אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השופט כבוב: "אני מוטרד מתחבולות החקירה, על המחוקק להתערב"

השופט כבוב: "אני מוטרד מתחבולות החקירה, על המחוקק להתערב"

שופט ביהמ"ש המחוזי בת"א: בית המשפט העליון אמר 'על-פי תחושת הצדק, השכל הישר ופרופורציה'. מושגים יותר עמומים מאלה שמעתם? ניצב סגלוביץ': אנחנו נמשיך לעסוק בתחבולות מתוחכמות כדי להגיע לחקר האמת. הדברים נאמרו במסגרת פאנל בכנס לשכת עורכי הדין באילת

01.06.2011, 19:34 | איתי הר אור

"קשה לנו לפסוק, על המחוקק להתערב ולקבוע כללים ברורים בעניין אמצעי חקירה", כך אמר אחר הצהרים (ד') שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב. הדברים נאמרו בפאנל שכותרתו "בתחבולות תעשה לך חקירה?”, במסגרת הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין המתקיים בעיר אילת. במושב, שאותו הנחתה עורכת הדין ענבל רובינשטיין מהסנגוריה הציבורית, השתתפו גם פרקליט מחוז דרום שלמה (מומי) למברגר, ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרת ישראל ניצב (עו"ד) יואב סגלוביץ ועו"ד אחמד מסאלחה.

"נמשיך להפעיל תרגילי חקירה יותר ויותר מתוחכמים"

ניצב סגלוביץ' שהיה ראשון הדוברים התייחס לאמירתה של רובינשטיין לפיה כיום, למרות החוק והפסיקה, נעשות תחבולות רבות בחקירה, ואמר: "הסמכות שלי היא לבצע תרגילי חקירה, מכל הסוגים, מכל המינים. אם חוקר, קצין משטרה, ראש אגף חקירות, לא יעשה ימים כלילות לייצר תחבולות אינטילגנטיות וינסה להגיע לחקר האמת בעידן שהפשיעה יותר מתוחכמת ושיש יותר זכויות לחשודים, הוא לא יעשה את עבודתו. הציבור נתן מנדט בידי המשטרה לחקור פשעים, לבסס תשתית ראייתית כן או לא. זה לא העסק הפרטי שלי".

לגבי תרגילי חקירה, אמר סגלוביץ': "אין דברים ברורים. יש שכל ישר ויש פרופורציה. החוקר צריך לפעול על פי השכל הישר. לפעמים אנחנו טועים, אבל זה בגלל שהחברה עוברת תהליכים. כשיוצאים מהסיסמאות על זכויות חשודים והמילים הגבוהות, וחלקם אכן מילים גבוהות, אנחנו צריכים להמשיך ולהגיע לחקר האמת, ואנחנו נמשיך לעשות את זה. כולם רוצים שנביא ממצאים פורנזיים. שנביא DNA ואנחנו נביא, אבל אנחנו נמשיך לעסוק בתחבולות מתוחכמות. יפעלו מדובבים, יפעלו סוכנים ויפעלו עדי מדינה, אבל הם יפעלו בתוך גבולות החוק והפסיקה".

"סנגורים עושים שימוש מניפולטיבי בזכויות חשודים"

עו"ד מומי למברגר, שהיה סגן מח"ש, אמר: "אם חוקרים עשו תחבולה לא ראויה מח"ש ישמחו לטפל בזה. אם רואים את השחור מבינים שזה שחור. אני לא מסכים שדרך המלך היא לא בהכרח לא בחדרי החקירות. לצערנו, בעולם של פשיעה גואה, מתוחכמת, כנראה שלא תמיד נוכל לאסוף ראיות בעולם החיצוני. לא תמיד יש איכונים והאזנות סתר ולא תמיד יש מצלמת וידאו על זירת העבירה. כשהכלים מוגבלים אנחנו נחזור לחדרי החקירות ושם אנחנו נעשה תרגילים אינטיליגנטיים, ונעשה את המקסימום כדי לקבל את המידע מהנחקר. וזה לא דבר בל יגונה. אנחנו מחוייבים בתחכום. אם נשב מול עבריין צמרת ונשאל אותו 'מה היה?' תחושתי היא שהוא לא יספר לנו מה היה".

למברגר הוסיף: "אם תהיה טענה לגבי חקירה פסולה, בית המשפט יקשיב לנאשם, יקשיב לתביעה - ויאמר את דברו. תרשו לי להיות פרובוקטיבי: חלק מהסנגורים עושים שימוש מניפולטיבי בזכויות נחקרים כדי לתקוף אמצעי חקירה לגיטימיים".

כבוב: "אנחנו לא מדינה מפגרת, על המחוקק להתערב"

השופט כבוב התייחס לנקודה בעייתית בעיניו, שלפיה לא יתכן שנושא כה קריטי לא הוסדר על-ידי הכנסת: "אם אתם תנסו להעריך מה הסיכויים שבית המשפט יקבל או ידחה טענות בדבר פסלות ראיה שהושגה בתחבולה, אף אחד לא יוכל לומר בוודאות מה אני אחליט. האם זאת הוודאות שאנחנו אנשי המשפט מבקשים? כולם רוצים לדעת מהו הדין הנוהג. אני חייב להגיד שאני מתקשה להגיע לתשובה חד-משמעית. בית המשפט העליון אמר 'על-פי תחושת הצדק, השכל הישר ופרופורציה'.

מושגים יותר עמומים מאלה שמעתם? מצג שווא של המשטרה בפני חשוד יכול לשבור אחד ויכול לא לעשות רושם על אחר. המושגים שקבע העליון הם היחידים שהוא יכול היה לקבוע. לכן ראוי והגיע הזמן לצאת בקריאה ברורה למחוקק, כי אותי המצב הזה מדאיג. אנחנו נאלצים לשפוט בין שתי אפשרויות רעות. אנחנו לא מדינה מפגרת. זו מלאכה יותר מידי חשובה מכדי להשאיר אותנו כאנשי משפט ללא הוראות ברורות".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות