אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: סמסונג דורשת מאפל לחשוף איך ייראה האייפון 5

דו"ח טכנולוגי: סמסונג דורשת מאפל לחשוף איך ייראה האייפון 5

ככה מחזירים מלחמה: אחרי שבאפל פנו לביהמ"ש כדי לראות את מוצרי סמסונג העתידיים, החברה הקוריאנית מנסה לקלקל לג'ובס את הבאזז. וגם: המשטר באיראן עובד על התנתקות מהרשת, ולעומת זאת בקובה מוצאים דרכים להתחבר

29.05.2011, 13:24 | יוסי גורביץ

אפל הרימה לסמסונג להנחתה

אפל, כידוע, מנהלת מלחמת חורמה נגד כל מי שהיא חושבת שעשוי לפגוע בה, בפטנטים שלה, בסימנים הרשומים שלה או בשורת הרווח שלה. חבל שהיא לא מנהלת מלחמה כזו כדי להגן על מפתחי האפליקציות לאייפון ולאייפד, אבל אם החלטת להיות מפתח של אפל - נו, אלה החיים שלך.

במסגרת המאבק בין אפל לסמסונג, טוענת כל אחת מהן שהשנייה הפרה את הפטנטים שלה, ובהחלט יתכן ששתיהן צודקות. לפני שבוע הצליחה אפל לשכנע שופט שהיא חייבת לראות את הדגמים העתידיים של הסמארטפון גלקסי S ושל הטאבלט גלקסי טאב.

סמסונג בלעה את הפסיקה הזו בלי למצמץ והודיעה שתציית לה. בסוף השבוע, היא הגישה בקשה דומה: עכשיו היא רוצה לראות את הדגמים העתידיים של אפל לאייפון 5 ולאייפד 3. הבקשה מציינת שהיא רוצה לראות את הדגמים המיועדים ליציאה לשוק, ולא משנה לה איך אפל הולכת לקרוא להם בעתיד.

בקיצור, המשחקים המשפטיים של הקרמלין מקופרטינו, שההתמחות שלו היא ביצירת באזז סביב מכשירים, עשויה לעלות לו עכשיו בחשיפת הסודות שלו חודשים לפני הזמן. הבקשה עוד לא אושרה, כמובן: עורכי הדין של אפל צפויים ליילל עד השמיים ולהסביר למה דווקא הם לא צריכים לחשוף את הדגמים שלהם. אבל יהיה שמח.

סמסונג גלקסי טאב. החברה השיבה באותה מטבע, צילום: בלומברג סמסונג גלקסי טאב. החברה השיבה באותה מטבע | צילום: בלומברג סמסונג גלקסי טאב. החברה השיבה באותה מטבע, צילום: בלומברג

 

איראן נפרדת מהאינטרנט?

המשטר האיראני החליט שנמאס לו מכל הקטע הזה של חופש הדיבור, גישה לרשת וכל זה, אז הוא עוצר את העולם ויורד.

כשפרץ נסיון המהפכה הירוקה לפני שנתיים, האייתולות מצאו את עצמם בדילמה: הם רצו לנתק את האינטרנט, אבל לא יכלו. גורם מרכזי בפוליטיקה האיראנית הוא מה שמכונה "הבזאר", שם קוד לשכבת הסוחרים העשירים שמניעה את הכלכלה האיראנית ושחיונית זה מאות שנים לכל שלטון. ולבזאר לא היו כל כוונות לחסום את הרשת - הם היו זקוקים לה לצורכי מסחר.

התוצאה היתה שבניגוד לחונטה בבורמה - כל דיקטטורה צבאית מאוסה בדרכה שלה - שפשוט ניתקה את המדינה לכמה ימים מהרשת, ביצעה טבח והחזירה את האינטרנט אחרי שהכל נגמר, האייתולות נאלצו להסתפק בחסימה חלקית. התוצאה היתה מהומות ממושכות מאוד, התוצאה הגרועה ביותר מבחינת המשטר.

לא עוד. בתקופה האחרונה מתפרסמים דיווחים על כך שהמשטר יוצר תחליף רשת משלו, שבהדרגה צפוי להחליף את חיבורי האינטרנט בכלל המדינה. האינטרנט האיראני יהפוך למעשה לאינטרא-נט: לפי התוכנית, השכבה הדקה של איראנים שיש להם חיבורי רשת - 11% בסך הכל - ייאלצו לעבור למערכת הפעלה מבית המשטר, ולהשתמש במנוע חיפוש שהוא פיתח.

יש להניח שאנשי עסקים גדולים יקבלו אפשרות להתחבר אל מחוץ לאיראן, במחיר מופקע. אבל הרפובליקה האיסלאמית, על הבלוגוספירה המפותחת שלה ומתנגדי המשטר התוססים, עלולה פשוט להיעלם מהרשת הכללית. תהיה, כמובן, מחתרת - תמיד יש. אבל היא תסבול מכל הבעיות הרגילות של מחתרות. חבל. מעתה, כשנרצה מידע על איראן, נצטרך להישען רק על דיווחי הספנים של האחים עופר.

המהומות באיראן ב-2009, צילום: cc-by-Faramarz Hashemi המהומות באיראן ב-2009 | צילום: cc-by-Faramarz Hashemi המהומות באיראן ב-2009, צילום: cc-by-Faramarz Hashemi

קובה מתחברת, למרות הכל 

כשעבדכם הנאמן היה צעיר, עדיין היו חלולי מוח שנשבעו בדיקטטורה הקובנית וראו בה מופת לסוציאליזם. מצב הרשת הקובנית לא טוב מאשר באיראן: אולי כי משטר קסטרו, שעובר מחבר משפחה אחד לאחר, מעולם לא טרח להכניס אותה לשם.

שיעור החדירה של הרשת לארצות אמריקה הלטינית עמד ב-2010 על כ-34.5% , אבל שיעור החדירה שלה לקובה עמד על שני אחוזים בלבד, וחלק ניכר מהמאושרים הללו הם עובדי ממשלה או אקדמאים. גם הם, הם אומרים, נמצאים תחת מעקב ממשלתי בלתי פוסק.
ראול קסטרו. יש אינטרנט בקובה - אם יש כסף, צילום: בלומברג ראול קסטרו. יש אינטרנט בקובה - אם יש כסף | צילום: בלומברג ראול קסטרו. יש אינטרנט בקובה - אם יש כסף, צילום: בלומברג

ובכל זאת, יש אינטרנט בקובה - אם יש לך כסף. יש שוק שחור של חיבור לרשת: אנשים שמקבלים אפשרות להתחבר מהממשלה משכירים מדי פעם אינטרנט לאזרחים מהשורה. אזרחים אחרים משיגים לעצמם בהון תועפות חיבור פרטי ופיראטי, ולעיתים קרובות גם הם משכירים אותו, כדי לממן אותו איכשהו. חיבור רשת במלון עולה שישה דולרים לשעה: מופקע גם לתיירים, אבל בלתי סביר בעליל לתושבים המקומיים, שמרוויחים בממוצע 20 דולר לחודש. אחחח, נפלאות גן העדן הסוציאליסטי.

התוצאה היא מדינה שבה אין כמעט חיבור אינטרנט ישיר ורשמי, אבל האוכלוסיה מפגינה ידע מפתיע בתועפות רשת, וילדים ברחוב מזהים נכון את האייפון של התיירים. המשטר הקובני רואה בגישה למידע חופשי נסיון להשחית את אופיה של החברה הקובנית על ידי קפיטליסטים. עד שהאחים קסטרו לא יילכו, זה כנראה לא ישתנה. אביב קריבי בעקבות האביב הערבי, מישהו?

לביית את הרשת

הרשת, כשהוקמה, היתה מעוז של אנרכיסטים וטיפוסים מסוכנים אפילו יותר - אקדמאים. היא היתה אמורה להיות אוטופיה של חופש. איך זה נגמר, כולם יודעים. אבל גם כיום, כשהרשת נמצאת כמעט בכל בית בעולם המערבי. היא משמשת לעקיפה של החוקים המקובלים בחיים ה"רגילים", בתחום הדיבה למשל (ראו עוד בקצרצרים).

נשיא צרפת סרקוזי דיבר, כשהחל כינוס ה-e-G8, על הצורך ב"תירבות" של הרשת. ההצהרה הסופית שהגיעה אחרי תום פסגת המדינות המתועשות, ה-G8, אימצה במידה ניכרת את עמדותיו.

נציגי המדינות דיברו על הצורך בחופש ביטוי, על הדמוקרטיזציה שמביאה איתה הרשת, על הצורך בתחרות הוגנת והימנעות מאפליה - נציג רוסיה צפוי לקבל את פרס האוסקר לשחקן המשנה בשל יכולתו לדבר על כך מבלי להחנק מצחוק. אבל הם גם הכניסו פסקה ארוכה על הצורך לשמור על קניין רוחני, ועל הצורך בחוקים נוקשים יותר בנושא.

צרפת ובריטניה כבר החילו חוקים כאלה, המכונים "חוקי שלוש העבירות", ומאפשרים ניתוק מהרשת על בסיס חשד בהפרת זכויות יוצרים. בארה"ב דוחפות חברות התקליטים ליישום חוקים שרירותיים עוד יותר. השלב הראשון של ביות הרשת, כמו השלב הראשון של כל ביות, יהיה מלחמה חסרת פשרות בפורעי חוק ובפיראטים, גם אם מדובר בדודתכם שהורידה את השיר החדש של ליידי גאגא.

קצרצרים

גוגל הכריזה בסוף השבוע, כצפוי, על יצירת הארנק האלקטרוני שלה. המערכת מתבססת על שבבי NFC, כאשר, שומו שמיים, רוב מוחלט של מכשירי אנדרואיד לא מצוידים בשבבים כאלה. יש פתרון! גוגל תמכור לבעלי אנדרואיד מדבקת NFC שתתקשר ישירות עם המכשיר שלהם, גם אם אין בו שבב כזה. מדע בדיוני, הנה אנו באים.

דיווחנו בהרחבה על כך שבבריטניה פרץ מרד גולשים נגד צווי איסור פרסום, והם פרסמו את הפרטים האסורים בטוויטר. האתר החברתי הודיע במקרה הזה שאם בית המשפט ידרוש זאת, הם ייאלצו לחשוף את פרטי המשתמשים שלהם, וכך אכן קרה: בית המשפט הורה לטוויטר למסור את פרטיו של חושף שחיתויות, שפירסם את המידע שמצא באתר החברתי. האיש, המכונה מר מיקי, חשף פרטים מביכים על יועצים מקומיים. המועצה המקומית המדוברת הלכה עד לקליפורניה, שכרה שם חברת עוכרי דין, והוציאה צו חשיפה. יש לכך השלכות לא קטנות על כל מי שרוצה לפרסם פרטים אסורים ברשת.

כתבנו בשעתו באריכות על הבעיות האתיות של הכתבלב החביב על אפל, דיוויד פוג, שנאלץ בשלב מסוים לטעון שהוא בכלל לא עיתונאי אלא בדרן ושעל כן הוא לא כפוף לכללי אתיקה. בשבועות האחרונים מצא פוג את עצמו בשני סוגים של צרות. הבעיה הראשונה חמורה פחות, אבל מעידה המון על האיש: הוא גמר את ההלל על מוצרים של חברות שהחברה הנוכחית שלו מייצגת כיועצת יחסי ציבור. הבעיה הכבדה יותר היא שהוא חשוד בתקיפת אשתו: האיש שביצע את השיר "אני רוצה אייפון" היכה אותה, לפי החשד, באמצעות המכשיר.

עבדכם הנאמן מעולם לא התלהב ממארק צוקרברג, האיש שמנהל את פייסבוק ושיש חשד שהוא אפילו הבעלים החוקיים שלה. ובכל זאת, ההתחרפנות של הילד מוגזמת: בגיל 27 הוא מטפח אקסצנטריות שמיליארדרים אחרים נדרשו לעשרות שנים כדי להגיע אליה. השטיק האחרון שלו הוא החלטה לא לאכול בשר, אלא אם הוא אישית מחסל את החיה המסכנה. עד כה שם קץ צוקרברג, בידיו שלו, לחייהם של סרטן, עז, חזיר ותרנגולת, ומיהר לדווח על כך לחברים שלו. וייקרא שמו בישראל מארק פותח הגרונות.

ולידיעת הפשע המטומטם השבועית: על סוטה מין רשום בשם רוברט מק'גווייר נאסר להשתמש ברשת. הוא לא היה יכול לעמוד ביצרו, אז הוא הלך לחנות אפל והשתמש באחד המחשבים שם כדי להתחבר לפייסבוק. האיש שהשתמש במחשב שלידו היה סגן שריף. את ההמשך אתם יכולים לנחש.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
חשיפת העיצוב של האייפון 5: תעקר את יכולתה של אפל להגן עליו
פקודת הפטנטים והמדגמים, החלה בעיקר על מוצרים הראויים להירשם כמדגם (עיצוב תעשייתי), קובעת, כי עיצוב אשר נחשף ברבים, ובעגה המקצועית, זכה ל"פרסום קודם" לא יוכל להיות מוגן עוד מכוח דיני המדגמים. חברות ענק בתחום האלקטרוניקה והתקשרות כגון סוני ואפל שומרות את עיצובם של המוצרים שלהם בסוד מוחלט, עד אשר העיצובים ההלו נרשמים כמדגמים במדינות השונות בעולם, בדיוק כדי למנוע מצב בו מתחריהם יעתיקו את המוצר ולמעשה "ירכבו" על המוניטין והחדשנות העיצובית של מוצריהן. ככל שמתבקשת חשיפת עיצוב מעין זה, בטרם נרשם כמדגם, צריכה להיעשות על פי צו בית משפט ובדלתיים סגורות, על מנת למנוע מצב בו אם הבקשה משוללת כל יסוד, תוכל אפל להמשיך בהליך הרישום ולהגן על הקניין הרוחני שלה. www.dwo.co.il
עו"ד יותם וירז'נסקי  |  28.06.11
6.
מצחיק לקרוא שוב ושוב
כמה אנחנו מפתחי האפליקציות לiOS מסכנים וכמה אפל מתעללים בנו לבנתיים החשבון בנק תופח,אנחנו מטיילים בעולם ומקבלים הצעות עבודה נון סטופ בלינקדאין. הטור הזה מזכיר אפליקציה גרועה, לא מפסיקים למחזר פה שורות. ואין ממש שינוי מאז הגרסה האחרונה
אורן , אנגליה  |  29.05.11
5.
בעניין מדבקת ה NFC - זה הרי לא יותר מ RFID
מדבקה דקה, שמכילה מעגל TRANSPONDER (מעגל שמגיב כאשר הוא מקבל אות רדיו מסויים), ומעגל זה כנראה מכיל מספר סידורי כלשהו. המספר הסידורי של המדבקה יקושר למספר הסידורי של המכשיר - ומכוון שהמספר הסידורי של המכשיר הוא ייחודי, אפשר לדעת את מי לחייב (כמובן שבעל המכשיר ייצטרך להרשם באיזה שהוא אופן) והנה לך - מדע מאוד לא בדיוני.
29.05.11
3.
יוסי בחלק הראשון כתב
"חבל שהיא לא מנהלת מלחמה כזו כדי להגן על מפתחי האפליקציות". פנאפלים יקראו את זה בתור : "שהיא מנהלת מלחמה כזו כדי להגן על מפתחי האפליקציות". "ובהחלט יתכן ששתיהן צודקות". אבל פנאפלים יקראו את זה בתור: "ורק אפל בהחלט צודקת". "עורכי הדין של אפל צפויים ליילל עד השמיים ולהסביר למה דווקא הם לא צריכים לחשוף את הדגמים שלהם." אולם פנאפלים יקראו זאת בתור: "אפל תלחם בטרול הפאטנטים מהמזרח כדי להגן על מוצריה ואיכותם שנעשו במפעלים הומניים ו1% מהרווחים ילכו צדקה". ודיוויד פוג לא היכה אותה עם אייפון. היא "בטעות" נפלה עליו ונחבטה בפרצופה. שלומו של המכשיר טוב.
מר מלדה , אקווסטריה  |  29.05.11
לכל התגובות