אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"להנפיק היום אג"ח בלי דירוג וביטחונות זה מתכון לכישלון" צילום: shutterstock

"להנפיק היום אג"ח בלי דירוג וביטחונות זה מתכון לכישלון"

אורכית גייסה מחצית מהיקף האג"ח שתכננה וקסניה ביטלה הנפקת חברה־בת - אך ויקטורי וקרסו הוכיחו שאפשר אחרת. שי נבו מלאומי פרטנרס: "המוסדיים יושבים על יתרות מזומנים אדירות ואם הסחורה ראויה ומתומחרת נכון, הם ירכשו אותה"

05.06.2011, 07:20 | שניר הנדלר

הבורסה בתל אביב במגמה מתמשכת של ירידות שערים, על רקע המצב הגיאו־פוליטי במזרח התיכון והחשש לעתיד החוב בכמה ממדינות גוש היורו, כשדיווחים שליליים וחולשה של כמה חברות מקומיות - כמו אלביט הדמיה או יצרנית מסופי המחשב צ'יפ פי.סי שהודיעה כי תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה למחזיקי איגרות החוב - מוסיפים לאווירה הכללית.

בהתאם, שוק ההנפקות המקומי אינו מאיר פנים בתקופה זו לחברות רבות היוצאות לגיוס אג"ח או מניות. למשל, חברת אורכית הדואלית שביקשה לגייס 64 מיליון שקל באג"ח הנושאות ריבית שנתית קבועה של 8%, נאלצה להסתפק עם סיום המכרז הציבורי בגיוס של 27.4 מיליון שקל בלבד (לאחר ניכוי הוצאות ההנפקה), זאת לאחר שבשלב המוסדי נרשמו הזמנות בהיקף של 12.2 מיליון שקל, וכש־94% מסכום זה התקבלו מגורמים המקורבים להנפקה.

כך, יאיר שמיר, שכיהן טרם ההנפקה כדח"צ באורכית, הזמין אג"ח בהיקף של 3.5 מיליון שקל, והתפטר מתפקידו. גם כלל חיתום, שהוביל את הגיוס של אורכית, רכש אג"ח ב־4.4 מיליון שקל. חתמי ההנפקה רכשו אג"ח בהיקף כולל של 8 מיליון שקל.

בשוק ההנפקות הראשוניות התגלתה תמונה דומה, כאשר חברות שביקשו לגייס נאלצו לחתוך בשווי שלפיו תבוצע ההנפקה. כמה חברות החליטו בשל כך לדחות את המהלך.

סאנדיי אנרג'י, העוסקת בשיווק מערכות אנרגיה סולארית ללקוחות פרטיים וייצור חשמל, נאלצה, על פי דיווחים, לחתוך את השווי שביקשה להנפקה הראשונית של מניותיה, וספק אם המהלך אכן ייצא השבוע לפועל.

חממת קסניה ונצ'ר קפיטל הציבורית שביקשה להנפיק את החברה־הבת ניטסטיץ', המפתחת מכשור רפואי, הודיעה ביום חמישי כי "ניטסטיץ' מסרה לה שבשלב זה, בשל תנאי השוק, הוחלט לדחות את ביצוע גיוס ההון".

מנגד, ודווקא על רקע המימושים בשוק, הוכיחו חברות אחרות כי ניתן להשלים בהצלחה גיוס גם בתקופה זו. רשת המרכולים ויקטורי גייסה בשבוע שעבר 64 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומנייתה זינקה ב־11% ביום המסחר הראשון. גם יבואנית הרכב קרסו מוטורס, שהשלימה את הנפקתה ביום חמישי, הדגימה כי המשקיעים נוהגים בסלקטיביות ומוכנים לרכוש סחורה מהמנפיק ה"מתאים".

בתחילת השבוע שעבר עוד החליטו בקרסו לחתוך את שווי החברה בהנפקה ב־7%, אך בהמשך נרשמו ביקושי יתר של 230 מיליון שקל בשלב הציבורי של ההנפקה - פי חמישה מהיקף ניירות הערך שהוצעו לציבור. קרסו הודיעה כי לאור הביקוש הגבוה, השלימה את הגיוס של 250 מיליון השקל לפי השווי המקורי שביקשה - מיליארד שקל (אחרי הכסף).

"באופן כללי, נכון שהשוק חלש וזה משפיע על האווירה, אך למיטב הבנתנו, גופי החיסכון ארוך הטווח יושבים עדיין על יתרות מזומנים אדירות, ואם הסחורה ראויה ומתומחרת נכון - הם ירכשו אותה", כך אומר ל"כלכליסט" שי נבו, משנה למנכ"ל לאומי פרטנרס חתמים. לדבריו, "לא צריך לצאת להנפקה ענקית כשהכל חשוך וללכת עם הראש בקיר. צריך לתזמן, אבל באופן כללי אפשר לגייס כסף".

לדבריו "התמונה בשוק האג"ח ברורה: חברות שורה שלישית או רביעית, שבתקופתה הצבירה בקרנות הנאמנות הנפיקו כמעט בלי בעיה וגייסו במחירים טובים, לא מצליחות לגייס היום. אלו חברות ללא דירוג, ועם ביטחונות חלשים, ולכן ניסיונותיהם של החתמים לקחת אותן לשוק הם ניסיונות עקרים. זה מתכון לכישלון מראש.

"לעומת זאת", מוסיף נבו, "חברה שהשוק החזיק ממנה, כמו בריטיש ישראל, זכתה בהנפקה לפני כמה שבועות לביקוש של יותר ממיליארד שקל. לכל חברה שנחשבת טובה ויציבה ותבקש להנפיק אג"ח בדירוגים טובים, יהיה קל יותר דווקא לגייס עכשיו מאשר בסביבה התחרותית שהיתה קודם".

גם בשוק המניות, לדבריו, התמונה דומה: "יש דברים קטנים וחלשים, שלא צריך לצאת להנפקה כדי לגלות שהם לא עוברים - מספיק לפתוח דו"ח כספי. חברה כמו גלילאו (הפועלת בתחום הניווט הלווייני - ש"ה), למשל, עם הון עצמי של פחות ממיליון וחצי שקל, תצליח בהנפקה רק בשוק רותח. מצד שני, תבוא עם חברות מבוססות בתמחור הנכון - וזה עובר.

"כך ויקטורי הצליחה: השוק מכיר את הענף ויודע כמה שוות מניות מתחרותיה, ויש גם ניסיון טוב בעקבות ההנפקה הקודמת, של כמעט חינם. כך גם בקרסו: השוק יורד וההנפקה הצליחה, כי בקרסו יש עסק, ויש תמחור שנתפס כהגיוני".

ומה דעתך על בריינסווי שנסחרת בתל אביב וניסתה להנפיק בנאסד"ק, אך הודיעה ביום חמישי על דחיית המהלך?

"בריינסווי נסחרת בשווי של 340 מיליון שקל בתל אביב - פחות מ־100 מיליון דולר, ואני לא חושב שזה מתאים לנאסד"ק. בדומה לדי מדיקל, שניסתה להנפיק במחיר של 7 דולרים למניה, אף שנסחרה בתל אביב במחיר של 4 דולרים, גם בריינסווי ניסתה להנפיק בפרמיה, אבל הפרשי השעות לא מספיקים כדי להעלות את המחיר ב־3 דולרים".

תגיות