אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: המסיבה הגדולה צילום: Shutterstoc

דו"ח טכנולוגי: המסיבה הגדולה

המוני גרמנים בלתי מוזמנים מגיעים למסיבת יום הולדת עליזה, ילדים אוסטרלים הופכים לפפראצי, ורוב האמריקאים לא מתרשמים מהאזהרות על סרטן סלולרי

06.06.2011, 12:47 | יוסי גורביץ

איפה תסה?

אם מישהו היה צריך עוד הוכחה לכך שמערכת הפרטיות של פייסבוק דפוקה עד העצם, תסה (זה השם היחיד שהותר לפרסום), נערה גרמנית בת 16, יכולה לספק את ההוכחה הנדרשת.

תסה בסך הכל רצתה לארגן לעצמה מסיבת יום הולדת, ועל כן היא שלחה הזמנה לכמה מחבריה. אבל היא לא ידעה – כמו רבים וטובים – שמארק צוקרברג צריך לגלח ממנה כמה מארקים, מכיוון שמשימה פשוטה כמו שליחת הודעה לחברים הופכת לכמעט בלתי אפשרית בפייסבוק. ההודעה של תסה הגיעה להרבה מאד אנשים – אולי בגלל שברירת המחדל של פרסום בפייסבוק היא "לכולם".

כש-15,000 גרמנים אישרו בפייסבוק שהם מתכוונים להגיע למסיבה, ההורים של תסה נבהלו – לא חושב שאפשר להאשים אותם – והודיעו שהם מבטלים את המסיבה. זה היה מאוחר מדי: 1,500 גרמנים עולצים, מלווים ב-100 שוטרים, הגיעו גם הגיעו למסיבה. הכל, דיווחה המשטרה באנחת רווחה, הלך כמו שצריך, המסיבה היתה להיט, ההמון שאל בעיקר איפה תסה, תוך הנפת שלטים של "תסה, מסיבת יום הולדת היא לא פשע", ולא מעט אנשים הביאו עוגות ומתנות. תסה, למרבה הצער, היתה אצל סבא וסבתא.

כפי שמדווח הדיילי ניוז, במקרים דומים אחרים המסיבה נגמרה לגמרי אחרת, לעיתים בהרס מסיבי של רכוש. ראוי להזכיר כאן את המקרה האוסטרלי, שבו מישהי גילתה את התקלה, מחקה את ההזמנה, אבל אז איזה יצור פרסם את הפרטים האישיים שלה ל-200 אלף איש אחרים. הלקח המתבקש: לשנות את הגדרות ברירת המחדל שלכם בפייסבוק לחברים בלבד, לא לאשר כל טמבל שמתעקש שהוא צריך להיות חבר שלכם, ולהסתכל טוב-טוב על מה שאתם מפרסמים. אחרי הכל, אם 1,500 ערסים יגיעו למסיבת היום הולדת שלכם, סביר מאד להניח שהמשטרה אפילו לא תהיה בסביבה.

צוקרברג. הגדרות פרטיות בעייתיות, צילום: בלומברג צוקרברג. הגדרות פרטיות בעייתיות | צילום: בלומברג צוקרברג. הגדרות פרטיות בעייתיות, צילום: בלומברג

הבלשים הצעירים

 

שורה של תלמידים בניו סאות' וויילס שבאוסטרליה לא אהבו את הצורה הרשלנית שבה התנהל נהג האוטובוס שלהם, שלדעתם פעל באופן שמסכן אותם. אז אחרי שתלונות לחברת האוטובוס לא עזרו, הם הסלימו – סביר להניח שבסיוע ותמרוץ שקט של הוריהם – את פעולותיהם, וקצרו הצלחה. סוג של.

התלמידים השתמשו בעובדה שלכל אחד יש היום מצלמה ומצלמת וידיאו, שאמנם האיכות שלהן נחותה מזו של רס"ר ממוצע, אבל מצד שני הן זמינות תמיד כחלק מהגרוטאה הסלולרית. אחרי הכל, כפי שאומר הפתגם הוותיק, המצלמה הטובה ביותר היא זו שיש לך עליך.

הם הסריטו וצילמו את הנהג כשהוא נוהג ללא חגורת בטיחות, שועט באוטובוס בזמן שהדלת פתוחה, ובנוסף משוחח בסלולר תוך נהיגה באחד הכבישים המסוכנים באוסטרליה. תלונות אחרות כנגד הנהג – שככל הנראה אינן נתמכות בעדות מצולמות – אומרות שהוא עצר את האוטובוס כדי לרכוש לעצמו עיתון, וירד לשירותים כשהוא משאיר את התלמידים ללא השגחה.

התלמידים הפכו למרגלים אחרי שורה של תקריות עם חברת האוטובוס, שבשיאה הושעו כמה תלמידים מנסיעה באוטובוס משום שהם פתחו את החלונות – השעיה שלטענת התלמידים היתה פעולת תגמול על כך שהם העזו להתלונן על עבירות מצד הנהג. מהראיות החדשות יתקשו הרשויות להתעלם. הצרכן הקטן, צריך לשים לב, מחזיק עכשיו בכלי יעיל במיוחד נגד ספקי שירות רשלנים.

סרטן? אל תפריע לי

 

ארגון הבריאות העולמי הודיע בשבוע שעבר שיש לשקול בזהירות את השימוש בסלולר, משום שבהחלט יתכן שהוא סיכון סרטן. הרבה מאד מומחים טענו שההחלטה הזו מחוררת, שההוכחות המדעיות שמאחוריה לא מספקות – אבל לא כל כך הצליחו להתמודד עם הטענה שבמשך עשרות שנים לא ידענו שאסבסט וסיגריות מסרטנים, ושאזהרה מוקדמת יכלה ויכולה למנוע התפרצות של כמות חסרת תקדים של מקרי סרטן.

בישראל עוד לא נערכה בדיקה, אבל רוב האמריקאים, כמסתבר, מושכים בכתפיהם וממשיכים הלאה. סכנה לסרטן? נו, שיהיה. החיפושים בגוגל אחרי סרטן וסלולר רשמו עליה, אבל לא שום דבר מעבר לכך. בחנויות סלולר מדווחים על מכירות כרגיל, ועל כך שאנשים לא שואלים על סרטן – הם שואלים אם הגרוטאה עובדת, ואם היא מסוגלת לשלוח טקסט. אף שחוקרים ממליצים על שימוש באוזניות בלוטות' כתחליף לחיבור מכשיר השידור לגולגולת שלך, המכירות שלהן יורדות בעקביות בארבע השנים האחרונות.

נושא האוזניות הגיוני, בסופו של דבר. מי רוצה להסתובב כל הזמן כשהוא נראה כמו חייזר, וכל ישותו אומרת שהוא דרוך, ערוך ומוכן לקבלת שיחה? מה שמפתיע יותר הוא ההתעלמות מהמלצת ארגון הבריאות העולמי. ואולי לא כל כך מפתיע: הרבה אנשים מדחיקים את העובדה שהתנהגותם היומיומית גוררת סיכון בריאותי. זה מעיק.

ואולי יש כאן משהו אחר - התמכרות. השימוש בסלולר הפך לטבע שני עבור חלק נכבד מאוכלוסיית העולם. שימוש זהיר בו – אף אחד לא מדבר על הפסקת השימוש – ישבש משמעותית את שגרת החיים של כמעט כולם. אולי זה דומה למעבר מכרכרות למכוניות: המכוניות הורגות הרבה יותר אנשים, יותר מפי עשרה, מכפי שהרגו כרכרות. וזה רק ההרג הישיר, בלי לדבר על הנזק משאיפת אדי אגזוזים. מצד שני, מכוניות יעילות כל כך הרבה יותר, שרובנו מוכנים להסכים בשתיקה עם קורבן אדם כדי להגיע במהירות ובנוחות יחסית מנקודה א' לנקודה ב'. סטטיסטית, לא אנחנו אמורים להיות הקורבן. יכול להיות שאותה צורת חשיבה חלה גם על גרוטאות סלולריות.

מצד שני, בקרב הדור הצעיר הבעיה פחותה: שם כמעט ולא מקרבים את המכשיר לראש, פשוט שולחים טקסט.

סימני התמכרות?, צילום: רויטרס סימני התמכרות? | צילום: רויטרס סימני התמכרות?, צילום: רויטרס

קצרצרים

חוסר חוש ההומור של אנשים פוגע משמעותית בממים מקוונים: אחרי שנאלצנו לנפנף לשלום למם סרטוני ההיטלר, ערימה של קפוצי תחת החליטה שלא למכור יותר את המרצ'נדייזינג של היפסטר היטלר, משום שהם הגיעו למסקנה הלא ברורה שמדובר בקידום נאציזם ולא בדיחה על חשבונו. פעם צחקנו על הצנזורה הישראלית, לאחר שזו אסרה על הקרנת הסרט "החומה" של פינק פלויד אחרי שהגיעה בטעות למסקנה שמדובר בסרט פרו-נאצי. מסתבר שכמה טעויות לא מתות.

AT&T אישרה בסוף השבוע ידיעות קודמות על כך שאפל מנסה ליצור כרטיס SIM קטן עוד יותר, והודיעה שהיא עובדת עם התפוח החמדן על גרסה של כרטיס כזה. עוד הודיעה AT&T שמכירות הווינדוז פון מדשדשות, אם כי היא לא מסרה את המספרים המדויקים והנציג שלה הסתפק באמירה ש"המכירות לא היו כפי שאנו או מיקרוסופט רצינו שיהיו". אולי עם נוקיה זה יעבוד למיקרוסופט. אולי כבר מאוחר מדי לעצור את רכבת האנדרואיד.

עיריית טייפיי שבטיוואן הודיעה לגוגל ואפל שהחל מבעוד שבועיים, הן תצטרכנה לאפשר למשתמשים תושבי טייפיי לבדוק אפליקציות בחינם במשך שבוע, כדי שהמשתמשים יוכלו להחליט אם הם רוצים אותן. המטרה היא לאפשר למשתמשים שנדפקו מהאפליקציות את הזמן הנדרש כדי לדרוש החזר מהתמנון העליז ומאפל. אם שתי החברות לא יעמדו בדרישה, הן תחטופנה קנסות כבדים. אפל וגוגל נמנעו מלהגיב. אפל, כידוע, תגלגל את כל עלות החזר האפליקציה על המפתח – אבל תשמור לעצמה את 30% שהיא קיבלה עבור הרכישה המקורית.

אסד. שינוי כיוון, צילום: אי פי אי אסד. שינוי כיוון | צילום: אי פי אי אסד. שינוי כיוון, צילום: אי פי אי

האגדה העממית אומרת שאחרי דיקטטור חכם ואכזר, מגיע בן אכזר וטיפש. אסד ג'וניור לא מצליח להחליט מה הוא רוצה: ימים ספורים לאחר שכוחותיו המזוינים טבחו בעשרות סורים והוא סגר את הרשת הסורית, היא חזרה לפעולה – וסרטונים שמתעדים ירי על אזרחים לא חמושים החלו לצוץ שוב.

באוסטרליה שוקלות הרשויות תגובה הגיונית לבעיה החמורה של נודניקים שלא מפסיקים לדבר בסלולר שלהם בתחבורה ציבורית, שלא לדבר על בני תשחורת שמפעילים את נגן המוזיקה המשוכלל שלהם בקולי קולות, מתוך נסיון אלטרואיסטי מצער לחלוק את חוסר הטעם המוזיקלי שלהם עם שאר הנוכחים. ההצעה היא להקים קרונות ברכבת שיהיו "קרונות שקטים", שבהם ייאסר לשוחח בסלולר או להשמיע מוזיקה. מאחר ומדובר במדינה אנגלו-סקסית ולא מדינה של תחמנים מזרח תיכונים, האוסטרלים מאמינים שאפשר יהיה לשכנע את הנוסעים לציית לכללים גם בלי אמצעי אכיפה כלשהם, פרט למבטים מצמיתים משאר הנוסעים.  

הערה מנהלתית: הטור יוצא לחופשת התרעננות קצרה (מאוד), תוך ניצול ציני של חג הלקטוז, וישוב להתפרסם כסדרו ביום ראשון הקרוב, ולא ביום חמישי. עם הקוראים הקבועים הסליחה.

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

תגיות