אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הבנקים יחויבו ב"כרית נזילות" שתעמוד בתרחישי קיצון צילום: אריאל בשור

בלעדי ל"כלכליסט": הבנקים יחויבו ב"כרית נזילות" שתעמוד בתרחישי קיצון

המפקח על הבנקים דודו זקן שלח אתמול לבנקים טיוטת הוראה המעדכנת את יחס הנזילות המזערי שאליו הם מחויבים

02.06.2011, 07:01 | תומר זלצר

בנק ישראל מעדכן את ההוראה לניהול סיכון הנזילות של הבנקים. המפקח על הבנקים דודו זקן שלח אתמול לבנקים טיוטת הוראה חדשה שמחדדת כמה היבטים בנושא ניהול ואמידת סיכון הנזילות, וזאת בעקבות התפתחויות רבות ברגולציה הבינלאומית בנושא הנזילות כתוצאה מהמשבר הפיננסי הגלובלי של 2008.

נזילות מוגדרת כיכולתו של הבנק לממן גידול בנכסים ולעמוד בפירעון התחייבויות במועד - מבלי להיקלע להפסדים חריגים. סיכון נזילות מציג את הסיכון לרווחי הבנק וליציבותו הנובע מאי־יכולתו לספק את צורכי נזילותו. עדכון ההוראה נועד להסדיר את סוגיית הטיפול בסיכון הנזילות לתקופת הביניים, עד להחלטה כיצד לאמץ את הוראת התקינה הבינלאומית לניהול סיכונים "באזל 3" מסוף 2010 לגבי סיכוני נזילות.

בנק ישראל דורש מהבנקים להחזיק יחס נזילות מזערי שווה או גדול מ־1 בכל עת. לפי ההוראה החדשה, יחס הנזילות המזערי יחושב כיחס בין "כרית נזילות" לבין התשלומים החזויים בניכוי תקבולים חזויים של הבנק בחודש הקרוב.

כרית נזילות מוגדרת כ"יתרת הנכסים הנזילים הניתנים למימוש או לפירעון עד חודש" (נכסים נזילים הם כאלו הניתנים להמרה למזומנים במהירות ובקלות גם בעתות לחץ, ללא אובדן ערך). משמעות ההוראה החדשה היא שהבנקים נדרשים להחזיק כרית נזילות גדולה מספיק כדי לעמוד בצורכי הנזילות באופק זמן של חודש ימים קדימה. כרית הנזילות צריכה גם להיות גדולה מספיק כדי לעמוד בתרחישי לחץ - תרחיש לחץ מערכתי, תרחיש לחץ ספציפי לבנק ושילוב של שניהם.

נוסף על כך, בנק ישראל מנחה את הבנקים לקבוע "יחס מימון יציב" ולנהל אחריו מעקב. יחס מימון יציב מוגדר בהוראה כיחס בין כל מקורות המימון היציבים הצפויים בהסתברות גבוהה לעמוד לרשות הבנק בשנה הקרובה, לבין כל השימושים שהבנק צפוי להמשיך לממן בשנה הקרובה. כמו כן הבנקים יידרשו לבחון כיצד ישפיעו תוכניותיהם העסקיות לשנה הקרובה על פרופיל הנזילות שלהם. טויטת ההוראה צפויה לקבל בקרוב תוקף מחייב.

תגיות