אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עסקת נטפים: הגאות בחקלאות הכתיבה את המחיר צילום: אורן אגמון

עסקת נטפים: הגאות בחקלאות הכתיבה את המחיר

מרקסטון וטנא סגרו עסקה גרנדיוזית מבחינתן - וירשמו רווחים עצומים למשקיעים יחסית להשקעה

12.06.2011, 07:38 | גולן חזני

עסקאות המכירה של נטפים ו נס טכנולוגיות  שנסגרו בסוף השבוע מציגות מציאות חדשה שבמסגרתה יותר קרנות פרייבט אקוויטי זרות משתלטות על התעשייה הישראלית. תנובה ופסגות נשלטות בידי אייפקס, סיטי תרכוש את השליטה בנס, פרמירה תשלוט בנטפים ואולי גם בכלל ביטוח.

הטרנד הנו חלק ממגמה עולמית ונובע לפחות בחלקו מהמשבר שפגע באנשי עסקים רבים. אלה שכן הצליחו להישאר על הרגליים חוששים עתה לשלם מחירים הנראים בעיניהם גבוהים מדי עבור ביצוע העסקאות.

הקרנות לעומתם מחזיקות בקופתן במיליארדי דולרים שאותם הן חייבות להשקיע. ברור אפוא למה היד של המנהלים שלהן על ההדק קלה יותר למרות שגם הם זהירים כעת שבעתיים כאשר הם מחליטים על ביצוע השקעות חדשות.

מיליארד דולר לנטפים? שווי שנראה פעם הזוי

 

ועדיין, שווי כולל של כמיליארד דולר עבור נטפים נראה הזוי ולא מציאותי כשמנהלי מרקסטון וטנא נקבו בו בתחילת התהליך, ובעיני גורמים שונים המספר הזה נראה מופרך גם היום. רשימת הגורמים שהתעניינו בנטפים ארוכה וכוללת את אייפקס, KKR בלקסטון ואפילו מאיר שמיר. כולם סברו שלא רק שהמחיר גבוה אלא שגם מבנה השליטה המסובך בנטפים, עם קיבוץ חצרים, עלול להפוך את ניהול החברה לבעייתי.

מנהלת אייפקס זהבית כהן נסוגה מהרכישה כשהמחיר הגיע לזה שבו הסתיים המשא ומתן. הרכישה האחרונה של אייפקס, פסגות, מעלה סימני שאלה סביב השווי שבו נרכש בית ההשקעות, ויכול להיות שהדבר תרם לירידה בבטחון העצמי של כהן שחששה מרכישה גדולה נוספת, באותו סדר גודל. ייתכן שכהן חשבה שתוכל להשיג את נטפים בזול, כמו תנובה, אבל הקיבוצים כבר למדו את הלקח.

מרקסטון וטנא עושות כאן עסקה גרנדיוזית מבחינתן וירשמו רווחים עצומים למשקיעים יחסית לסדר גודל ההשקעה. שתי הקרנות ניצלו שנים קשות של נטפים כדי להיכנס לאחזקה הונית בחברה, שוב על חשבון הקיבוצים. הקיבוצים שמכרו את תנובה בזול הפסידו נתח מהותי מהאחזקה בנטפים, אבל מעבר לשאלת העיתוי והקשיים בכלכלה הגלובלית, זוהי גם שאלה של איכות הניהול של החברות הקיבוציות המצויות בידיים מקומיות.

עסקת השליטה הראשונה של קרן פרמירה בישראל

 

פרמירה משלמת כסף גדול. הקרן היתה מעורבת במשאים ומתנים על חברות התקשורת הגדולות כאן בעבר, ועל חברות נוספות אבל זוהי עסקה מהותית ראשונה שלה של רכישת שליטה. לא היינו ממהרים לקבוע שמדובר במחיר מופרז, אף שהוא נראה כזה. פרמירה שולטת בחברת האגרו־כימיה הגדולה סינג'נטה, ובעבר רכשה את זרעים גדרה מידי מרקסטון, דרך סינג'נטה.

מדובר בקרן שתחום החקלאות איננו זר לה וזוכה לעדנה בעולם בשנים האחרונות. מחירי הסחורות מרקיעים שחקים, ונטפים, הפועלת בתחום השקיה, יכולה להמשיך את המומנטום מ־2010, לאחר שרשמה צמיחה של 40% ברבעון הראשון של 2011. עם ניהול נכון - וסביר להניח שהניהול של פרמירה יהיה כזה - היא עשויה לחזור לתפקד כמובילת שוק אמיתית, ולהתחרות בענקיות האמריקאיות שנכנסו לתחום: ג'ון דיר וג'נרל אלקטריק.

השאלה היא רק כמה התעשייה הישראלית תשלם עבור זה, והאם המחיר יהיה בהעברת התעשייה והייצור, וגם הפיתוח, למדינות זולות יותר. מעבר לעסקאות עצמן הרי ששאלת העובדים צריכה להטריד את מנוחתם של רבים ממובילי המשק והעובדים עצמם.

תגיות