אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האחזקות הבינלאומיות: אימפריית הספנות של סמי עופר מחפשת נמל מבטחים צילום: shutterstock

האחזקות הבינלאומיות: אימפריית הספנות של סמי עופר מחפשת נמל מבטחים

פעילות הספנות של סמי עופר כוללת אחזקה בטנקר פסיפיק, שמכרה מכלית נפט לאיראן; בזודיאק; בפסיפיק דרילינג; ו־16.5% בחברת שיט התענוגות רויאל קריביאן

05.06.2011, 09:23 | נעמה סיקולר

האימפריה של סמי עופר כוללת שורת חברות בתחום הנדל"ן, ובעיקר עסקים חובקי עולם בתחום הספנות. מי שעלתה לכותרות בשבועות האחרונים היא חברת טנקר פסיפיק (Tanker Pacific) - חברה ספנות סינגפורית המתמחה בהובלה ימית בתחום האנרגיה, בעיקר נפט גולמי ונפט מזוקק.

לחברה צי של יותר מ־40 מכליות נפט והיא מעסיקה 4,000 עובדים. היא מתמחה בבניית ספינות, ועל פי אתר האינטרנט שלה, ברגע זה נמצאות במספנות קוריאניות ויפניות 14 ספינות חדשות שלה. טנקר פסיפיק היא חברה פרטית, שבה החזיק סמי עופר באמצעות שורת נאמנויות שונות.

את החברה הקים עידן עופר בהונג קונג בתחילת שנות השמונים, ובהמשך העביר את מרכז פעילותה לסינגפור ושימש כיו"ר שלה עד שחזר לישראל. לפני כעשרה ימים הודיע הממשל האמריקאי על שורת סנקציות בתחום המימון כנגד טנקר פסיפיק, בעקבות עסקה למכירת מכלית נפט לחברת הספנות של איראן. כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", טנקר פסיפיק הובילה בשנים האחרונות נפט לאיראן וממנה, ועגנה כמה פעמים בנמלים איראניים.

עופר החזיק גם בחברת הספנות בתחום המטען זודיאק (Zodiac Maritime Agencies), שפועלת מלונדון ושנגחאי. החברה מנהלת 150 כלי שיט שבהם מועסקים יותר מ־5,000 אנשי צוות.

עם מנהליה הבכירים של זודיאק נמנה איש העסקים אמנון ליאון, דירקטור בחברה לישראל, המכהן גם כיו"ר וגם כמנהל העסקים הראשי שלה. בישראל התפרסמה זודיאק בעבר בעיקר הודות לעסקת בעלי עניין שנויה במחלוקת עם חברת ספנות אחרת באימפריה של עופר - חברת צים. ב־2004 רכשה צים מזודיאק כמה אוניות וחכרה ממנה אוניות נוספות בעסקה כוללת של 820 מיליון דולר. גם שמה של זודיאק נקשר בפרשה האיראנית, משום שספינותיה עגנו בנמלים איראניים.

טנקר פסיפיק וזודיאק הן חברות פרטיות, ומלבדן עופר הוא גם הבעלים של שתי חברות נסחרות, והמוכרת שבהן היא רויאל קריביאן (Royal Caribbean), חברת שיט התענוגות השנייה בגודלה בעולם שנסחרת בבורסה של ניו יורק לפי שווי של 8 מיליארד דולר.

בעלת המניות הגדולה בחברה מלבד משפחת סמי עופר (16.5%) היא משפחת פריצקר, שברשותה רשת מלונות הייאט. באמצעות שורת חברות־בנות, רויאל קריביאן מפעילה כ־40 ספינות לשיט תענוגות עם תכולה של יותר מ־92 אלף נוסעים בשנה. החברה מדווחת כי כרגע עוד שש ספינות שלה נמצאות בבנייה. אייל עופר (60), בנו של סמי, הוא דירקטור בחברה מאז 1995.

לפני כחודשיים הונפקה בבורסה של אוסלו חברת פסיפיק דרילינג (Pacific Drilling) - חברה לקידוחי גז ונפט במים עמוקים, שהוקמה לפני כחמש שנים. החברה נסחרת כיום לפי שווי של קרוב ל־2 מיליארד דולר. השבוע קיבלה החברה אחת מבין ארבע אסדות קידוח שהיא מתכננת להפעיל עד סוף השנה, ובסך הכל היא מתכננת להגיע לעשר אסדות בשנים הקרובות. ענקית הנפט שברון חתמה על חוזה לשכירת אחת האסדות לחמש שנים תמורת 880 מיליון דולר. החברה פועלת מיוסטון בארה"ב ויש לה סניפים בניגריה, בסינגפור ובברזיל.

עסקי הנדל"ן הבינלאומיים של המשפחה מנוהלים על ידי אייל עופר, והפעילות מתחלקת בין שלוש חברות פרטיות עיקריות: עופר גלובל הולדינגס (Ofer Global Holdings), חברת השקעות נדל"ן בתחומי משרדים, מגורים, מלונות, תעשייה ומסחר. לחברה נכסים בפולין, רומניה, בולגריה, לטביה, טורקיה, גיאורגיה וצ'כיה.

חברת נדל"ן שנייה באחזקת עופר היא דירברוק (Deerbrook), לשעבר קרלייל, חברה לניהול נכסי נדל"ן שמרכזה בלונדון. הזרוע השלישית היא מילר גלובל (Miller global) שבה משמש אייל עופר כיו"ר משותף. החברה משקיעה בנכסי נדל"ן בצפון אמריקה ובאירופה, ולאחרונה התפרסמה כמי שרכשה ושיפצה את בניין סנטרל פארק 15 - בניין מגורים יוקרתי בסנטרל פארק שבניו יורק. במקביל נכנסה החברה כשותפה ברשת בתי מלון משפחתיים, בשיתוף רשת מריוט וערוץ הטלוויזיה לילדים ניקולודיאון ברחבי ארה"ב.

תגיות