אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סם ברונפלד: "רונית הראל היא האמא של החברות הדואליות" צילום: משה שי

סם ברונפלד: "רונית הראל היא האמא של החברות הדואליות"

המנכ"לית החדשה של S&P מעלות, רונית הראל בן־זאב, תאלץ להתמודד עם ביקורת גוברת נגד חברת הדירוג: הססנות בזמן המשבר, ניתוק מהשוק הישראלי והורדות דירוג חפוזות. המנכ"לית היוצאת, דורית סלינגר: "המינוי ראוי, על המנכ"ל להכיר את השוק מקרוב"

06.06.2011, 07:26 | לירוי פרי

חברת הדירוג S&P מעלות פרסמה אתמול הודעה רשמית על מינויה של רונית הראל בן־זאב לתפקיד מנכ"ל חברת הדירוג, במקום דורית סלינגר שפרשה לאחרונה, כפי שפורסם ב"כלכליסט" לפני כשבועיים.

הראל בן־זאב, המוכרת בקרב גורמי שוק ההון כמי שבקיאה ביסודותיו ושותפה להתפתחותו, כיהנה כסמנכ"לית בכירה ומנהלת המחלקה הכלכלית בבורסה לניירות ערך בתל אביב, והיא צפויה להיכנס לתפקידה החדש בחודש יולי הקרוב.

עם כניסתה לתפקיד החדש אמרה בן־זאב: "אני מודה להנהלת S&P על האמון שהם נותנים בי. מעמדן של חברות הדירוג בשוק ההון וחשיבותה של האנליזה האיכותית והבלתי תלויה במשק מודרני הם נושאים המצויים כל העת על סדר היום הציבורי והכלכלי בארץ ובעולם. בתפקידי החדש בכוונתי להמשיך ולהוביל את המהלך לביסוס מעמדה של S&P מעלות ולהרחבת תחומי פעילותה".

"הם מנותקים מהשוק"

בן־זאב, בעלת תואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת תל־אביב, תיכנס לנעליה של סלינגר, מנכ"לית מוערכת ומי שהובילה את חברת הדירוג במשך 13 שנים. במהלך כהונתה מכרה סלינגר את פעילותה לחברת S&P העולמית, אך עם זאת ספגה לא מעט ביקורת בדבר התנהלות הססנית של מעלות בזמן המשבר, כמו גם על ניתוק מסוים מהשוק הישראלי מאז המיזוג עם S&P.

בנוסף, מספר חברות בעלות אג"ח טענו כי מאז המיזוג פועלת מעלות במתווה דירוג נוקשה יותר, וכפועל יוצא דירוגן של חברות רבות נמוך יותר במעלות מול המתחרה מידרוג. הדבר עורר את זעמם של ראשי כמה חברות ואף הביא וקטיעת שיתוף הפעולה שלהן מול מעלות. ביקורת נוספת שעלתה ונוגעת לכלל חברות הדירוג מדברת על כך שכשהשוק יורד, האצבע על ההדק קלה ומתבצעות הורדות דירוג מהירות.

"מאז שהתמזגו עם S&P הם מנותקים מהשוק הישראלי. אין להם קשר חזק למה קורה בישראל ולפעמים זה גורם למקבל ההחלטות לבצע דירוגים מוטעים", אמר אתמול מנכ"ל בכיר של חברה בורסאית על S&P מעלות. טענה זו אינה חדשה לאוזני הנהלת מעלות – מאז המיזוג הועלו טענות דומות על כך שרוב חברי ועדות האשראי הם זרים, וכן נגד המתודולוגיה בחברה, השונה מזו שהייתה קיימת טרם המיזוג. ביקורת נוספת הועלתה נגד המשקל החסר שמעניקה מעלות למצב העסקים בטווח הארוך, קרי – דירוגי החברה לוקחים לרוב בחשבון טווח של עד שנתיים קדימה ולא מעבר מכך.

"הרשות צריכה להתערב"

כמה גורמים מטעם חברות החיתום הוסיפו כי מאז המיזוג עם S&P מעלות, איבדה החברה נתח שוק משמעותי לטובת חברת הדירוג המתחרה, מידרוג. על כך אמר ל"כלכליסט" עמוס ספיר, יו"ר דירקטוריון מעלות לשעבר, כי "חברה ציבורית שעוברת מחברת דירוג אחת לאחרת צריכה לתת הסבר לציבור. המנפיקים באמת הולכים לאן שנוח להם, אך כל היתר ממציאים תירוצים למה הם עברו חברת דירוג. רשות ניירות ערך חייבת להתערב בנושא - זו לא חנות מכולת".

רבים אחרים דווקא סבורים כי חילופי המנכ"ל ב־S&P מעלות אינם בגדר שינוי של ממש, וזאת בטענה שמסגרת העבודה היא קשיחה ביותר ומוכתבת בכלל על ידי S&P העולמית ולא על ידי המנכ"ל. חלקם סבורים כי דווקא גדי בארי, המשנה למנכ"ל מעלות, הוא זה שהיה צריך להיכנס לנעליה של סלינגר, מעצם היותו איש מקצוע ותיק שקשור לאנליזה ובשל בקיאותו.

בשיחה עם "כלכליסט", התייחסה סלינגר לדברים ואמרה כי היא "סבורה שהמינוי ראוי. יש הפרדה מוחלטת בין עבודת האנליזה לבין הפיתוח העסקי. מנכ"ל חברה שכזו צריך היכרות טובה עם שוק ההון, היכרות והטמעה עמוקות של רגולציה שרק הולכת ונעשית מחמירה יותר וכמובן אופקים רחבים. המנכ"ל כלל לא מתעסק בדירוג. גדי עושה עבודת ניהול ואנליזה נהדרת".

על הטענות בדבר היותה של מעלות מנותקת מהשוק הישראלי, אמרה סלינגר כי "בחברה הוטמעה תרבות ארגונית עמוקה וייחודית לה, גם לפני המיזוג. היה קשה לפתח ולעשות את מה שעשינו ללא המיזוג – מדובר בהישג נטו. תמיד היו טענות בשוק הישראלי על יכולת ההשוואה בין חברות ואנו רואים כי היום הרבה יותר קל לעשות זאת, בזכות הסטנדרטים הבינלאומיים. פרט לכך, האנליסטים הישראלים הם אלו שמבצעים את האנליזה. הם יושבים גם בוועדות בינלאומיות ולעתים הם המדרגים הבינלאומיים. בפרק זמן של עד שנה הרגולציה בישראל תותאם לרף הבינלאומי, ולא תהיה כל משמעות למקום מושבו של האנליסט".

במבט לעתיד הוסיפה סלינגר כי היא "מצפה להתפתחות מצד שוק ההון עצמו – משקיעים וחברות. הייתי רוצה לראות יותר חברות מדורגות. כל חברה שמנפיקה איגרות חוב חייבת לטעמי לבצע דירוג, לטובת השקיפות ולטובת המשקיעים".

מגיל 15 בבורסה

בן־זאב החלה את הקריירה המקצועית בבורסה עוד במלחמת יום הכיפורים, כשהיתה בת 15, אז התפנו רוב הגברים לטובת הלחימה ובן־זאב גויסה למסלקת הבורסה. יו"ר הבורסה, סם ברונפלד, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "רונית הרוויחה את התפקיד ביושר. כיו"ר וכמנכ"ל הבורסה הייתי מאוד מרוצה ממנה". בנוסף, הוא שלל את הטענות שעלו כנגד אופי המינוי, שאינו מתחום האנליזה, ואמר כי "יש לה את כל הכישורים למלא את התפקיד. צריך ניסיון עם ראייה היקפית של שוק ההון, ומנהל טוב צריך לדעת הפעיל את כלל העובדים".

ברונפלד הדגיש כי בן־זאב היא אחת ממובילי הדרך שיצרו קריטריונים ברורים וחד משמעיים. בין היתר אמר כי "רונית היא האמא של החברות הדואליות. היא זו שפעלה לשכנע אותן ולהסביר להן את היתרונות של רישום כפול וכן פעלה להקל עליהן. בנוסף, היא אמונה על החדרת המכשירים הפיננסים החדשים ובהם תעודות סל. חוק ניירות ערך הישראלי לא כל כך הכיר את זה, אלא רק את קרנות הנאמנות. הבורסה יחד עם הרשות הם שאפשרו את ההנפקה הזאת".

על נסיבות העזיבה של בן־זאב, שחפצה ככל הנראה בכיסאה של מנכ"ל הבורסה אסתר לבנון, אמר ברונפלד: "אני מציע שתשאל את רונית ואת המקורבים לה. נראה לי שאחרי כל כך הרבה שנים של חברות בהנהלה, לא צריך לחפש סיבות נוספות לפתוח בקריירה שנייה".

תגיות