אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה הפלמינגו עומד על רגל אחת? צילום: Shutterstock

למה הפלמינגו עומד על רגל אחת?

האם הוא ישן על רגל אחת? האם הוא מוכן לזינוק? בלדד השוחי על הפן האנושי בהתנהגות המשונה של הציפור הוורודה

02.06.2011, 10:39 | בלדד השוחי

למה הפלמינגו עומד על רגל אחת?

אוריאל, גן ילדותה

שאלה מצוינת, אוריאל,

וזה לא רק הפלמינגו. בגן שלי לימדו שדווקא החסידה עומדת על רגל אחת כשהיא חולפת בארצנו, בדרך מארצות הקור אל ארצות החום ובחזרה. לא מעט עופות מים עושים את הדבר המשונה הזה, כולל, לפעמים, ברווזים. הפלמינגו פשוט עושה את זה יותר. האם עופות המים עלו על משהו? האם גם לנו כדאי?

מעט מאד מחקרים מתייחסים לשאלות הנכבדות האלה, ורוב ההסברים בספרות המדעית פשוט חסרי בסיס. אומרים שהעמידה על רגל אחת עוזרת לזרימת הדם ברגלי הפלמינגו, שהיא מסייעת לו להמריא מהר יותר ושהיא עוזרת לו להתאזן בתנאי רוח קשים. שטויות. התצפיות מראות שפלמינגו על שתיים ממריא מהר יותר מזה שעומד על רגל אחת, אין לו בעיות בזרימת הדם, והוא בפירוש יציב יותר, אפילו כשיש רוח.

למה הפלמינגו עומד על רגל אחת?, צילום: Shutterstock למה הפלמינגו עומד על רגל אחת? | צילום: Shutterstock למה הפלמינגו עומד על רגל אחת?, צילום: Shutterstock

הסבר נפוץ אחר הוא שהפלמינגו נותן לרגל אחת לנוח. אבל זה לא מסביר למה הוא טורח להרים אותה במקום להעביר את המשקל מרגל לרגל כמו בן אדם.

השערה יותר מעניינת היא שהפלמינגו חצי ישן, והחצי הישן הוא זה שמקפל רגל אחת בזמן שהחצי השני עומד על המשמר. זה יותר סביר ממה שזה נשמע. יש כמה עופות ודגים ואפילו יונקים ימיים שמסוגלים לישון בחצי גוף. כשברווזים, לדוגמה, ישנים בשורה, שני הברווזים הקיצוניים ישנים עם עין אחת פקוחה, ומהפעילות המוחית שלהם ניכר שחצי מהמח שלהם ישן בעוד החצי האחר ער. אבל הם נשארים בדרך כלל עם שתי רגליים על הקרקע, ואין סיבה להניח שהפלמינגו ינהג אחרת. כמו הרבה עופות, אין לו שום בעיה לישון בעמידה.

ההשערה היחידה שמחזיקה מעמד די חדשה, והיא מגיעה מזוג חוקרים שהחליטו סוף סוף להתייחס לשאלה שלך ברצינות הראויה. כמו מדענים טובים, הם התחילו עם תצפיות, ואחרי כמה זמן הם שמו לב לעובדה פשוטה: פלמינגואים עומדים על רגל אחת בעיקר כשהם עומדים במים. בהתאם, גם ההשערה שלהם פשוטה: הפלמינגו מרים את הרגל כי קר לו.

לטבול את הרגליים במים זו דרך נהדרת להתקרר. הפלמינגו חי עם הרגליים במים, וכשנהיה לו קר מדי הוא מרים רגל אחת ותוחב אותה תחת שמיכת הפוך הטבעית שלו. וזו גם הסיבה לכך שהוא טומן את הראש בכנף. המקור הגדול והמתוחכם שלו, שנועד להפריד בין מים ובוץ למזון פלמינגואים, הוא גם מקור לאיבוד חום. רק הגיוני לעטוף אותו במשהו חם אחרי ניקור נמרץ במים הקרים, או סתם כשהטמפרטורה צונחת.

אין מה לדבר, הפלמינגו יודע לפנק את עצמו. תאר לעצמך איך היו נראים החיים שלנו אם בכל פעם שהיה לנו חם היינו יכולים פשוט להוריד את הרגל השנייה למים.  

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
בדיוק הפוך
בטבע, היכן שהם חים בד"כ, הם חיים באגמים רדודים יחסית שמתחממים מאוד (או שהם אגמי מים תרמיים חמים כמו בדרום אמריקה) ולכן הפלמינגו מוציא רגל אחת כדי להתקרר ולהקטין את השטח שבא במגע עם המים קטן. זו הסיבה גם שהוא מחליף רגליים מעת לעת וגם הסיבה שכל הרגל מכוסה במעין חומר קרני דוחה חום. זו אגב, גם הסיבה לצבע שהוא הצבע של אצות וסרטנים החיים במים הרדודים הדלים בחמצן שהוא ורוד בניגוד לירוק/חום שכולנו מכירים מחוף הים או מאגמים ונחלים.
אבבו  |  09.07.11
לכל התגובות