אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קזחסטאן ואוקראינה מבקשות לרכוש מישראל טכנולוגיות חקלאיות בעשרות מיליוני דולרים צילום: בלומברג

קזחסטאן ואוקראינה מבקשות לרכוש מישראל טכנולוגיות חקלאיות בעשרות מיליוני דולרים

ערב החג ביקרו בישראל שתי משלחות מקזחסטאן ואוקראינהבמטרה לרכוש טכנולוגיות ישראליות. בתום הביקור נערכים הצדדים לעסקאות בהיקף עשרות מיליוני דולרים

08.06.2011, 13:38 | אולגה ויניאר

מדינות ברית המועצות לשעבר מגלות עניין בפיתוחים חקלאיים ישראליים. ערב חג השבועות ביקרו בישראל שתי משלחות מקזחסטאן ואוקראינה זאת במטרה לרכוש טכנולוגיות ישראליות ולקשור קשרים עם המגזר החקלאי בישראל. בתום הביקור נערכים הצדדים לעסקאות בהיקף עשרות מיליוני דולרים.

המשלחת מקזחסטאן מנתה כ-20 איש ובראשה עמד ראש המחוז הצפוני במדינה סריק בלאייב, המחוז העשיר והחשוב ביותר. חברי המשלחת ביקרו במפעל אמבר לייצור מזונות לבעלי חיים, מפעל חממות של יד פז במוך לאשדוד, מפעלי דלק ביולוגי ובקיבוצים כפר-ויתקין, מענית וגן שמואל. כמו כן נערכו ביקורים בחוות לגידול בקר, הודו ובבריכות דגים. חברי המשלחת הגדירו שלושה ענקים מועדפים – גידול הודו, פיתוח משק החלב והקמת חממות והטילו על הנספח הכלכלי של השגרירות בישראל לגבש בתוך 15 יום עסקאות עם חברות מקומיות. שם מדגישים כי מודעים לכך שמדובר בטכנולוגיות יקרות ערך אך לקזחסטאן, מדינה עשירה באוצרות טבע, יש את היכולת הכלכלית לרכוש אותן.

במגעים לאספקת בשר

בשגרירות מסרו ל"כלכליסט" כי לאחרונה נרשמה עלייה בהיקף שיתוף הפעולה בין ישראל לקזחסטאן וחברות חקלאיות מקומיות כבר פועלות בהצלחה רבה במדינה. כך יד פז מפעילה חוות חממות גדולה בשטח של 30 אלף דונם. שם מציינים בסיפוק כי קזחסטאן לא רק מבקשת לרכוש טכנולוגיות ישראליות אלה יכולה גם לספק לה סחורה משלה. כך כבר היום מקורם של כ-12% מחיטה הנצרכת בישראל הם בקזחסטאן. כמו כן מתנהלים מגעים לגבי אספקת בשר בקר קזחי לישראל ונבדק נושא השחיטה הכשרה שם. מנגד מגלים שם עניין רב בחוות ישראליות לגידול הודו ומסבירים כי בארצם בשר הודו נדיר מאד ונחשב ליוקרתי ואם הצלחת הטכנולוגיה ניתן להגדיל באופן משמעותי את היצע המזון (משקל של הודו בוגר משתווה למשקלו של כבש צעיר אך הוא קל יותר לגידול).

גם המגזר החקלאי של אוקראינה מגלה עניין בטכנולוגיות של גידול הודו הישראליות וגם בניהול משק החלב. אלכסנדר פבלוב, יו"ר מועצת יזמנם ישראל-אוקראינה סיפר לכלכליסט כי בישראל ביקרו 42 חברי משלחת מארצו, רובם ראשי מחוזות ומנכ"לי חברות חקלאיות. הם לקחו חלק בכנס חקלאי שנערך בארגונו של מכון הייצוא הישראלי וערכו סיורים בקיבוצים, משקים ומפעלים לייצור ציוד חקלאי. הוא הדגיש כי הסיוע נערך בהוראת ראש הממשלה האוקראיני ניקולאי אזרוב שביקר בישראל במרץ השנה והתרשם מהמגזר החקלאי במדינה. בין חברי המשלחת היה גם יו"ר קרן השקעות סיגמא-בלייזר, קרן אמריקאית בהיקף של כמיליארד דולר שמשקיעה בין היתר בפיתוח חקלאות באוקראינה. לדברי פבלוב הביקור הוכתר כהצלחה גדולה וחברות ישראליות רבות ביקשו לקחת חלק באירוע. ואם בשלב ראשון תכננו חברי המשלחת לבקר ב-7 חברות הרי שבפועל ביקשו להציג להם את עצמם 30 יצרנים ישראלים. בעקבות הביקור מתכננות עסקאות רבות בהן הקמת מפעל לאיבוד חלב בהשקעה של 6 מיליון דולר, אספקת קווי ייצור, הקמת משקי חלב בסיוע של חברות ישראליות ועוד מגוון עסקאות בהיקף כולל של כ-40 מיליון דולר.

תגיות