אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל המשרד לשירותי דת: "תוכניות ההבראה של המועצות הדתיות הן לא מינוס אלא פלוס" צילום: שאול גולן

מנכ"ל המשרד לשירותי דת: "תוכניות ההבראה של המועצות הדתיות הן לא מינוס אלא פלוס"

אביגדור אוחנה טוען שאין כל יתרון כלכלי בפירוק המועצות הדתיות, ואומר: "450 מיליון שקל זו עלות סבירה לשירותי המשרד". על המינויים החדשים במשרד אומר אוחנה: "אנו מוסיפים תקנים כמו כל משרד שמתפתח"

30.05.2011, 08:40 | תומר אביטל

"מפלגת שינוי קיצצה ב־2004 את תקציבי המועצות בצורה דרסטית מצד אחד, ומצד שני הרשויות המקומיות עצמן נקלעו למשבר, כך שהן חיסלו את ההעברות שלהן למועצות הדתיות", כך אומר מנכ"ל המשרד לשירותי דת אביגדור אוחנה, ומסביר את המשבר הגירעוני במועצות.

לדברי אוחנה, המשרד לא נשאר אדיש למצב, ופועל ליישור קו תקציבי. "תיקנו את החוק בשיתוף פעולה עם האוצר, כך שיכפה על הרשויות להעביר כספים - אחרת משרד הפנים היה מקזז את מענקי האיזון. נוסף על כך, אנחנו מכריחים את המועצות להתייעל. למשל, עד היום המועצה הדתית לא גבתה את מלוא התשלום על משגיח כשרות מבית העסק. אנו מקפידים שבית העסק יממן את המשגיח, והמועצות לא יסבסדו אותו. היו מאבקים לא פשוטים".

משפרים את השירות

אוחנה מדגיש כי "תוכניות ההבראה של המועצות הדתיות הן לא מינוס אלא פלוס. המועצות מתנהלות היום בצורה סופר מקצועית. לפני יומיים ישבתי עם היועץ שמלווה את התוכניות, אחרי שישב על הדו"חות החציוניים. הוא אמר 'איזה תענוג לקרוא אותם, ולראות איך מועצה דתית שסבלה מהלנות שכר ובעיות מתנהלת היום בצורה תקינה'".

רוב הציבור נמנע היום מלבקר במועצה הדתית, אולם אוחנה אומר כי המועצות עובדות היום על שיפור השירות כדי למשוך את הלקוחות. "אנו מנסים היום להתקין פעילות אינטרנטית, והתחלנו לשפר את החזות הפיזית של המועצות. בעוד חודש נשיק אמנת שירות שחתומים עליה כלל ראשי המועצות הדתיות, וגם נעביר אותם סדנאות שירות".

רקע ניסיון הפירוק שכשל המשרד לשירותי דת קם לתחייה, והמועצות הדתיות רק מתרחבות תומר אביטללכתבה המלאה
לדברי אוחנה, עשרות מיליוני שקלים הושקעו לאחרונה בשיפור מצב המקוואות בארץ, והמערכות בהם הוחלפו במערכות חכמות יותר שאוגרות אנרגיה ומשלבות שימוש באנרגיה סולארית ובגז. "יש לי סיפוק אדיר מהסתכלות על השיפורים", אומר אוחנה. "אנו דוחפים את חוק פתיחת אזורי הנישואים. אנו גם עובדים לשינוי מערך הכשרות, אבל בינתיים זה נתקל בהתנגדויות מהאוצר".

מבקר המדינה מצא ליקויים חמורים בתפקיד הרבנים.

"מבקר המדינה התייחס לכשלים שהוא ראה. זה לא משליך על נקודות הקצה. אנו נוקטים פעולה לתקן את הליקויים, אך במכלול הממסד הרבני, לא נכון להכליל אותם. רוב מוחלט של רבני השכונות עושים עבודת קודש. הם בקשר מתמיד עם הקהילה. הם מתרוצצים בימי צער, שמחה, חגים והכל. התמונה היא ורודה הרבה יותר מהמוצג בדו"ח המבקר".

כשהוא נשאל מדוע לא להפוך את שירותי הדת למחלקה בעירייה, אוחנה מגיב בזעם: "למה שזה יהיה יעיל יותר? למהנדס בעירייה אין שירותי מזכירות? אין שום כפילויות! ראש המועצה הדתית משתכר מחצית משכר הבכיר באותה רשות מקומית. כשדרשנו מהממונה על השכר להצמיד את שכרם לבכירים ברשויות, הוא סירב".

אין שום יתרון בפירוק המועצות?

"יתרון כלכלי ודאי שלא. אם עובדי המועצה הדתית יהפכו לעובדי הרשות, שכרם יגדל. לפי הממונה על השכר באוצר, שכר עובדי המועצות הוא הנמוך ביותר במשק. מכל מקום שתיקח את זה, זה יעלה יותר למדינה".

"המדינה החליטה, וזו העלות"

לדעתך, המדינה צריכה לשלם 450 מיליון שקל בשנה - עלות שכר העובדים - כדי לספק שירותי דת?

"זו שאלה לא נכונה. ברגע שהמדינה החליטה, וזה מעוגן בחוק, לספק שירותי דת — זאת העלות. זאת עלות סבירה לחלוטין עבור שירותי קבורה, נישואים, כשרות, רבנים, עירובין ועוד".

האם אנו זקוקים במקביל למשרד ממשלתי? נראה שהמדינה הסתדרה היטב בלעדיו. 

"הסיפור שמשרד הדתות בוטל הוא אגדת ילדים. לא סגרו את משרד הדתות, אלא העבירו חלקים למשרדים אחרים. הפעילות המשיכה להתקיים. הפירוק עלה המון כסף, וההפעלה מחדש עלתה המון כסף. המדינה נאלצה לממן משרד חדש שיקלוט את הפעילויות, וכמובן היו דרישות חדשות לתקנים נוספים. זה היה חלם, אקט פוליטי. רצו לעשות מעשה דרסטי, ובפועל החביאו את המשרד".

אוחנה מתייחס גם למינויים החדשים הצפויים במשרד לשירותי דת, ומסביר: "אנו מוסיפים תקנים כמו כל משרד שמתפתח. יש דרישות ביקורת חדשות, וגם העניקו לנו תקנים לפיתוח השירות, לאחר שהצלחנו לשכנע מדוע זה נחוץ".

תגיות