אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איפה להתמק"מ? הכספיות עדיפות על שקליות קצרות צילום: עמית שעל תום ברטוב

איפה להתמק"מ? הכספיות עדיפות על שקליות קצרות

ב-12 החודשים האחרונים רשמו הקרנות הכספיות תשואה של 1.8% לעומת תשואה של 1.45% בשקליות הקצרות. גם דמי הניהול נמוכים יותר

31.05.2011, 07:08 | צבי סטפק ורוני אפטר

תעשיית קרנות הנאמנות בישראל נמצאת זה חודשיים במומנטום שלילי המלווה בפדיונות גבוהים. רק בשבוע שעבר נפדו מקרנות הנאמנות המסורתיות (ללא הקרנות הכספיות) כ־2 מיליארד שקל - קצב פדיונות שאינו זכור מאז המשבר הכלכלי ב־2008. הכסף, שזולג בעיקר מקרנות אג"ח כלליות וקונצרניות עם ובלי רכיב מנייתי, תר אחר פתרונות השקעה סולידיים יותר, גם אם יהיו לתקופת המתנה רגעית.

חלק ניכר מהכסף אכן מוצא בית חם באותן קרנות שקליות קצרות טווח המתמחות בהשקעה במק"מ, אך החלק המשמעותי עובר לקרנות כספיות שקליות שנהנו מכניסת כספים של כמיליארד שקל באותו שבוע אדום וכואב.

הפדיונות הגבוהים בשבוע שעבר באים על רקע ירידות השערים החדות בשוקי המניות והאג"ח (בדגש על האפיק הקונצרני) אך המומנטום השלילי היה קיים עוד לפני כן בשל חוסר היציבות באזורנו והתנודתיות בשוקי המניות בעולם. לכל זאת, יש לצרף את ההעלאה האחרונה של הריבית ל־3.25%, שמתיישרת עם המגמה להעלתה לרמה של 4.2% (תחזית בנק ישראל) ו־4.5% (תחזית מיטב).

תעשיית הקרנות מציעה שתי אלטרנטיבות למשקיעים שחוששים מחוסר יציבות: קרנות כספיות שקליות או קרנות שקליות קצרות טווח (עד שנה) טהורות ללא מניות.

הקרנות הכספיות השקליות נחשבות להשקעה הסולידית ביותר. קרנות אלו מחויבות להשקיע באפיקים שקליים במח"מ קצר במיוחד, עד 90 יום, ותחת מגבלות השקעה מחמירות הכוללת, בין השאר, השקעה באג"ח ממשלתיות שקליות או באג"ח קונצרניות שקליות בדירוג המקסימלי. תעשיית הקרנות הכספיות השקליות מנהלת, נכון להיום, כ־20 מיליארד שקל דרך 29 קרנות. מתחילת השנה זכו קרנות אלו לקבלת פנים חמה מצד המשקיעים ויועצי ההשקעות וגייסו 3.2 מיליארד שקל - הסכום הגבוה ביותר בתעשייה.

הקרנות השקליות הקצרות לטווח של שנה לכל היותר (ללא חשיפה מנייתית וללא יכולת להשקיע בקרנות אג"ח לא מדורגות ובקרנות שמתמחות בהשקעה בריבית משתנה) מנהלות סכום נמוך יותר של כ־4 מיליארד שקל דרך 25 קרנות, ומתחילת השנה הן זכו לגיוסים של כמעט 400 מיליון שקל. ההשקעה המרכזית של קרנות אלו היא במק"מים או בשחרים קצרים, ולכן הן נמצאות לרוב במח"מ גבוה יותר מאלו של הכספיות השקליות. בדיקה של שלוש השנים האחרונות מגלה שוויון מוחלט בין התשואות הממוצעות של שתי הקבוצות, שעומדות על כ־5.7%, אולם בהשוואת התשואות ל־12 החודשים האחרונים, הכספיות רושמות יתרון לעומת השקליות הקצרות ( תשואה של 1.8% ו־1.45% בהתאמה). מתחילת השנה ועד סוף אפריל נראה כי פער התשואות גדל לטובת הכספיות השקליות שרשמו תשואה של כ־0.7% - כמעט פי שניים מזו של השקליות הקצרות (0.4%).

הפערים נובעים בעיקר מהיתרון שבאחזקת מק"מים קצרים בתקופה של ריבית עולה, ומאחר שהמק"מים הארוכים יותר נמצאים כיום במצב של חוסר שיווי משקל ותשואת האחזקה שלהן מעוותת כלפי מטה. אחת מהסיבות לכך היא הביקוש הגובר של המשקיעים למק"מים שדוחק את תשואת המק"מ כלפי מטה. הפער בתשואות לטובת הקרנות הכספיות נובע גם מדמי ניהול נמוכים במיוחד (0.05% בלבד) בקרנות הכספיות לעומת דמי ניהול של 0.4% בקרנות השקליות קצרות הטווח שאמנם נמוכים ביחס לשאר התעשייה, אך עדיין גבוהים פי שמונה לעומת הכספיות.

לאור זאת, להערכתנו, מי שמחפש חלופה שקלית סולידית, מוטב שישקיע בקרנות הכספיות השקליות המחזיקות את המק"מים הקצרים יותר, ופחות רגישות לתנודות האפשריות במק"מים הארוכים יותר. זאת, לנוכח ההמשך הצפוי בתהליך העלאת הריבית. פרט לכך, בתקופה של סביבת אינפלציה גבוהה שבה אנחנו נמצאים כיום, לקרנות השקליות והכספיות יש יתרון של מגן מס על פני פיקדונות בנקאיים שקליים משום שהמיסוי בקרנות אלו הוא על הרווח הריאלי (20%) בעוד שעל הפיקדונות המיסוי הוא נומינלי (15%) ללא כל התחשבות באינפלציה

אילו קרנות בלטו לטובה בכל קטגוריה? בקרנות הכספיות השקליות בלטה הקרן ישיר (00) כספית BAV (גילוי נאות: הקרן מנוהלת במיטב) עם התשואה הגבוהה ביותר גם מתחילת השנה ועד סוף אפריל (0.8%) וגם ב־12 החודשים האחרונים (2.1%). בשקליות הקצרות הטהורות ניתן לציין ארבע קרנות מחקות (של הראל פיא, אקסלנס, פסגות ומגדל שוקי הון) העוקבות אחר מדד המק"מ, שהניבו תשואה ממוצעת של כ־1.8% ל־12 החודשים האחרונים, וקרן שקלית קצרה טהורה אך מנוהלת, כלל (00) מק"מ פלטינום, שהניבה תשואה של כ־1.7%. מדד המק"מ ב־12 החודשים האחרונים עלה ב־1.6%, כאשר 90% מהקרנות הכספיות הצליחו להכות אותו, ומרבית השקליות הקצרות רשמו תשואת חסר לעומתו.

השורה התחתונה

גל הפדיונות בקרנות גורם למשקיעים לחפש אפיקי השקעה סולידיים. הקרנות הכספיות מספקות מקלט מפני התנודתיות הגבוהה בשוק המניות ומפני גל העלאות הריבית, כאשר גם דמי הניהול האפסיים שהן גובות הופכים אותן לאטרקטיביות במיוחד.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

תגיות