אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - כבר לא מונופול: הוסר הפיקוח ההיסטורי על מחירי הסיד של אבן וסיד

בלעדי ל"כלכליסט" - כבר לא מונופול: הוסר הפיקוח ההיסטורי על מחירי הסיד של אבן וסיד

בשנות השמונים הוחל פיקוח על מחירי הסיד שמייצרת אבן וסיד בשל היותה השחקנית היחידה בענף. ב־1995 נכנסה שחקנית נוספת - חברת נגב מינרלים - אך רק בשבוע שעבר חתם שר התמ"ת שלום שמחון על צו המסיר את הפיקוח ההיסטורי

05.06.2011, 06:59 | טל ליטמן

מחירי הסיד יוצאים מפיקוח: שר התמ"ת שלום שמחון חתם בשבוע שעבר על צו להסרת הפיקוח ממחירי הסיד של חברת אבן וסיד - אחת משתי השחקניות המרכזיות בענף השייכת לקבוצת רדימיקס. ל"כלכליסט" נודע כי הצו הועבר לאישורו הסופי של שר האוצר יובל שטייניץ.

הפיקוח על מחירי הסיד של אבן וסיד נקבע מסיבות היסטוריות: עד שנות התשעים נחשבה החברה, שקיימת כבר משנות השלושים, למונופול, ולפיכך הוחל עליה באמצע שנות השמונים חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים. כעת פועלת לצדה גם שחקנית מרכזית נוספת, חברת נגב מינרלים, שמפעל הסיד שלה החל לפעול כבר ב־1995.

ב־2004 מכרה כיל את החברה למשפחת רזין.

"הפיקוח על אבן וסיד היה הכרחי לאורך השנים, היות שהיתה היצרנית היחידה במדינה של סיד, אולם מאז שהוקם מפעל נוסף של נגב מינרלים השוק נפתח לתחרות", הסביר ל"כלכליסט" בכיר במשרד התמ"ת המקורב לנושא. לדבריו, ההחלטה על הסרת הפיקוח התקבלה לאחר שהתברר כי זה אינו משיג עוד את מטרתו: "מחירי המקסימום שקבענו לאבן וסיד אפשרו לחברה לשמור על רמת מחירים גבוהה ממה שניתן היה להשיג בתחרות חופשית. גם נגב מינרלים שאינה נמצאת תחת פיקוח 'התיישרה' לפי המחירים הגבוהים".

הבכיר מציין כי "לאור התחרות הקיימת בענף החליטה ועדת המחירים הבין־משרדית של משרד התמ"ת והאוצר להמליץ לשרים על הסרת הפיקוח, ובכך לאפשר לשוק התחרותי לקבוע את המחירים".

יו"ר ומנכ"ל תעשיות רדימיקס ישראל יצחק בז'רנו קבע נחרצות כי הפיקוח אינו מאפשר רמת מחירים גבוהה: "זה אבסורד, אנחנו נמצאים בעולם עסקי תחרותי. אם נקבע מחיר גבוה, הלקוח פשוט יפנה למתחרה. עם זאת, החברה מקבלת את כל אשר תחליט הממשלה".

בעקבות הסרת הפיקוח על הסיד, עולה כעת על הפרק גם סוגיית הסרתו מפיקוח של הלחם האחיד - מהלך שאותו הכריז שמחון כי בכוונתו להוציא לפועל עם כניסתו לתפקיד. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הנושא עדיין נמצא בבדיקה.

שמחון אמר בתגובה: "הסרת המחירים מפיקוח היא חלק ממדיניותי. הממשלה צריכה לשמור לעצמה את הזכות להתערב במקומות שבהם יש כשל שוק או שבהם התחרות מושכת את המחירים כלפי מעלה מעבר למה שהם צריכים להיות, וכך ייעשה בעתיד בכל הקשור למוצרי יסוד. אין זה מתפקידנו למנוע התייעלות של ענפים על ידי שימוש יתר במנגנון הפיקוח, ולכן החלטתי להסיר את הפיקוח על הסיד".

לא ניתן היה להשיג את תגובת שטייניץ לידיעה.

תגיות