אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק הסחורות: הדשן שיעשיר לכם את התיק צילום: עמית שעל

שוק הסחורות: הדשן שיעשיר לכם את התיק

הביקוש הגובר לדשנים ממשיך לדחוף מעלה את מחיר האשלג, ובבנק ההשקעות UBS מעריכים כי הוא יטפס ב־26% ל־550 דולר לטונה ב־2015

29.05.2011, 07:36 | אריה גורן

הביקושים הגבוהים לאשלג מניעים בחודשים האחרונים תהליך מתמשך של עליית מחיר האשלג, שעומד כיום על 435 דולר לטונה. בנק ההשקעות השוויצרי UBS מעריך שמחיר האשלג צפוי לעלות משמעותית בשנים הקרובות, ובשבוע שעבר העלה את תחזיותיו למחיר האשלג בכמעט 20% לכל אחת מחמש השנים הבאות.

להערכת הבנק, מחיר האשלג צפוי להגיע השנה ל־465 דולר לטונה, ול־550 דולר לטונה ב־2015. הבנק מנמק את הערכותיו בגידול בביקוש לאשלג בדרום אמריקה, בהתאוששות שוק האשלג בצפון אמריקה ובנכונותה של הודו, המייבאת את כל תצרוכת האשלג שלה, לשלם מחיר גבוה יותר עבור אספקת האשלג.

אשלג (Potash) הוא תרכובת של אשלגן, לרוב אשלגן כלורי, המשמש בעיקר לדישון. אשלגן הוא היסוד השביעי הנפוץ בקליפת כדור הארץ והשלישי בחשיבותו כמזון לצומח אחרי חנקן וזרחן. האשלגן משפר את תפוקת היבול, הערך התזונתי, הטעם, הצבע, הטקסטורה והעמידות למחלות של הגידולים החקלאיים.

כ־90% מהשימושים באשלג הם לדישון הקרקע. כ־22% הם לגידולי פירות וירקות, 14% לתירס, 13% לאורז, 9% לגידולי סוכר, 8% לסויה, 6% לחיטה, 5% לדקלים (לצורך הפקת שמן) ו־23% לשאר הגידולים. לאשלג יש גם שימושים בתעשייה, בהם במוצרי מזון, סבונים, מרככי מים ובוץ לקידוחים.

הודו מוכנה לשלם יותר

רוב עתודות האשלגן בעולם נוצרו לאחרי שהתאדו ימות קדומות, והאשלגן התגבש לעפרת אשלג. המשקע שהתקבל הוא תערובת של אשלגן כלורי ונתרן כלורי, שבמשך השנים התכסתה בשכבה עמוקה של עפר. רוב כריית האשלג כיום נעשית ממכרות עמוקים המגיעים עד לעומק של 1,400 מטר מתחת לאדמה.

ישראל הפיקה ב־2010 כ־6.3% מתפוקת האשלג העולמית - 2.1 מיליון טונות. חברת כימיקלים לישראל (כיל) מפיקה את האשלג ממי ים המלח. שיטת ההפקה מבוססת על אידוי מים בבריכות אידוי הנמצאות בחלקו הדרומי של ים המלח, כאשר בתהליך האידוי מתקבלת תמיסה רוויה של המינרל קרנליט, שהוא תרכובת של אשלגן כלורי ומגנזיום כלורי. את התמיסה שואבים בצינורות ומעבדים במכונות במפעל. בשיטת ההפקה הזו מתקבלים תוצרים בעלות נמוכה יחסית לכריית המחצבים מהקרקע.

עיקר העלות הכספית היא בהפקת האשלג מהקרנליט, הצורכת אנרגיה רבה. רוב ההפקה בעולם בשיטה זו מתבצעת במפעלי ים המלח, ובכך גם יתרונם הכלכלי. גם מפעלי האשלג בירדן מפיקים אשלג בצורה דומה.

בשנים 1998–2006 נעו מחירי האשלג בין 100 ל־200 דולר לטונה, אך מתחילת 2007 החלה עלייה תלולה במחירי האשלג, שרשמו שיא של 935 דולר לטונה בתחילת 2009. לאחר מכן, בעקבות הירידה במחירי הסחורות החקלאיות, צנחו מחירי האשלג עד ל־320 דולר לטונה באמצע 2010. מאז חלה התאוששות במחיר האשלג לכ־435 דולר לטונה בתחילת 2011.

הודו, סין, ברזיל וארצות הברית הן הצרכניות העיקריות של אשלג בעולם. הודו אותתה לאחרונה שתהיה מוכנה לשלם גם 450 דולר לטונה תמורת חוזי אספקה, אף שקודם לכן התעקשה על מחיר של 420 דולר לטונה, ואף שקלה להפסיק את השימוש באשלג השנה.

לפי ארגון תעשיית הדשנים העולמית, ה־IFA, צפויה השנה עלייה של 8% בצריכת האשלג העולמית בהשוואה ל־2010, לעומת עלייה של 5% בצריכת פוספטים ועלייה של 2.5% בלבד בצריכת חנקות. לפי ה־IFA, הביקוש העולמי לאשלג יגדל מכ־50 מיליון טונות ב־2010 לכ־67 מיליון טונות ב־2015. הנתונים האלו מחזקים את ההערכה של בנק ההשקעות UBS שצפויה עלייה במחיר האשלג.

איך משקיעים באשלג?

ניתן להשקיע באשלג באמצעות החברה הקנדית PotashCorp, הנסחרת בבורסת ניו יורק (סימול: POT). PotashCorp היא יצרנית האשלג הגדולה בעולם ולה יכולת ייצור של 20% מהיכולת העולמית. החברה הקנדית היא גם יצרנית הפוספטים והחנקות השלישית בגודלה בעולם. מכפיל הרווח של החברה לארבעת הרבעונים האחרונים הוא 22, והמכפיל הצפוי ל־2012 הוא 12. תחזית הצמיחה ברווחים של PotashCorp לחמש השנים הבאות היא 15% לשנה.

אפשרות נוספת היא השקעה בחברת כיל הישראלית, יצרנית האשלג השישית בגודלה בעולם, הנסחרת בבורסת תל אביב. כיל מייצרת אשלג ממי ים המלח וממכרות תת־קרקעיים בספרד ובאנגליה. ההכנסות מאשלג היוו 37.6% מהכנסותיה של כיל ב־2010 ותרמו 63.7% לרווח התפעולי שלה באותה שנה. הרווח הנקי של כיל ברבעון הראשון של 2011 עלה ב־16% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והיכה גם את תחזית האנליסטים.

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים

תגיות