אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חדשות האלכוהול: חפש את האשה

חדשות האלכוהול: חפש את האשה

מחקר חדש מצא קשר בין המעבר מריבוי נשים למונוגמיה ובין העלייה בצריכת היין בתרבויות קדומות. לו רק בן לאדן היה לוגם כוסית לפני השינה

01.06.2011, 12:15 | עמית יריב

מחקרם של מארה סקוויצ'יאריני וג'ו סווינן מהאוניברסיטה הקתולית של לובן בבלגיה נושא את הכותרת "נשים או יין? מונוגמיה ואלכוהול". המחקר התפרסם לאחרונה במסגרת סדרת ניירות העבודה של ההתאחדות האמריקאית של כלכלני יין (יש דבר כזה), ומנסה למצוא קשר בין מונוגמיה לבין צריכת יין.

בשתי קבוצות מרכזיות בעולם המודרני נהוג עדיין ריבוי נשים: בזרמים מסוימים בדת האיסלאם ובדת המורמונית. שתי קבוצות אלו אוסרות גם, כציווי דתי, צריכת אלכוהול (אצל המורמונים חל איסור גם על צריכת טבק, קפה ותה). האם יש קשר, תהו עורכי המחקר, בין ריבוי נשים ובין איסור על צריכת אלכוהול?

כותבי המחקר מצאו קורלציה היסטורית בין המעבר מריבוי נשים למונוגמיה ובין עליית צריכת האלכוהול. כמו כן הם גילו קורלציה חברתית: חברות מונוגמיות צורכות אלכוהול בכמויות גדולות יותר מחברות שבהן נהוג ריבוי נשים.

על פי המחקר, צריכת יין (לעומת בירה) ומונוגמיה היו מאפיינים בולטים של התרבות היוונית ובעקבותיה של התרבות הרומית. שתיית יין ומונוגמיה שימשו בעיני בני התרבויות הללו להבחנה בין התרבות היוונית־רומית ובין ה"ברברים" של אירופה, מרובי הנשים ושותי הבירה. עם הרחבת תחום השפעתה של האימפריה הרומית, הפיצו הרומים את המונוגמיה הפורמלית כמו גם את תרבות היין.

"אהבה גדולה". גם בסדרה על המשפחה המורמונית לא שותים אלכוהול "אהבה גדולה". גם בסדרה על המשפחה המורמונית לא שותים אלכוהול "אהבה גדולה". גם בסדרה על המשפחה המורמונית לא שותים אלכוהול

כאשר החליפה הכנסייה את האימפריה הרומית כמוקד הכוח, היא הוסיפה לשמור על התרבות המונוגמית, לצד שמירה על תרבות האלכוהול - הטקסים הדתיים הנוצריים כללו (וכוללים עד היום) שתיית יין, ולכנסייה היה עניין של ממש בתעשיית האלכוהול - בירה ויין כאחד. אפשר למצוא להשפעה הד בתפקיד שמילא הנזיר הפרנציסקני דום פריניון בתעשיית היינות המבעבעים בצרפת, כמו גם בבירות הטראפיסטיות ("בירות מנזרים") הבלגיות.

השינויים בחברה האנושית - ובעיקר השינוי בסדר החברתי, שבלט עוד יותר בעקבות המהפכה התעשייתית והתמורות החריפות שהביאה איתה - עודדו עוד יותר את שתי המגמות המקבילות הללו, של מונוגמיה ושל צריכת אלכוהול. המונוגמיה נבעה, בין היתר, משיקולים פרקטיים של הקצאת משאבים חברתיים, שכן משפחה גדולה דורשת משאבים חומריים גדולים יותר. כמו כן, לחצי החיים בעידן התעשייתי דרשו דרך להתרגעות ולהפגת מתחים, שהאלכוהול סיפק במידה כזו או אחרת.

במילים אחרות: ממצאיו של המחקר, רחוקים מלהיות חד־משמעיים ומצביעים על שני תהליכים שהתפתחו במקביל. תהליכים שנבעו מאותם גורמים היסטוריים וחברתיים, אך אינם קשורים זה בזה באופן מובהק. וכך, נדמה, ברחה לה ההזדמנות לסיים את המאמר הזה באיזו בדיחה על אלכוהול ובעלים.

תגיות