת השחקנים. באנגליה — כך נראה — מרגישים יותר חופשי לבחור שחקנים מכמה מדינות ולא רק מאנגליה. בספרד, גם בגלל מדיניות של ההתאחדות לכדורגל המקומית, בוחרים בעיקר שחקנים ספרדים.

ליאו מסי. כוכב בפייסבוק ליאו מסי. כוכב בפייסבוק ליאו מסי. כוכב בפייסבוק

מדד פופולאריות עולמית

קבוצות ברשימת 50 הקבוצות האהודות בעולם (לפי פייסבוק)

לה ליגה: 4

פרמיירליג: 10

הכנסות ממכירת זכויות שידור מחו"ל

לה ליגה:  147 מיליון יורו

פרמיירליג: 538 מיליון יורו

מדד כוכבים

מספר השחקנים ברשימת 100 השחקנים בעלי השכר הגבוה ביותר בעולם

לה ליגה: 22

פרמיירליג: 38

מספר השחקנים במונדיאל האחרון

לה ליגה: 58

פרמיירליג: 118

נתון זה מראה, באופן כזה או אחר, שבפרמיירליג יש יותר כוכבים בעלי שכר גבוה מאשר בלה ליגה. בליגה הספרדית, אגב, רוב גדול מ־22 השחקנים, משחקים בשתי קבוצות בעוד שבפרמיירליג 38 השחקנים מתפרסים על פני חמש קבוצות.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
איך אפשר להשוות בכלל.
באנגליה יש לפחות 6 קבוצות ברמת ליגת אלופות : מנצ'סטר, צ'לסי, ארסנל, סיטי, טוטנהאם, ליברפול. באנגליה יש יותר כסף, יותר זרים, יותר עניין, איצטדיונים גדולים יותר, מאוכלסים יותר, מסורת, קהל, טקטיקה, מערך סקאוטינג ענף, אקדמיות נוער (ולא רק בקבוצות הגדולות) והרשימה עוד ממשיכה. בספרד יש את ברצלונה וריאל מדריד. הליגה האנגלית עולה עשרות מונים על הליגה הספרדית, וגם הליגה הגרמנית עולה על הספרדית.
מלר  |  29.05.11
21.
ותתקשו למצוא ליגה שמספקת דרמה כמו "לוזון ליג"
קשה לי להאמין שתמצאו באירופה ליגה שניפקה שתי עונות רצופות כו מותחות כמו ליגת העל ולא רק במאבק האליפות, אלא גם בקרבות באמצע העונה וגם בסוף העונה בכל חלקי הליגה! (ואני על הדרך משמיט את העונה של לפני שנתיים שבמקרה גם הייתה מותחת). ועם כבר דנו באיכות, אז אין ספק בכלל שהליגה האנגלית הכי איכותית בעולם ללא תחרות בכלל (טוב הליגה הגרמנית כן עולה עליה בכמה מדדים, ועדיין...). על הסגל של ווסטהאם שירדה ליגה, קבוצות מרכז טבלה בספרד יכולות רק לחלום.
אביעד , הטכניון  |  28.05.11
20.
הבדלים רואים רק בן הN.B.A לאירופה
בכדורגל אין שום הבדל בן בולטון לאספניול או מנצ'סטר לברצלונה..מדובר באותם גנים אתלטיות ורמה של שחקנים.. אפילו קבוצות מליגות נחותות כמו מישראל או דנמרק מנצחות קבוצות אנגליות וספרדיות את ההבדל רואים רק בN.B.A ולכן זאת הליגה הטובה בעולם ולא רק בכדורסל.
אלון  |  27.05.11
לכל התגובות